Verden

Litauen frykter at Europa-kartet kan bli streket opp på nytt

BRUSSEL (Aftenposten): EU-lederne nøler med å innføre sanksjoner. Litauens president mener EU må tale med én klar stemme for å stå i mot russisk aggresjon.

Litauens president Dalia Grybauskaite advarte mot en offensiv fra russisk hold da hun møtte pressen før det ekstraordinære EU-toppmøtet torsdag.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Litauens president Dalia Grybauskaite hadde en meget klar tale da hun kom til det ekstraordinære EU-toppmøtet i dag.

28 stats-og regjeringssjefer kom inn på den røde løperen for å høre hva Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk ville si — og for deretter å samles for å diskutere hvordan de skal takle krisen etter at russiske styrker i praksis invaderte den ukrainske Krim-halvøya.

Les også:

Les også

Dette er EU-tiltakene som kan straffe Putin

Frankrikes president Francois Hollande var opptatt av å understreke behovet for dialog og samtaler, samtidig som de mente EU måtte sende en klar melding til Moskva om at de fordømmer det som foregår.

Men Litauens president Dalia Grybauskaite mente det EU trengte var å forstå hvor alvorlig situasjonen er og tale med en klar røst overfor Russland.

Skriver om kartet

— Vi må sende et signal til oss selv. Vi må være enige og tale med én stemme. I dag er vi veldig uforutsigbare. Vi risikerer en omskriving av grensene som ble dratt opp etter krigen. Dette er signalet Russland sender til oss. Vi må forstå det med en gang og handle umiddelbart. Etter Ukraina står Moldova for tur, og deretter andre land. Det vi ser i dag er åpen og brutal aggresjon, sa Grybauskaite.

Europa-qrM_ZzUL2Q.jpg

Hun sa ikke hvilke virkemidler EU bør ta i bruk. Tysklands forbundskansler Angela Merkel var opptatt av å understreke behovet for dialog og å sette opp en kontaktgruppe for å få til kommunikasjon mellom Ukraina og Russland.Les også:

Les også

Kan Merkel løse Ukraina-krisen?

– Hvis det ikke finner sted diplomatiske samtaler, må vi også overveie sanksjoner på ulikt vis, sa Merkel.

Utvannet erklæring

I oppkjøringen til dagens EU-toppmøte har det blitt klart at EU-landene har delte oppfatning om hvordan krisen bør håndteres. Et foreløpig forslag til slutterklæring for dagens møte, som Financial Timeshar fått tilgang til, inneholder ingen vedtak om sanksjoner, og er en utvannet versjon av det utenriksministrene ble enige om på mandag.

Der står det bare at det vil «ha alvorlige konsekvenser» for det bilaterale forholdet mellom EU og Russland dersom russerne ikke gjør noe for å trappe ned situasjonen.

De som ønsker sterkest reaksjoner mot Russland, er de østeuropeiske statene som tidligere var del av Sovjetunionen. Land som Tyskland, Frankrike, Nederland og Finland vil være varsomme med å bruke de kraftigste virkemidlene, økonomiske sanksjoner. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt advarer mot økonomiske sanksjoner, som hun mener kan eskalere krisen.

— Økonomiske sanksjoner er et voldsomt skritt. Det vi skal gjøre i dag er å si at Russlands inngripen har konsekvenser, sa hun til pressen da hun kom inn i EUs rådsbygning i Brussel.

Hun tok til ordet for det hun kaller politiske sanksjoner, nemlig å fryse samtalene om økt handelssamarbeid med Russland samt forhandlingene om visa-liberalisering.

Kan eskalere

— Balansen er å la være å eskalere konflikten, gi et signal, men samtidig ha muligheten for å gå tilbake til forhandlingsbordet. Denne konflikten skal løses ved forhandlingsbordet.

— I denne situasjonen må man holde hodet kaldt. Vi risikerer at økonomiske sanksjoner eskalerer konflikten.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ville ikke utelukke noe, og viste til tiltaket som EU har satt i verk overfor 18 medlemmer av det avgåtte regimet i Ukraina, som har fått frosset sine konti i utlandet. Han sa at det også kunne bli aktuelt overfor personer i Russland.

Les også:

Les også

- Krim er de facto russisk, og det vil neppe endres

Må anerkjenne

Reinfeldt mente det var viktig å få partene til å snakke sammen, og sier det er problematisk at russerne ikke vil anerkjenne den nye regjeringen i Ukraina. Han frykter en fastfrosset situasjon slik man har mellom Moldova og den russiskstøttede utbryterrepublikken Transdnjestr.

— Russland agerer som om det nye regimet i Ukrainia ikke er legitimt. Det kan vi ikke akseptere. De må møtes, sa Reinfeldt.

EU-toppene vil trolig komme med en erklæring senere i ettermiddag.