Verden

Åtte utfordringer for Krim

Penger, tidssoner, flagg og skip. Det er bare noen av problemene man må løse når man skiller seg fra ett land og forbereder seg på å slutte seg til et annet.

Putin har undertegnet traktaten som gjør Krim til en del av Russland, men utfordringene står i kø for halvøya.
  • Ntb
  • Nina Selbo Torset
    Journalist
Utenfor banken i Kertsj, helt øst på Krim-halvøya, står folk i kø for å veksle om ukrainske grivna til russiske rubler.

CNN lister opp åtte konkrete og praktiske utfordringer rundt Krims kontroversielle løsrivelse fra Ukraina, og den varslede innlemmelsen i Russland.

1. Geografi

Krims største hodepine er at halvøya ikke har noen landforbindelse med resten av Russland. Krim-beboere som ønsker å besøke resten av sitt nye hjemland, må i stedet belage seg på å ta ferge.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev har lovet å bygge bro over det 4,5 kilometer brede Kertsj-stredet. Men det er et prosjekt som kommer til å ta flere år.

Les også:

Les også

Dagen derpå for Putin

2. Militære

Det er fortsatt tusenvis av ukrainske tropper på Krim. Mange av dem er bosatt på halvøya og har ikke noe annet sted å dra. Myndighetene på Krim har sagt at soldatene kan få bli hvis de sverger tilhørighet og allianse til Krim. Soldater som ønsker å dra tilbake til Ukraina kan gjøre det uten sine våpen. Den ukrainske regjeringen fortsetter å insistere på at de militære basene ikke vil bli evakuert.

Samtidig har den nye regjeringen på Krim som hensikt å ta over ukrainske marinefartøyer som for tiden er i Krims farvann. Men mesteparten av den ukrainske marinen er i dårlig stand og vil ikke være av høy verdi.

3. Økonomi

Foreløpig får du fortsatt den urkrainske valutaen hryvnia når du tar ut penger i minibanker på Krim. Dette skal det bli en forandring på, og myndighetene på halvøya håper å innføre den russiske valutaen rubel i april.

I den første perioden etter omleggingen ventes det at rubelen og den ukrainske valutaen vil bli brukt om hverandre.

Økonomien på halvøya er generelt svak, og de årlige overføringene fra Kiev har tilsvart 4,7 milliarder kroner. Analytikere sier at Russland kan måtte spytte mellom 6 og 18 milliarder kroner inn i Krims årlige budsjett, dersom pensjoner og andre ytelser skal opp til russiske nivåer.

Les også:

Les også

Økonomien er Russlands svakeste punkt

4. Vann og strøm

Mens pengesedlene heretter skal komme fra Moskva, vil over 80 prosent av ferskvannet fortsatt komme fra Ukraina. Og med varme sommere og lite regn er Krim avhengig av kunstig vanning i jordbruket. Myndighetene i Ukraina har imidlertid lovet å ikke stenge vannkranen, tross frustrasjonen over å ha mistet halvøya. En mulig forklaring kan være at Ukraina er avhengig av import av russisk naturgass.

To tredeler av halvøyas gassleveranser kommer fra en ukrainsk, statseid leverandør. Kullverket på Krim leverer bare en tiendedel av elektrisiteten halvøya trenger. Resten kommer fra Ukraina.

5. Energiressurser

Man anslår at Svartehavet og Azovhaet inneholder nesten 60 milliarder kubikkfot med gass. Flere gassanlegg holder på å bygges ut både nær Krim og det ukrainske fastlandet. Det kan bli et kritisk punkt i den pågående krisen.

Krisen kan også skremme vestlige oljeselskaper fra å investere i leting. Ingen ønsker å bli assosiert med en regjering som USA og EU har erklært illegitim.

Les også:

Les også

- Det må komme sterkere sanksjoner mot Russland

6. Flagg

Flagg senkes og heves allerede på Krim. Det blå og gule er borte, men politibilene må fortsatt omlakkeres.

Nå skal Russland og Krims flagg flagre ved siden av hverandre i rødt, hvitt og blått.

7. Tidssoner

Den nye regjeringen på Krim har allerede annonsert at de vil rette halvøya etter Moskva-tid. Det vil si to timer foran Ukraina i vintermånedene. Krim skal etter planen stille klokken 30. mars.

Å skifte tidssone vil bety mørke morgener i Simferopol. På første nyttårsdag stiger solen klokken 07.22. I den nye tidssonen vil den stå opp to timer senere.

8. Mat

De fleste matvarer og husholdningsartikler kommer fra, eller via, Ukraina.

Profittmotivet og forbrukernes etterspørsel kan være nok til å sikre at denne flyten fortsetter, men mye avhenger av forhandlingene mellom Ukraina og Krim den neste tiden.

Les også:

Les også

Hvis Putin skal tolkes bokstavelig, er Krim slett ikke siste kapittel i dramaet

Fremtiden

Krims løsrivelse fra Ukraina har skjedd i all hast og er fortsatt ikke anerkjent av Vesten.

Uansett utfall vil integrasjonen med Russland ta mye lenger tid, og koste mye mer, enn den raske politiske prosessen som utspiller seg i Moskva.

Les også

  1. Dette våkner Putin til i dag

  2. Derfor håner russerne EUs sanksjoner

  3. Putin anerkjenner Krim som en suveren stat

  4. Løsrevet Krim kan bli russisk pengesluk