Verden

Den anonyme Trump-toppens leserinnlegg sjokkerer USA: – Jeg er en del av motstandsbevegelsen

En høytstående medarbeider i Trump-administrasjonen sier at han er en del av «motstandsbevegelsen på innsiden av Trump-administrasjonen».

  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

The New York Times har publisert en anonym kronikk, noe avisen svært sjelden gjør. Ifølge avisen er forfatteren en høytstående medarbeider i president Donald Trumps administrasjon, og at navnet ikke kan røpes fordi vedkommende ville ha mistet jobben sin.

Kronikkforfatteren fremholder at Trump ikke har skjønt at de fremste medarbeiderne i hans egen administrasjon systematisk jobber for å stikke kjepper i hjulene for ham og stoppe hans verste tilbøyeligheter.

NYHETSANALYSE: Hvem er den mystiske varsleren i Trumps innerste sirkel? Her er spørsmålene alle vil ha svar på.

Republikaner

Samtidig understreker forfatteren at denne «motstandsbevegelsen» ikke hører til på venstresiden i amerikansk politikk, og at vedkommende støtter mye av politikken som Trump-administrasjonen har initiert.

Likevel skriver forfatteren at deres fremste plikt er overfor USA, og at de må handle som de gjør fordi Trump ødelegger for landet.

«Derfor har mange av personene som Trump har utnevnt, lovet at de skal jobbe bevisst for å opprettholde våre demokratiske institusjoner, og at de skal stoppe Trumps mer feilaktige impulshandlinger frem til han går av som president», skriver forfatteren.

Trump fnyser av den

President Donald Trump sier at han ikke bryr seg om den anonyme kronikken som er publisert i The New York Times.

– Jeg har fått til mye mer enn noen annen president i løpet av mindre enn to år. Og så forteller du meg at en anonym person i min administrasjon, sikkert en mislykket person, som sikkert er der for alle mulige feilaktige grunner. Og The New York Times er et synkende skip. Jeg er sikker på at hvis ikke jeg var her, så ville ikke The New York Times ha eksistert, sa Trump til TV-kanalen CNN.

Sarah Sanders, pressesjef i Det hvite hus, publiserte også en skriftlig uttalelse om den anonyme kronikken.

«Personen som har skrevet dette, har valgt å bedra, snarere enn å støtte den rettsmessig valgte presidenten i USA. Denne feigingen bør gjøre det eneste rette og trekke seg», skriver Sarah Sanders, pressesjef i Det hvite hus, i en uttalelse.

Mange reaksjoner

Mange i USA ble svært overrasket over innholdet i kronikken. «Noe slikt har aldri skjedd før», skrev den tidligere Obama-rådgiveren David Axelrod på Twitter.

«Dette er helt normalt, dette er helt normalt, dette er helt normalt», skriver Washington Post-kommentatoren Karen Tumulty i en ironisk melding på Twitter.

Udemokratisk og amoralsk

Det grunnleggende problemet, ifølge forfatteren, er at Trump er amoralsk og udemokratisk. De fleste av Trumps medarbeidere forsøker hele tiden å beskytte det arbeidet de gjør fra presidentens mange innfall.

Møter med presidenten ender alltid opp med å handle om alt annet enn det de egentlig skal, hele tiden kommer han med lange tirader, og hans manglende impulskontroll gjør at det fattes dårlige, grunnløse og noen ganger uforsvarlige beslutninger som ikke kan bli stående.

Presidenten skal angivelig skifte mening fra det ene minuttet til det andre.

«Det kan være en fattig trøst i denne kaotiske tiden, men amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet».

Vurderte å få ham fjernet

Trump har vært så ustabil at flere i administrasjonen hans skal ha vurdert å bruke det 25. grunnlovstillegget, som ville startet en komplisert prosess for å fjerne presidenten. De konkluderte likevel med at det kunne føre til en grunnlovskrise, og at de derfor heller vil forsøke å styre Trump i riktig retning til han går av.

«En større bekymring er ikke hva Trump har gjort med presidentrollen, men hva vi som nasjon har tillatt ham å gjøre mot oss. Vi har sunket lavt sammen med ham og latt den offentlige samtalen bli strippet for dannelse.»

Tidligere Washington Post-journalist Bob Woodward gir i neste uke ut en bok som beskriver Trumps første 18 måneder i Det hvite hus.

Kaos i Det hvite hus

Kronikken kommer bare et døgn etter at tidligere Washington Post-journalist Bob Woodwards nye bok ble omtalt i amerikanske medier. I sin nye bok beskriver Woodward fullstendig kaos i Det hvite hus.

Ifølge Woodward skal presidentens medhjelpere ha fjernet sensitive dokumenter fra pulten hans slik at han ikke skal fatte gale beslutninger, og medarbeiderne hans mener at presidenten er uvitende om grunnleggende saker i utenrikspolitikken.

Bob Woodward ledet sammen med Carl Bernstein laget av Washington Post-journalister som i 1972 undersøkte forholdene som senere fikk navnet Watergate-skandalen og tvang president Richard Nixon til å gå av i 1974.

Her er noen andre artikler du kanskje vil like:

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. USA