Verden

Seks døde etter at Japan ble rammet av tyfon

Med vindkast på opptil 60 meter pr. sekund har tyfonen Jebi truffet Japan. Uværet er det kraftigste i landet på 25 år.

Biler lå strødd rundt på gatene i Osaka etter at tyfonen Jabi traff Japan midt på dagen tirsdag, lokal tid. Kyodo via REUTERS

 Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sa statsminister Shinzo Abe før uværet nådde land tirsdag.

Japanske meteorologer advarte mot mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer. 1,2 millioner mennesker fikk beskjed om at de burde evakuere, og nesten 800 flygninger og en rekke tog ble innstilt.

Minst seks mennesker døde i løpet av timene uværet raste. En 71 år gammel mann omkom i området Shiga da en lagerbygning kollapset, ifølge lokale medier.

Over 160 mennesker ble skadet, men få skal ha fått alvorlige skader.

Bølgene fra tyfonen Jebi slår inn over havnen i Aki i prefekturet Kochi i vestre Japan. Ichiro Banno / TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX

60 meter per sekund

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora ved den nasjonale værvarslingen i landet.

På morgenen tirsdag lå stormen 90 kilometer utenfor kysten, og allerede da hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Den vedvarende vindstyrken ble målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Uværet traff den vestlige delen av Japan i nærheten av områder som ble rammet av flomkatastrofen som kostet over 220 mennesker livet i begynnelsen av juli.

Flom og hetebølge

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

En rekke barne- og ungdomsskoler er stengt av sikkerhetshensyn. I Osaka drev et stort tankskip inn i en bro mens uværet sto på.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokken til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vær
 2. Japan

Relevante artikler

 1. VERDEN

  To døde i tyfon i Japan

 2. VERDEN

  Kraftig tyfon rammet Tokyo - ti personer skadet

 3. VERDEN

  Over hundre tusen jobber med redningsarbeidet i Japan etter tyfonen

 4. VERDEN

  Tyfon rammer Japan – 7 millioner bedt om å evakuere

 5. VERDEN

  Orkan ventes å treffe Japan

 6. VERDEN

  Biler blåser over ende og 500 mm regn på et døgn. Se de dramatiske bildene da Jebi besøkte Japan.