Verden

Forhandler om Sør-Sudan på randen av sultkatastrofe

Gabriel Yien Gach ble dratt ut av bilen og henrettet av en milits i Sør-Sudan mandag. I Etiopia forhandler partene i konflikten på luksushoteller, mens landet står ovenfor en sultkatastrofe.

Slik var situasjonen i FNs flyktningeleir i Malal Sør-Sudan, 25.juli i år. Nå frykter det internasjonale samfunnet en sultkatastrofe. ANDREEA CAMPEANU

 • Per Christian Selmer-Anderssen

— Det er med tungt hjerte at vi i dag mottok den triste nyheten om at vår gode kollega Gabriel Yien Gach ble skutt og drept i dag morges i Maban i Sør-Sudan, sier leder for internasjonal avdeling i Norsk Folkehjelp, Kathrine Raadim i en pressemelding.

Det var mandag morgen at en militsgruppe kjørte inn i byen Maban i Sør-Sudan, der Norsk Folkehjelp hadde 13 ansatte. Nå har de bare 12.

— En av våre folkehjelpsbiler ble stoppet. De gikk gjennom passasjerene i bilen, for å finne ut hvilken etnisk bakgrunn de hadde. Gach var nuer. Han ble dratt ut av bilen og henrettet på stedet, sier Raadim til Aftenposten.

- Helt uaktseptabelt

Norsk Folkehjelp har 700 arbeidere i det krigsherjede landet, fordelt på 27 distrikter og 10 delstater. De trekker nå ut arbeiderne i Maban av sikkerhetshensyn.

— Det er veldig trist for oss å måtte gjøre det, siden vi har matutdeling iMaban og er midt i en nødhjelpsoperasjon, sier Raadim.

- Hva med resten av Sør-Sudan?

— Vi fortsetter arbeidet. I dag er vi i 10 delstater, og er representert i stort sett alle de urolige statene, sier Raadim.

670 av de ansatte i Norsk Folkehjelp er sør-sudanere, deriblant Gabriel Yien Gach. Resten er utsendte arbeidere fra hele verden. To av dem er norske.

– Angrep på sivile er helt uakseptabelt, og angrep basert på etnisitet er svært alvorlig ettersom det bidrar til å kaste enda mer bensin på bålet, sier Kathrine Raadim.

Norsk Folkehjelp har jobbet i Sør-Sudan i 28 år og har programmer innen matvaresikkerhet, humanitær nedrustning, helse og støtte til sivilsamfunnet.

Det første gang en ansatt i Norsk Folkehjelp blir drept i landet.

Sultkatastrofe

Konflikten mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar startet i desember, da presidenten sparket sin visepresident etter å ha beskyldt ham for et militærkupp.

Det ble til en borgerkrig med etniske overtoner, siden Kiir er dinka og Machar er nuer. Borgerkrigen har hittil drept tusenvis av mennesker, og ført 1,5 millioner sør-sudanere på flukt, i følge FN.

Hvis ikke den humanitære situasjonen forbedrer seg, frykter FN at 50.000 barn vil sulte i hjel - og syv millioner mennesker vil bli syke.

Norsk Folkehjelp har hittil hjulpet 150.000 mennesker med matforsyninger, siden konflikten begynte.

– Med den svært alvorlig humanitære situasjonen og faren for hungersnød har partene ingen tid å miste, advarte Norges utenriksminister Børge Brende (H) til NTB mandag morgen.

Forhandlinger i gang

President Salva Kiir går nå til forhandlingsbordet. POOL

Mens folket sulter, sitter partene på luksushoteller i Addis Abeba og forsøker å komme til enighet. Mandag kom forhandlingene i gang igjen, etter en ukes utsettelse. Forhandlingene har allerede kostet over 100 millioner kroner, melder nyhetsbyrået AFP.– Partene må forstå alvoret og vise ansvar for eget folk i denne forhandlingsrunden, sa Børge Brende (H) til NTB.

Representanter for Salva Kiir og Riek Machar har ikke møttes siden juni, da forhandlingene brøt sammen. Samtalene skulle egentlig startet for en uke siden, men ble utsatt nok en gang på grunn av «utvidet ferie», opplyser den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD.

– IGAD og partene har bare seks dager igjen av den fristen de selv har satt seg for å bli enige om en overgangsregjering, påpeker Brende overfor NTB.

Strengere sanksjoner

Kiir kvier seg imidlertid for å gå av, siden han mener han er demokratisk valgt. Presidentvalget ble imidlertid holdt mens landet fortsatt var en del av Sudan, så Sør-Sudan har ennå ikke opplevd et valg som selvstendig stat.

USA og EU har innført en rekke sanksjoner mot det krigsherjede landet, som å fryse kontoer og nekte militære ledere fra begge sider innreise. Norges utsending, Jens-Petter Kjemprud, sa til The Guardian mandag at Den afrikanske unionen, FNs sikkerhetsråd og IGAD nå vurderer større sanksjoner.

Inntil juli i år var Hilde Frafjord Johnson leder for FN-operasjonen som skulle bygge opp landet og sikre fred og sikkerhet.

I forrige uke sa hun til Aftenposten at hun var skuffet over at Norge ikke bidro militært til FN-styrken.

Les intervjuet her:

 1. Les også

  «Hver gang vi var over en krise, kom det en ny»

 2. Les også

  Sør-Sudan trues av totalt sammenbrudd

 3. Les også

  Verdens yngste land på randen av kollaps

 4. Les også

  Brende ber rivaler i Sør-Sudan forstå alvoret

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Sudans regjering: – Krigførende parter i Sør-Sudan har signert fredsavtale

 2. VERDEN

  Våpenhvile i Sør-Sudan

 3. VERDEN

  Sør-Sudan: Bortførte barn selges for kveg

 4. VERDEN

  Fem grunner til at blodet igjen flyter i Sør-Sudan

 5. VERDEN

  Sør-Sudans rivaler signerte maktdelingsavtale

 6. VERDEN

  Ny skyting i Sør-Sudans hovedstad - over 200 kan være drept