Verden

- Vil gjøre Vestbredden ulevelig for palestinerne

Voldelige, ekstremistiske jøder er mistenkt for å ha brent palestinsk 16-åring levende.

En mann maler over graffiti på veggen på en katolsk kirke i Jerusalem. Såkalte prislapp-angrep rettes mot både kristne, muslimer og jøder, og de går ut på at jødiske ekstremister vandaliserer eiendom for at folk skal betale en pris for å motarbeide bosetterne.
 • Kristin Solberg

Israelsk politi har pågrepet seks personer for drapet på en 16 år gammel palestinsk gutt tidligere denne uken. Drapet skal ha vært nasjonalistisk motivert og kom få dager etter at tre jødiske tenåringer ble funnet drept i nærheten av Hebron på Vestbredden.

Det er jødiske ekstremister som er blitt pågrepet, mistenkt for bortføringen og drapet på den 16 år gamle palestineren Mohammed Abu Khudair, opplyser en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Knyttet til bosettere

Mange av de ekstremistiske jødene er tett knyttet til bosetterne på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Karin Abraham

— De to hovedgruppene med jødiske ekstremister er de nasjonalreligiøse ekstremistene og de som er knyttet til den mer tradisjonelle, ekstreme høyresiden. Men disse gruppene går også litt i hverandre, sier Midtøsten-forsker Karin Abraham ved Senter for internasjonal og strategisk analyse. - De nasjonalreligiøse ekstremistene har en endelig målsetning om en religiøs stat som er styrt etter jødiske lover. De baserer seg på bibelske profetier og mener at Messias vil komme til jorden hvis en slik stat opprettes. Det ekstreme høyre er en annen sosial gruppe og mer klassiske nasjonalister, forteller hun.

Les også:

Les også

- Jødiske ekstremister pågrepet for drap på 16-åring

Ikke mange

Forsker Hanne Eggen Røislien ved Cyberforsvaret understreker at de voldelige ekstremistene ikke er representative for de rundt 550.000 bosetterne.

— Det er en veldig liten andel som er voldelige, men fordi de er så ytterliggående får det store konsekvenser når de prøver å realisere ideologien sin. De går mot alle som vil hindre utvidelse av bosetningene, også israelske myndigheter, sier hun.

Abraham sier at det har vært en del vold og vandalisme rettet mot både palestinere og israelske soldater, men at et såpass grovt drap er veldig ukarakteristisk for de jødiske ekstremistene.

— Vestbredden er et voldelig område, og det har vært en del oppbanking, mye tagging og andre mindre hendelser knyttet til de ekstreme bosetterne.

Prislapp-angrep

Blant annet har såkalte prislapp-angrep blitt vanligere de siste årene. Tanken er at hver gang israelske sikkerhetsstyrker fjerner ulovlige bosetninger på Vestbredden eller militante palestinere går til angrep, skal noen betale prisen.

Det kan være ved å ødelegge palestinske oliventrær, tagge ned moskeer eller punktere biler. Også kristne skoler og klostre er blitt angrepet, det har også venstreradikale israelere, politifolk og soldater.

Les også:

Les også

- Muslimske ekstremister bruker krisen til egen vinning

Ulike grupper

Røislien sier at det er stor forskjell på de ulike ekstremistene, avhengig av hvor de kommer fra. De mest ytterliggående miljøene kommer fra Hebron på den okkuperte Vestbredden, der flere ekstreme bosettere er blitt pågrepet og anklaget for å planlegge drap og voldelige angrep mot palestinere.

Målet er å gjøre området ulevelig for palestinerne.

— Den generasjonen som er aktiv nå, har vokst opp i en tid da sammenstøt med palestinere er dagligdags. Det er den første generasjonen som er født og oppvokst i de okkuperte områdene, og de er mer antiarabiske enn de er pro-jødiske, forteller Røislien.

Les også:

Les også

Gatekampene blusset opp igjen etter fredagsbønnen

Omfattende protester

Drapet på 16 år gamle har ført til omfattende protester fra den arabiske befolkningen i Israel.

Den palestinske bonden Basem Bani Jaber undersøker en bygning som palestinerne sier ble brent under et såkalt prislapp-angrep i en landsby i nærheten av Nablus.

Sammenstøt mellom israelsk politi og palestinske demonstranter spredte seg lørdag fra Jerusalem til arabiske byer i det nordlige Israel, men Rami G. Khouri, palestinsk kommentator og analytiker i Beirut, tror ikke på en ny intifada. — Reaksjonene vi ser nå i Palestina er veldig naturlige, men jeg tror ikke det blir en tredje intifada. Jeg tror det er sannsynlig at noe skjer politisk for å rette sinnet og behovet for forbedring inn i en politisk prosess, sier Khouri til Aftenposten.

