Verden

Brende: - Russland bærer et klart ansvar

Ukraina-krisen er et altoverskyggende tema på OSSEs ministermøte i Basel.

Våpenhvilen som ble inngått i Minsk 5. september blir brutt nesten daglig. Arkivbilde av en ukrainsk kvinne foran en ødelagt bygning i Donetsk i Ukraina.
  • Ntb
  • David Bach
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russland bærer et klart ansvar «både gjennom den ulovlige annekteringen av Krim og gjennom destabiliseringen vi dessverre ser i Øst-Ukraina», sa Brende i sitt innlegg til ministermøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) torsdag.

Ukrainas utenriksdepartement virker å dele Brendes syn. Torsdag ettermiddag la departementet ut et bilde av Brende, med et uthevet sitat fra den norske utenriksministeren, på Twitter.

Russland måtte finne seg i hard kritikk fra mange hold.– Russland leverer fortsatt nye våpen og trapper opp støtten til væpnede separatister, sa USAs utenriksminister John Kerry.

Les også:

Les også

Ukrainas nye regjering klar

OSSE har den vanskelige jobben med å overvåke våpenhvilen i Øst-Ukraina, der avtalen er brutt stort sett daglig siden den trådte i kraft i september. Samtidig anklages russerne for å bistå de russiskvennlige separatistene i nabolandet med både våpen og personell og dermed sørge for at kampene fortsetter.

– Jeg tror denne krisen kommer til å vare nok et år eller to, sier OSSE-leder Didier Burkhalter til den sveitsiske radiokanalen RTS.

Les også:

Les også

«Hva er likheten mellom Putin, oljeprisen og rubelen?»

Porosjenko lover våpenhvile neste uke

En ny våpenhvile vil tre i kraft i Øst-Ukraina 9. desember, opplyser president Petro Porosjenko.

Våpenhvilen er en del av våpenhvileavtalen som ukrainske myndigheter og prorussiske separatister inngikk 5. september, ifølge Porosjenko.

En kilde ved Porosjenkos kontor opplyser at kunngjøringen, som torsdag ble lagt ut på presidentens hjemmeside, innebærer at ukrainske styrker skal begynne å trekke tilbake tyngre våpen fra frontlinjen i Øst-Ukraina dagen etter, altså 10. desember. Betingelsen er at separatistene overholder våpenhvilen.

Kort tid etter at Porosjenkos kunngjøring kom, bekreftet separatistene at de stiller seg bak våpenhvilen.

Våpenhvilen som ble inngått i Minsk 5. september, har blitt brutt nesten daglig.

Tirsdag denne uken ble det opplyst at to lokale våpenhviler var inngått i Luhansk og rundt flyplassen i Donetsk. Men allerede onsdag var det nye kamper mellom ukrainske styrker og prorussiske opprørere i Donetsk.

Over 4.300 mennesker er blitt drept i kampene mellom separatistene og ukrainske sikkerhetsstyrker i Øst-Ukraina.

Les også:

Les også

Putin vil stramme opp russerne

Harde utfall fra Putin

President Vladimir Putin sier at utviklingen i Ukraina viser at Russland har valgt riktig kurs, samtidig som han anklager vestlige land for å ha håndtert krisen med «ren kynisme».

I sin årlige tale om rikets tilstand kom Putin torsdag med harde utfall mot vestlige land. Blant annet anklaget han Vesten for å bruke sanksjoner til å undergrave Russland.

– Hver gang noen mener at Russland er blitt for sterkt og for selvstendig, brukes disse verktøyene med det samme, framholdt Putin fra talerstolen i Statsdumaen torsdag.

Han kalte utviklingen sørøst i Ukraina en tragedie og framholdt at Russland aksepterer nabolandet som et «broderland».

– Det er godt kjent at Russland ikke bare støttet Ukrainas, men også andre tidligere Sovjetrepublikkers ambisjoner om å bli uavhengige stater, framholdt han.

Men presidenten fastslo også at Krim-halvøya har en helt spesiell betydning for Russland, og at den russiske annekteringen tidligere i år var helt i tråd med folkeretten.

– Krim er like hellig for Russland som Tempelhøyden i Jerusalem er for jøder, fastslo han.

Les mer:

Les også

  1. Rubelen falt da Putin kom med nye utfall mot Vesten