Verden

Her bryter to kvinner en eldgammel hindu-tradisjon. Det har kastet India ut i politisk kaos.

Indias statsminister vil nekte menstruerende kvinner adgang til tempel. Tirsdag møtte han Erna Solberg.

I morgentimene 2. januar lykkes Bindu Ammini (40) og Kanaka Durga (39) med politieskorte å snike seg forbi flere demonstranter som holder vakt foran tempelet Sabarimala i delstaten Kerala. I månedsvis har kvinner forsøkt å komme seg inn i tempelet, men de har blitt stanset av demonstranter som mener at kvinner ikke har adgang.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist

Skoler ble stengt. Det samme ble butikker. Kollektivtrafikken sto. 700 ble arrestert. Minst én person er drept.

Det er status etter flere dager med sammenstøt i delstaten Kerala i det sørlige India.

Den utløsende årsaken? To kvinner.

Den underliggende årsaken? Kampen om politisk makt i verdens nest mest folkerike land og verdens største demokrati.

Mobiliserende dom

Vi spoler tilbake til september i fjor.

I hinduismen har det vært lang tradisjon for å nekte enkelte grupper adgang til templer. Menstruerende kvinner regnes for eksempel som urene av mange konservative indere.

I noen templer, som i tempelet Sabarimala som ligger i tigerreservatet Periyar i delstaten Kerala, er derfor alle kvinner i menstruerende alder 10–50 år nektet adgang til tempelet.

I september bestemte landets høyesterett at forbudet er ugyldig.

Nektet å etterleve dommen

Men tempelbestyrerne i Sabarimala har nektet å rette seg etter dommen.

Derfor har kvinner i flere måneder forsøkt å bryte seg inn i tempelet. Sist uke lykkes Bindu Ammini (40) og Kanaka Durga (39).

– Manglende likestilling er et stort problem i vårt samfunn. Implementeringen av høyesterettsdommen vil hjelpe likestillingen mellom kjønnene, sier Ammini, som har søkt tilflukt på et ukjent sted i frykt for represalier, til BBC.

Hendelsen førte til stor mobilisering på begge sider. Store demonstrasjoner lammet flere byer i delstaten. Blant annet ble det dannet «kvinnemur» av opptil fem millioner demonstrerende kvinner. Rekken var ifølge flere indiske medier 620 kilometer lang.

I flere måneder har kvinner forsøkt å få tilgang til tempelet i Sabarimala. Sist uke lykkes Bindu Ammini (40) og Kanaka Durga (39).

Handler om politikk

– Årsaken til at denne saken er blitt så stor, handler først og fremst om politikk, forklarer Francesca R. Jensenius, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved NUPI.

I april og mai vil det nemlig bli avholdt parlamentsvalg i det enorme landet.

Mye tyder på at statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske parti Bharatiya Janata (BJP) kommer til å ha kampen for tradisjonelle hinduistiske verdier som sin kjernesak.

Og en kamp for et tempels rett til å verne om sine tradisjoner for å nekte menstruerende kvinner adgang passer perfekt inn i valgprogrammet.

Statsminister Modi har for eksempel uttrykt sin støtte til tempelet på Twitter:

Det vet kommunistene, som sitter med makten i den aktuelle delstaten, å utnytte.

– Makthaverne i Kerala bruker dette til å stemple BJP som gammeldagse og tradisjonelle. Ved forrige parlamentsvalg handlet det mye om økonomisk vekst, men det ser ut til at valgkampen denne våren kommer til å dreie seg mer om det sekulære mot det religiøse, forklarer Jensenius.

Store opptøyer brøt ut da to kvinner lykkes å ta seg inn i tempelet, som tidligere har vært stengt for menstruerende kvinner.

Norsk delegasjon

Samtidig med at tåregassen la seg i Kerala, landet Erna Solberg med en stor norsk næringslivsdelegasjon på slep, i landet.

Energibedrifter, sjømatnæring, skipsfart og forsvarsindustri er blant bransjene som er interessert i å etablere seg i det som antas å ha blitt verdens femte største økonomi, ifølge NTB.

Erna Solberg (H) avbrøt regjeringsforhandlinger i Norge for å reise på et lenge ønsket besøk til India.

Besøket kommer i sammenheng med Regjeringens nye India-strategi, som blant annet tar utgangspunkt i at Indias middelklasse utgjør nærmere en halv milliard mennesker, og at landet er verdens største marked for forbruksvarer.

Men India er også landet som ble erklært det farligste landet for kvinner i 2018 av The Thomson Reuters Foundation.

– Jeg håper at Solberg tok opp de vanskelige likestillingsspørsmålene med statsministeren. Det er vel verdt å signalisere at dette er noe Norge er opptatt av, selv om man kanskje ikke kan regne med så stort gjennomslag, sier Jensenius og oppsummerer:

– Mye er blitt bedre i India, men landet har fremdeles en lang vei å gå.

Les også

Jenta (8) ble kidnappet, dopet ned, voldtatt i tre dager og kvalt. Saken har satt landet i kok.

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5