Verden

Filippinene forbereder seg på det verste. Tyfon med vindkast på opp mot 287 kilometer i timen nærmer seg.

Supertyfonen Mangkhut rammer Asia med voldsom kraft de neste dagene. På Filippinene er frykten et uvær like dødelig som Haiyan i 2013.

En medarbeider i det filippinske luftforsvaret står foran et satellittbilde av monstertyfonen Mangkhut, som de neste dagene truer med å skape massive ødeleggelser og kaos i Asia. Filippinene er ventet å bli rammet natt til lørdag lokal tid. Foto: AARON FAVILA / TT NYHETSBYRÅN

 • Jan Gunnar Furuly

Over 800.000 mennesker i de nordlige delene av Filippinene er beordret til å evakuere til tryggere steder, når årets kraftigste tyfon rammer Asia.

Vestlige medier har de siste dagene vært mest opptatt av å rapportere vidt og bredt om den tropiske orkanen Florence, som nå rammer Sør- og Nord-Carolina i USA. Den har nå blitt svekket til en kategori 1-orkan.

 • Les også: Den sterkeste stormen som har truffet land

Søsteruværene i Asia kalles for tyfoner, og Mangkhut er et monster i kategori 5.

Ifølge Global Disaster Alert and Coordination System (GDACS) truer værsystemet nå med katastrofale ødeleggelser i områder der det bor 36,7 millioner mennesker i Filippinene, Guam, de nordlige Marianerøyene, Kina og Vietnam.

6300 mistet livet i tyfon i 2013

Kategori 5-tyfonen Haiyan, som rammet Filippinene i 2013 med en vindstyrke på 315 kilometer i timen, tok minst 6300 menneskeliv. Den er den sterkeste tropiske syklonen som noen gang er registrert.

Bilder tatt fra luften over katastrofeområdet i 2013 viste hvor enorme ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan var. Minst 600.000 personer ble rapportert drevet bort fra sine hjem. Foto: Erik De Castro/Reuters

Mangkhuts omkrets ble i natt norsk tid beregnet til å være ca. 1010 kilometer av den private meteorologiske stiftelsen, Weather Philippines Foundation.

– Mangkhut vil være svakere enn Haiyan når den treffer land i Filippinene, men fortsatt ha katastrofal innvirkning, sier tyfoneksperten Mike Padua ved stiftelsen til den filippinske TV-stasjonen ABS-CBN.

Advarer mot flom og regn

Tyfonen har kurs for øya Luzon, med provinsene Cagayán og Isabela. Den er ventet å ramme Filippinene i løpet av lørdag som en tyfon i kategori 4 eller kategori 5. Meteorologene advarer i tillegg til kraftige vinder mot massive mengder regn, og faren for flom og jordskred.

Områdene som rammes i Filippinene, er blant landets viktigste jordbruksarealer. Det er derfor ventet omfattende skade på avlinger av ris og korn.

Hamstrer mat i Hongkong

Nasjonale værmyndigheter har varslet kraftig uvær i 38 provinser i de nordlige og østlige delene av Filippinene.

Også i tett befolkede Hongkong forbereder folk seg på det verste. Lokalbefolkningen har i flere dager hamstret matvarer fra butikkene. Myndighetene advarer om at uværet kan gjøre betydelig skade.

Les mer om

 1. Filippinene
 2. Vær
 3. Flom
 4. Vietnam
 5. Kina

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Dødstallet stiger etter tyfonen på Filippinene

 2. VERDEN
  Publisert:

  Kraftig tyfon utløser evakuering av 800.000 på Filippinene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Tyfonen Mangkhut feier over Kina – de første dødsfallene registrert

 4. VERDEN
  Publisert:

  En vegg av vann og vind treffer Kina. To atomkraftverk sier de er i «kampberedskap»

 5. VERDEN
  Publisert:

  65 døde da orkanen traff Filippinene. Nå er den på vei inn i Kina.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst ni døde og 20 savnet etter jordskred på Filippinene