Filippinene forbereder seg på det verste. Tyfon med vindkast på opp mot 287 kilometer i timen nærmer seg.

Supertyfonen Mangkhut rammer Asia med voldsom kraft de neste dagene. På Filippinene er frykten et uvær like dødelig som Haiyan i 2013.

En medarbeider i det filippinske luftforsvaret står foran et satellittbilde av monstertyfonen Mangkhut, som de neste dagene truer med å skape massive ødeleggelser og kaos i Asia. Filippinene er ventet å bli rammet natt til lørdag lokal tid.

Over 800.000 mennesker i de nordlige delene av Filippinene er beordret til å evakuere til tryggere steder, når årets kraftigste tyfon rammer Asia.

Vestlige medier har de siste dagene vært mest opptatt av å rapportere vidt og bredt om den tropiske orkanen Florence, som nå rammer Sør- og Nord-Carolina i USA. Den har nå blitt svekket til en kategori 1-orkan.

Søsteruværene i Asia kalles for tyfoner, og Mangkhut er et monster i kategori 5.

Ifølge Global Disaster Alert and Coordination System (GDACS) truer værsystemet nå med katastrofale ødeleggelser i områder der det bor 36,7 millioner mennesker i Filippinene, Guam, de nordlige Marianerøyene, Kina og Vietnam.

6300 mistet livet i tyfon i 2013

Kategori 5-tyfonen Haiyan, som rammet Filippinene i 2013 med en vindstyrke på 315 kilometer i timen, tok minst 6300 menneskeliv. Den er den sterkeste tropiske syklonen som noen gang er registrert.

 Bilder tatt fra luften over katastrofeområdet i 2013 viste hvor enorme ødeleggelsene etter tyfonen Haiyan var. Minst 600.000 personer ble rapportert drevet bort fra sine hjem.

Mangkhuts omkrets ble i natt norsk tid beregnet til å være ca. 1010 kilometer av den private meteorologiske stiftelsen, Weather Philippines Foundation.

– Mangkhut vil være svakere enn Haiyan når den treffer land i Filippinene, men fortsatt ha katastrofal innvirkning, sier tyfoneksperten Mike Padua ved stiftelsen til den filippinske TV-stasjonen ABS-CBN.

Advarer mot flom og regn

Tyfonen har kurs for øya Luzon, med provinsene Cagayán og Isabela. Den er ventet å ramme Filippinene i løpet av lørdag som en tyfon i kategori 4 eller kategori 5. Meteorologene advarer i tillegg til kraftige vinder mot massive mengder regn, og faren for flom og jordskred.

Områdene som rammes i Filippinene, er blant landets viktigste jordbruksarealer. Det er derfor ventet omfattende skade på avlinger av ris og korn.

Hamstrer mat i Hongkong

Nasjonale værmyndigheter har varslet kraftig uvær i 38 provinser i de nordlige og østlige delene av Filippinene.

Også i tett befolkede Hongkong forbereder folk seg på det verste. Lokalbefolkningen har i flere dager hamstret matvarer fra butikkene. Myndighetene advarer om at uværet kan gjøre betydelig skade.