Børsene i Asia følger etter det brutale fallet på Wall Street

USA-børsene stengte onsdag med kraftig nedgang over hele linjen, hvor viktige indekser falt med over 3 prosent. Det fikk konsekvenser for børsene i Asia.

En tavle på børsen i New York viser sluttallene for industriindeksen Dow Jones. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix

Kun timer etter at børsene stengte i USA, åpnet Asia-børsene med store tap, som fortsatte å øke utover morgentimene.

Nikkei-indeks var ned 1,94 prosent ved start, mens den brede Topix-indeksen gikk ned 1,90. Men i løpet av morgenhandelen fortsatte de fallet til langt over 3 prosent.

Og da børsen i Hongkong åpnet kort tid etter, falt Hang Seng-indeksen hele 3,9 prosent, etterfulgt av lignende tall på Kinas børser.

Det største fallet skjedde imidlertid på børsen i Taiwan, som falt hele 6,3 prosent.

Wall Street kraftig ned

Det var på Wall Street i USA det hele startet. Industriindeksen Dow Jones hadde ved stengetid onsdag tapt 3,2 prosent, eller 830 poeng, og endte på 25.598,74 poeng. Det er det kraftigste fallet siden februar.

For den brede S&P 500-indeksen lød nedgangen på 3,3 prosent. Dermed endte den på 2.785,68 poeng. Aller verst gikk det imidlertid utover den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som falt med hele 4,1 prosent og endte dagen med 7.422,05 poeng.

For Nasdaq var det den verste prosentvise nedgangen siden britene stemte ja til brexit i juni 2016. Aksjekursen i selskaper som Amazon og Microsoft falt med henholdsvis 6,2 og 5,4 prosent, mens Apple, Boeing, Nike og Visa alle falt med mer enn 4 prosent.

Korreksjon

De amerikanske børsene har kunnet notere en solid oppgang i tredje kvartal, og onsdagens fall tolkes av analytikere som en korreksjon ettersom investorene frykter at amerikansk økonomi er i ferd med å bli overopphetet.

Frykten ble utløst av at avkastningen på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg til over 3 prosent i forrige uke. En eventuell overoppheting vil innebære økende inflasjon og flere rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

Trump ut mot banken

Etter at de amerikanske børsene stengte onsdag, gikk president Donald Trump ut mot sentralbanken Federal Reserve, som i dagligtale omtales som «Fed», for å ha økt renten for mye.

– Jeg mener Fed begår en feil. Den er så stram. Jeg mener Fed har gått fra vettet, sa han. Han la samtidig til at korreksjonen har vært ventet lenge.

Det hvite hus' talsperson Sara Sanders sa onsdag kveld at det kraftige fallet ikke gir grunn til bekymring.

– Fundamentene og framtiden i den amerikanske økonomien forblir utrolig sterk.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, kaller reaksjonen på børsen uunngåelig og en nødvendig utvikling for flere økonomier.