Verden

Økonomien er Russlands svake punkt

Mellom skarpe fordømmelser av Russlands opptreden i Ukraina: - Russland kan få lavere vekst og kapitalflukt, tror utenriksminister Børge Brende.

Utenriksminister Børge Brende var alvorlig da han fordømte Russlands annektering av Krim-halvøya.
  • Geir Salvesen
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De norske reaksjonene på Russlands annektering av Krimhalvøya i Ukraina mandag var harde og klare:

— Norge ser veldig alvorlig på dette og fordømmer det. Vi vil vurdere ytterligere virkemidler. I det 21. århundret kan ikke den sterkestes rett gjelde. Man kan ikke bare ta en bit av et annet land, sa utenriksminister Brende på en raskt sammenkalt pressekonferanse.

Mens EU og USA nå vurderer ytterligere straffetiltak, sitter vestlige - og norske - ledere og vurderer hvor støtene skal settes inn. Analysen på norsk side er klar: Russland kan stå overfor en økende kapitalflukt som vil ramme innbyggerne der det svir hardt - på lommeboken. Bare i år er den stipulert til 300 milliarder norske kroner.

Historisk

- Russlands økonomi er jo svak og veldig råvareorientert. Børsene har allerede stupt og kan gå lavere. Er det på den økonomiske biten som Vesten nå har det største pressmiddelet?

— Hvis vi ser historisk på det var det gamle Sovjetunionens største problem de siste ti årene manglende økonomisk vekst. På mellomlang sikt tror jeg at et Russland som – hvis de fortsette å bryte folkeretten og svekke sitt samkvem med omverdene - vil oppleve manglende økonomiske investeringer og se en kapitalflukt. Allerede er det mer penger som forsvinner ut enn som kommer inn. Dette vil vanlige russere etter hvert merke. Det blir lavere jobbskaping og mindre pensjoner for pensjonistene. Dette har vært viktige støttegrupper for Vladimir Putin, sier Brende til Aftenposten.

Brudd

- Det at Putin tilsynelatende har sterk støtte fra den russiske befolkning, og nasjonalforsamlingen - gjør dette situasjonen enda vanskeligere sett fra Vestens side?

— Hovedpoenget med denne saken er de eklatante brudd på internasjonal folkerett som har skjedd. Så registrerer jeg jo at Putin har brukt dette i en intern kampanje og propaganda i Russland. Men på mellomlang sikt tror jeg folket og Russland vil være taperen dersom landet melder seg ut av det gode selskap internasjonalt. Det vil merkes på mange måter. Fortsatt er det mulig for Russland å snu. Men landet har gravd seg dypere og dypere ned i problemer de siste dagene og den talen Putin holdt i statsdumaen mandag er ikke gode nyheter, sier han.

Les også

  1. Putin signerte avtalen som gjør Krim til en del av Russland

  2. Russland vil stoppe TIR-trailere på grensen til Finland

  3. Norges miljøminister drar ikke til Russland

  4. Derfor håner russerne EUs sanksjoner

  5. Norge fordømmer Russlands annektering av Krim

Les mer om

  1. Ukraina