Verden

Nærmere 300 drepte russiske soldater i Ukraina, ifølge navneliste

Nettavis offentliggjør en liste over 270 russiske soldater som skal ha blitt drept i kamper i Ukraina.

En russisk soldat som skal ha blitt drept i Ukraina, ble nylig gravlagt på denne kirkegården i Pskov i Russland. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX

  • Anette Aasheim
    Anette Aasheim
    Journalist

Listen Open Russia har publisert.

Nettforumet Open Russia har publisert en liste over 272 russiske soldater som skal ha blitt drept i Ukraina, melder den amerikanske nettavisen The Interpreter.Open Russia hevder listen stammer fra en kilde i det ukrainske forsvarsdepartementet, som skal ha identifisert dem.

Flere av navnene på listen er, ifølge The Interpreter, verifisert av uavhengige russiske journalister og menneskerettsaktivister.

Navnene skal allerede være kjent for de russiske journalistene.

Russland benekter at russiske soldater kjemper organisert på separatistenes side i Ukraina, men sier at de ikke kan kontrollere hva soldatene måtte finne på i ferien sin.

Jobber for NATO-medlemskap

Tirsdag vedtok det ukrainske parlamentet å jobbe for at landet på sikt skal inn i NATO.

Det ukrainske parlamentet ønsker å gå bort fra sin status som alliansefritt. Det har satt sinnene i kok hos Russland. Forholdet mellom Russland og Ukraina er svært spent

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var raskt ute med å omtale vedtaket som «kontraproduktivt» og sa det «vil øke spenningen» mellom landene.

  • Les også: Hvorfor blir Russland så rasende fordi Ukraina vil inn i NATO?

Utsatt for represalier når de publiserer lister

Allerede i sommer rapporterte The Interpreter at den ukrainske hæren skulle ha observert russiske soldater i Ukraina.

Flere ukrainske og russiske bloggere, journalister og aktivister har undersøkt historiene til de angivelig drepte soldatene. Flere skal ha blitt utsatt for represalier når slike lister er publisert, skriver nettavisen.

I sosiale medier avfeies listen over de 270 drepte soldatene av russiskspråklige.

Hvor mange russiske soldater som har kjempet i Ukraina og som har blitt drept er ikke kjent. Men bekreftede lister har nå økt fra 51 til 200 siden september. Aktivister tror mange hundre har blitt drept, skriver The Interpreter.

Lavrov med nye, harde skyts

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal ha kommet med nye harde skyts mot Ukrainas nye mål om å bli NATO-medlem. Ifølge nyhetsbyrået Interfax hevder han at medlemskapet er farlig for Ukraina selv og Europas sikkerhet, melder NTB.

– Det er få vestlige land som vil at krisen i Ukraina fortsetter, og å opprettholde og oppmuntre konfrontasjonen mellom Ukraina og Russland, inkludert gjennom provoserende forsøk i retning av et medlemskap i alliansen, sa Lavrov.

Les mer om

  1. Ukraina-konflikten