Verden

Google lot sjeikene få kontroll over kvinnene. Nå bøyer teknologigiganten seg for et annet autoritært regime.

MOSKVA (Aftenposten): I Russland viser Google nå Krim-halvøya som russisk på kart. I tillegg har Google, ifølge russiske myndigheter, begynt å følge landets sensurkrav.

«Redd internett, redd Russland», står det på plakaten. Over 15.000 mennesker demonstrerte søndag i Moskva mot internettsensur.
 • Per Kristian Aale
  Per Kristian Aale
  Aftenpostens korrespondent i Russland

I februar for fem år siden rykket russiske spesialsoldater inn på Krim, og i mars 2014 annekterte Russland den ukrainske halvøya. De fleste land har ikke anerkjent denne anneksjonen, deriblant Norge, men like etter begynte Google å vise Krim som russisk på sine kart i Russland, ifølge Tass.

Tidligere i år ble det imidlertid masse bråk da det viste seg at Google på en del telefontyper likevel viser Krim som ukrainsk. Særlig i den russiske nasjonalforsamlingen var det sterke reaksjoner, og flere parlamentarikere fremholdt at Google brøt den russiske grunnloven.

– Vi kan bruke loven til å tvinge dem til å følge våre krav. Hvis ikke vil de begynne å ta fra oss andre deler av Russland og vise det som at det hører til andre land, sa Dumaens president, Vjatsjeslav Volodin, ifølge nasjonalforsamlingens egen TV-kanal.

Googles karttjeneste viste tidligere en stiplet linje mellom halvøya Krim og fastlandet i Ukraina, mens vanligvis vises landegrenser som en heltrukket linje. Det fikk russiske politikere til å reagere.
Etter at Google har fulgt opp kravene fra russiske myndigheter, er det nå en heltrukket linje mellom halvøya Krim og fastlandet i Ukraina – slik som landegrenser vanligvis vises.

Lang konflikt

Google har lenge vært i en konflikt med russiske myndigheter. Det amerikanske selskapet har nektet å sensurere søkeresultatene slik russerne ønsker. I fjor sommer vedtok nasjonalforsamlingen en lov som betyr at søkemotorer som ikke sensurerer nettsider svartelistet av det russiske medietilsynet, kan få bøter på opptil 700.000 rubler – 92.000 kroner.

Siden har Google fått flere advarsler, og i desember fikk selskapet en bot på en halv million rubler – 66.000 kroner. For noen uker siden truet medietilsynet med å blokkere Google i Russland.

Føyer seg

Nå skal den amerikanske nettgiganten ha bøyd seg for kravene fra russiske myndigheter. Ifølge avisen Vedomosti har Google nå slettet 70 prosent av nettstedene som medietilsynet har svartelistet, og en talsmann fra medietilsynet fremholdt at man nå har etablert en konstruktiv dialog for å filtrere innhold.

– Vi er fullt ut fornøyd med dialogen slik den er nå, fremholder Vadim Ampelonskij i medietilsynet overfor nyhetsbyrået Ria Novosti.

Google i Russland har ikke kommentert disse påstandene.

Over 15.000 mennesker demonstrerte søndag i Moskva mot internettsensur. Her har noen aktivister «sperret av» inngangen til det russiske medietilsynet.

Sjeikene får styre konene

Apple og Google har fått mye kritikk da det ble kjent at selskapene tillater appen Absher som gjør det mulig for saudiske menn å styre kvinnene via mobiltelefonen. Appen er sponset av myndighetene i Saudi-Arabia, og ved hjelp av den kan saudiske menn kontrollere hvor konene og døtrene reiser og hindre dem fra å søke jobb.

Forrige uke konkluderte Google med at appen ikke bryter noen avtaler eller regler, og at den derfor fortsatt skal være tilgjengelig på Google Play Store.

Sensur påbudt ved lov

I 2017 fikk Russland en lov som pålegger søkemotorer å fjerne svartelistede nettsider fra sine søkeresultater. Det russiske medietilsynet svartelister flere tusen nettsider hvert år, blant annet sider som har innhold med seksuelle overgrep mot barn, narkotika og selvmord. Nettsider som er svartelistet, blir blokkert når man er i Russland. Det er likevel mulig å få tilgang til dem hvis man bruker en såkalt VPN-tjeneste.

Stanser kritikk?

Kritikerne hevder at myndighetene også blokkerer nyhetsaviser og andre nettsteder som har vært for kritiske til myndighetene. Blant annet har medietilsynet blokkert tilgangen til flere avsløringer som korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj har kommet med, og det har stengt tilgangen til Jezjenedelnyj Zjurnal, et nettidsskrift som publiserer kritiske nyhetsartikler og kommentarer om Russland.

I en rapport som Google kom med forrige måned, het det at Russland står for 75 prosent av alle forespørslene til selskapet om å sensurere innhold.

Hvis man forsøker å lese den kritiske nettavisen Jezjenedelnyj Zjurnal, kommer denne siden opp fordi myndighetene har blokkert nettsiden. Hvert år blir tusenvis av nye nettsider blokkert i Russland.

Krim er russisk i Google

Nå opplyser Google at «det har rettet en feil» som førte til at Krim ble vist som ukrainsk på flere typer mobiltelefoner. I en pressemelding heter det at Google følger russiske lover når det gjelder hvordan landegrenser skal vises, og at selskapet gjør alt det kan for å vise «omstridte landeområder så objektivt som mulig».

Også ukrainske myndigheter har gjentatte ganger klaget til ulike digitale karttjenester som har vist Krim som russisk.

Vil du lese flere artikler østfra?

 • I årevis marsjerte nynazistene i øst. Så fikk Putin nok.
 • 33-åringen avslørte korrupsjon og hengte ut embetsmenn i sosiale medier. De tok en grufull hevn.
 • Hvert 25. år slår en svært negativ trend inn i Russland. Nå tar Putin grep for å stoppe den.
 • Sibir er i ferd med å vinne kampen om den magnetiske polen. Det kan gi et fantastisk skue i Sør-Norge.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Russland
 2. Google