Amerikanske medier: - USA bekrefter at Omar al-Shishani er død

USA har bekreftet at IS-toppen Omar al-Shishani er død, melder både CNN og CBS News. Shishani ble såret i et luftangrep nylig.

Etnisk tsjetsjenske Omar al-Shishani er en av IS' mest sentrale lederskikkelser. Mannen med det karakteristiske røde skjegget er oppvokst i Pankisidalen i Georgia, som omtales som et arnested for islamistiske ekstremister fra hele Kaukasus. Shisani regnes i dag som IS' øverste militære leder.

Den georgisk-fødte IS-toppen skal ha overlevd selve angrepet, men ifølge nyhetsrapporten fra CBS døde han av skadene han ble påført. CNNsiterer to ikke navngitte «offisielle» kilder ved Pentagon på det samme, sent mandag kveld.

Shishani – som betyr «tjsetsjeneren» – omtales som IS' svar på en forsvars— eller krigsminister. Hans egentlige navn er Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili. Den amerikanske regjeringen hadde utlovet en dusør på 5 millioner dollar for opplysninger som kunne føre til en pågripelse.

Les også

IS-topp trolig drept i Syria

Skadet i droneangrep

Luftangrepet i begynnelsen av mars traff en kolonne der Shishani befant seg. Amerikanske sikkerhetskilder har uttalt at også tolv andre IS-soldater ble drept i angrepet, som ble utført av amerikanske kampfly og droner.

Det bel først meldt at Shishani trolig var drept i angrepet som skal ha skjedd i nærheten av byen Shaddadi, men eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte senere at han var alvorlig såret og fikk behandling på et sykehus i Raqqa. Han hadde også base i byen som i praksis er hovedstad i de IS-kontrollerte områdene.

Bekrevet som «krigsminister»

Pentagons talsmann Peter Cook sa i forbindelse med angrepet at Shishani hadde hatt en rekke høye verv innenfor IS, blant annet som «krigsminister». Han beskrev Shishani som en leder med erfaring fra slagmarken, fra en rekke sammenstøt i Irak og Syria.

Shishani var en etnisk tsjetsjener fra Pankisi-dalen i Georgia. Han skal ha kjempet mot russiske styrker i utbryterregionen Sør-Ossetia. I 2012 forlot han Georgia, og året etter sluttet han seg til IS.