Verden

Valgnatten ble en kjærkommen opptur for Theresa May. I regjeringen er det full krig om brexit.

BRUSSEL (Aftenposten): Labour går frem i London, men de konservative beholder de viktigste flaggskipene sine. I brexit-områder utenfor storbyene vinner de konservative.

Enkelte spådde en dyster valgnatt for statsminister Theresa May, men resultatene viser at de konservative holder stand til tross for at de har sittet åtte år i regjering.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Lokalvalget i England er blitt sett på som en viktig temperaturmåler på statsminister Theresa Mays lederskap og på det britiske arbeiderpartiets mulighet til å ta makten fra de konservative ved neste parlamentsvalg.

– Det ser ut til å bli en bedre natt for de konservative enn ventet, mens Labour ikke helt har levd opp til forventningene, sier Jonathan Carr-West i tankesmien Local Government Information Unit til The Guardian.

Skys politiske korrespondent Lewis Goodall konkluderer med at landet har fått to «zombie-partier».

– Labour er sterke i byene, men sliter i småbyene. De konservative går frem i gamle industriområder og semi-rurale områder. Men det er ingen klar vei til flertall for noen av dem, skriver han.

 • Les også: Theresa May kan bli presset til å bryte viktig brexit-løfte

Sterke i London

Labour kontrollerer allerede mye av London og hadde håpet å kapre nye seter fra de konservative. Mest symbolsk ville det vært om partiet hadde tatt en av de tre erkekonservative bydelene i sentralt i London: Westminster, Wandsworth eller Kensington og Chelsea.

Enkelte målinger fra før valget pekte i retning av at det kunne gå, men da resultatene tikket inn, ble det klart at de konservative holder stand.

Partiet var nærmest i Wandsworth, men til slutt endte de konservative opp med 33 (av 60) lokale seter, mot Labours 26.

Mest skuffende for Labour er det likevel at de ikke klarer å ta kontrollen i Barnet. Flere peker på at bydelen har en stor jødisk befolkning, og at antisemittisme-skandalen i Labour har rammet partiet hardt i bydelen.

Londons ordfører Sadiq Khan og Labour hadde håpet å gjøre rent bord i London, men kom til kort.

Blandet resultat

Utenfor London ser det ut til å være en marginal forskyvning av stemmer fra Labour mot de konservative, konkluderer BBCs valgekspert John Curtice, som beskriver resultatet som blandet.

– Men sannheten er at det ikke er så mye for Labour å feire, sier Curtice til BBC.

Når 150 av 150 lokale by- og kommunestyrer i England var talt opp var det klart at de konservative samlet sett hadde tapt to, mens Liberaldemokratene hadde vunnet plukket opp fire flere enn de hadde før valget.

Målt i antall seter går alle partiene frem som følge av at det EU-kritiske UK Independence Party kollapser, slik de også gjorde i parlamentsvalget i juni i fjor.

Dersom resultatene fra lokalvalget hadde blitt oversatt til et parlamentsvalg, ville de konservative fortsatt vært største parti med 296 seter (ned fra 318), viser en analyse Sky News har gjort.

Labour ville gått svakt frem til med 270 seter (opp fra 262), mens Liberaldemokratene ville gått kraftig frem til 26 (mot 12 i dag).

Det betyr at ingen partier ville vært i nærheten av å få rent flertall alene, men det kan åpne for en mindretallsregjering med Labour.

– Labour tapte kampen om forventningene

En grunn til at resultatet fra lokalvalget blir sett på som et positivt tegn for de konservative og Theresa May er at regjeringspartier blir ofte straffet ved slike valg.

Katy Balls, politisk kommentator i magasinet The Spectator, skriver at toryene har vært langt flinkere enn Labour til å tone ned forventningene før valget.

– Hverken Jeremy Corbyn eller Labour-hovedkvarteret gjorde noe særlig for å legge en demper på forventningene om at det ville bli en valgnatt med historiske seire for partiet. Når det ikke skjedde, ender fortellingen om valget opp med å bli Labours skuffende resultat, skriver Balls.

Tøffe brexit-kamper

For statsminister Theresa May er det en sårt tiltrengt opptur. Innad i regjeringen er det igjen full krig om brexit. Stridens kjerne er medlemskap i EUs tollunion.

Mays eget forslag til en kompromissløsning ble avvist av et flertall i hennes egen regjering som vil ha et klart brudd med EUs tollunion slik at britene etter brexit kan forhandle frem sine egne handelsavtaler.

Theresa May er under hardt press både fra parlamentet og hennes egen regjering om dagen. Her stemmer hun ved torsdagens lokalvalg.

May møter også sterk motstand i parlamentet. Der tar opposisjonen, og flere parlamentarikere fra hennes eget parti, til orde for at britene skal forbli i en tollunion etter brexit.

Tidligere i år ble lokalvalget sett på som den største trusselen mot Theresa Mays stilling, skriver Jon Craig, Sky News’ sjefkorrespondent på politikk. Slik er det ikke lenger etter nattens resultater.

– Når det gjelder muligheten til å overleve, har hun trolig større grunn til å frykte borgerkrigen i sin egen regjering og blant «backbenchere» i parlamentet, skriver Craig.

Les mer om

 1. Britisk politikk
 2. Brexit
 3. Jeremy Corbyn
 4. Labour
 5. Theresa May