SVT: – Fengslingen av forfatter er den egentlige årsaken til at svenskekongen dropper Kina-tur

Svenske medier kommer med en ny forklaring på hvorfor kong Carl Gustav nå avlyser Kina-besøk.

Kong Carl Gustav dropper en planlagt Kina-tur.

– Årsaken er situasjonen med regjeringsdannelse i Sverige. Vi har dialog og samråd med UD når det gjelder alle utenlandsreiser, og i dette tilfellet er det bestemt at kongen ikke skal delta, opplyser Margareta Thorgren ved det svenske hoffet til TT.

Det pågår følsomme forhandlinger mellom Sverige og Kina om løslatelse av Gui. Den svensk-kinesiske forleggeren og forfatteren Gui Minhai (53) ble sist pågrepet 20. januar. Det skjedde da han var på vei til et møte med en lege på den svenske ambassaden i Beijing.

Les også

Gui Minhai mener Sverige bruker ham som en «sjakkbrikke» for å sverte Kina

Angrep fra ambassadøren

Ifølge SVT har svensk UD og hoffet ønsket å se tegn som tyder på en snarlig løslatelse av Gui, hvis kong Carl Gustav skulle gjennomføre sitt besøk i Kina. Men da Kinas ambassadør i Sverige tidligere denne uken gikk til hardt angrep på Gui i et intervju med Svenska Dagbladet, endret situasjonen seg.

Svensk UD vil ikke kommentere SVTs opplysninger.

Historien om fengslingen av Gui begynte allerede i 2015, da han forsvant fra ferieboligen sin i Pattaya i Thailand. Gui drev på denne tiden de to forlagene Mighty Current og Causeway Bay i Hongkong, som ga ut satiriske bøker om myndighetene i Beijing.

Les også

Avtalebonanza i Beijing: 24 samarbeid mellom Kina og Norge etter kongelig besøk

Oppga trafikkulykke som årsak

I januar 2016 dukket han plutselig opp på kinesisk TV og fortalte at han frivillig hadde reist til Kina for å sone straff for en trafikkulykke han hadde vært innblandet i. Hverken datteren eller andre i bekjentskapskretsen hans hadde hørt om noen slik ulykke.

I oktober i fjor ble det kjent at han var løslatt, men ifølge familien ble han satt i en mild form for husarrest i Ningbo.