Her bryter to kvinner en eldgammel hindu-tradisjon. Det har kastet India ut i politisk kaos.
Indias statsminister vil nekte menstruerende kvinner adgang til tempel. Tirsdag møtte han Erna Solberg.
- Helene SkjeggestadJournalist
Skoler ble stengt. Det samme ble butikker. Kollektivtrafikken sto. 700 ble arrestert. Minst én person er drept.
Det er status etter flere dager med sammenstøt i delstaten Kerala i det sørlige India.
Den utløsende årsaken? To kvinner.
Den underliggende årsaken? Kampen om politisk makt i verdens nest mest folkerike land og verdens største demokrati.
Mobiliserende dom
Vi spoler tilbake til september i fjor.
I hinduismen har det vært lang tradisjon for å nekte enkelte grupper adgang til templer. Menstruerende kvinner regnes for eksempel som urene av mange konservative indere.
I noen templer, som i tempelet Sabarimala som ligger i tigerreservatet Periyar i delstaten Kerala, er derfor alle kvinner i menstruerende alder 10–50 år nektet adgang til tempelet.
I september bestemte landets høyesterett at forbudet er ugyldig.
Nektet å etterleve dommen
Men tempelbestyrerne i Sabarimala har nektet å rette seg etter dommen.
Derfor har kvinner i flere måneder forsøkt å bryte seg inn i tempelet. Sist uke lykkes Bindu Ammini (40) og Kanaka Durga (39).
– Manglende likestilling er et stort problem i vårt samfunn. Implementeringen av høyesterettsdommen vil hjelpe likestillingen mellom kjønnene, sier Ammini, som har søkt tilflukt på et ukjent sted i frykt for represalier, til BBC.
Hendelsen førte til stor mobilisering på begge sider. Store demonstrasjoner lammet flere byer i delstaten. Blant annet ble det dannet «kvinnemur» av opptil fem millioner demonstrerende kvinner. Rekken var ifølge flere indiske medier 620 kilometer lang.
Handler om politikk
– Årsaken til at denne saken er blitt så stor, handler først og fremst om politikk, forklarer Francesca R. Jensenius, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved NUPI.
I april og mai vil det nemlig bli avholdt parlamentsvalg i det enorme landet.
Mye tyder på at statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske parti Bharatiya Janata (BJP) kommer til å ha kampen for tradisjonelle hinduistiske verdier som sin kjernesak.
Og en kamp for et tempels rett til å verne om sine tradisjoner for å nekte menstruerende kvinner adgang passer perfekt inn i valgprogrammet.
Statsminister Modi har for eksempel uttrykt sin støtte til tempelet på Twitter:
Det vet kommunistene, som sitter med makten i den aktuelle delstaten, å utnytte.
– Makthaverne i Kerala bruker dette til å stemple BJP som gammeldagse og tradisjonelle. Ved forrige parlamentsvalg handlet det mye om økonomisk vekst, men det ser ut til at valgkampen denne våren kommer til å dreie seg mer om det sekulære mot det religiøse, forklarer Jensenius.
Norsk delegasjon
Samtidig med at tåregassen la seg i Kerala, landet Erna Solberg med en stor norsk næringslivsdelegasjon på slep, i landet.
Energibedrifter, sjømatnæring, skipsfart og forsvarsindustri er blant bransjene som er interessert i å etablere seg i det som antas å ha blitt verdens femte største økonomi, ifølge NTB.
Besøket kommer i sammenheng med Regjeringens nye India-strategi, som blant annet tar utgangspunkt i at Indias middelklasse utgjør nærmere en halv milliard mennesker, og at landet er verdens største marked for forbruksvarer.
Men India er også landet som ble erklært det farligste landet for kvinner i 2018 av The Thomson Reuters Foundation.
– Jeg håper at Solberg tok opp de vanskelige likestillingsspørsmålene med statsministeren. Det er vel verdt å signalisere at dette er noe Norge er opptatt av, selv om man kanskje ikke kan regne med så stort gjennomslag, sier Jensenius og oppsummerer:
– Mye er blitt bedre i India, men landet har fremdeles en lang vei å gå.
Jenta (8) ble kidnappet, dopet ned, voldtatt i tre dager og kvalt. Saken har satt landet i kok.
Mest lest akkurat nå
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5