Han mener det kan være en form for nasjonal sivil ulydighet, eller at den palestinske regjeringen presser for en global kampanje for sanksjoner mot Israel.

— De må gjøre noe som er politisk mer effektivt enn folk på gaten som kaster stein mot jeeper. Det gjør folk fordi de er sint over måten de er behandlet på, men det fører ikke til reell politisk endring, sier Khouri.

- Opptøyer, ikke opprør

Drapet på 16-åringen, og bortføringen og drapene på de tre israelske tenåringene forrige uke, har ført til at relasjonene mellom Israel og Palestina har nådd sitt laveste punkt siden fredsforhandlingene brøt sammen i april.

— Demonstranter har kastet stein på passerende biler, brent bildekk og kastet brannbomber på politiet, som har svart med tåregass og sjokkgranater, opplyser talskvinne for det israelske politiet, Luba Samri til AP.

I går var det stort sett rolig i området, men politiet og sikkerhetsstyrkene er fortsatt i høy beredskap.

Forsker Dag Henrik Tuastad ved Senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo tror heller ikke at det blir en tredje intifada nå. Han tror en økonomisk krise må kobles opp mot den politiske situasjonen for at opptøyene skal utvikle seg til å bli et mer omfattende opprør.

- Dersom israelerne begynner å straffe med økonomiske sanksjoner, kan det bli opprør. Da har ikke palestinske myndigheter lenger interesse i å opprettholde roen.

Tuastad sier det er vanskelig å forutse hva som genererer et opprør.

- Den andre intifadaen var et resultat av måten opprøret ble slått ned på. At mange palestinere ble drept på kort tid, førte til at opprøret eksploderte. Hvis opptøyene blir møtt med en grad av tilbakeholdenhet, heller enn at mange palestinere blir drept, kan det etter noen dager gå over, sier Tuastad.

Advarer mot å forhaste seg

Israelsk politi har pågrepet seks personer siktet for drapet på 16-åringen, som ble funnet i en skog i Øst-Jerusalem på onsdag. Ifølge obduksjonen ble den palestinske gutten brent levende En anonym tjenestemann opplyser til nyhetsbyrået AP at de seks siktede er jødiske ekstremister.

De pågrepne skal være unge gutter og menn, inkludert flere mindreårige, som kommer fra Jerusalem, byen Beit Shemesh og bosetningen Adam, sier en anonym tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Mohammad Abu Khudair.

Spenningen er også høy langs grensen mellom Israel og Gaza. Israel angrep ti steder som en reaksjon på varige rakettangrep mot byer i det sørlige Israel. Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovte søndag at han skulle gjøre «alt som er nødvendig» for å gjenopprette roen i byene som er under angrep fra Gazastripen, hvor Hamas utgjør den dominerende styrken.— Erfaring viser at man i stunder som denne må handle på en nøktern og ansvarsfull måte, sa Netanyahu i en TV-sendt tale til regjeringen.

- Må behandles likt

Den 15 år gamle palestinsk-amerikanske gutten som ble arrestert av israelsk politi i forbindelse med protester torsdag er løslatt fra fengsel. Gutten, som er fetteren til den drepte 16-åringen, ble satt under husarrest i ni dager etter en rettskjennelse søndag. Ifølge familien ble han brutalt banket opp av politiet, og amerikanske myndigheter har etterlyst en etterforskning av den påståtte politivolden.

Moren til den drepte 16-åringen sier til AP at hun er glad for pågripelsene, men legger til at hun ikke har tro på det israelske rettssystemet.

- Jeg har ikke ro i hjertet mitt. Selv om de har tatt dem de sier drepte sønnen min, vil de bare stille dem noen spørsmål og så slippe dem fri igjen. Hva er poenget? spør Suha Khudair.

— De må behandle dem slik de behandler oss. De må rive hjemmene deres og drive massepågripelser, slik de gjør med barna våre, sier hun.

Ultranasjonalisten og regjeringsmedlemmet Naftali Bennett understreker at han ikke skiller mellom palestinske og jødiske terrorister. Bennett leder bosetterpartiet Israelsk hjem, men tok til orde for at israelsk terrorlovgivning anvendes på dem som drepte 16 år gamle Abu Khudair.

Palestinas president Mahmoud Abbas har bedt FNs generalsekretær Ban Ki-moon om å nedsette en internasjonal komité som kan etterforske «terrorhandlingene utført mot vårt folk, inkludert brenningen av Abu Khudair»

15 år gamle palestinsk-amerikanske Tariq Khdeir, som er fetter av den drepte 16-åringen, ble søndag løslatt fra fengsel og satt i husarrest.

16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble brent levende ifølge obduksjonsrapporten.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5