Enighet om midlertidig løsning på budsjettkrisen i USA

Demokratene og Republikanerne i Senatet har kommet frem til en avtale som gjør at USA har et statsbudsjett i tre nye uker.

I løpet av helgen var det hektisk møtevirksomhet i Kongressen. Til tross for innsatsen kom partene ikke til enighet for å finne en løsning på budsjettkrisen.

De to partiene er enige om en avtale som midlertidig løser budsjettkrisen i USA. Avtalen vil finansiere det amerikanske statsapparatet frem til 8. februar.

– Jeg og den republikanske flertallslederen har kommet til enighet om en avtale for å løse budsjettkrisen, sa demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, like før avstemningen rundt klokken 18.30 mandag kveld norsk tid.

– Vi skal i dag stemme for å gjenåpne statsapparatet og for å fortsette å forhandle frem en endelig avtale som omfatter hundretusener av innvandrere som ble brakt inn i landet som barn og som snart mister sin beskyttelse mot utsendelse, sa Schumer.

81 senatorer stemte for forslaget, mens 18 stemte imot. Dermed gjenåpnes det amerikanske statsapparatet.

En rekke av de mest profilerte senatorene på venstresiden, som Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Cory Booker og Bernie Sanders, stemte mot forslaget.

Anklager Trump for å være fraværende

Medemmene i Senatet jobbet gjennom helgen og mandag formiddag. Fra begge hold ble det meldt om fremgang. Men forsøkene på å finne en løsning på budsjettkrisen nådde ikke frem før mandag kveld norsk tid.

– Gruppen bestående av representanter fra begge partier, har gjort en god jobb i presidentens fravær, sa Schumer.

Ifølge demokratenes leder i Senatet ble han oppfordret til å forhandle med Trump-administrasjonen om en avtale.

– Presidenten takket nei til to avtaler, som begge partier var enige om. Begge disse kunne hindret denne krisen, sa Schumer.

Utsatte avstemningen

Etter helgens møter uttrykte en gruppe senatorer forsiktig optimisme. De ga uttrykk for at en avtale kan bli inngått i løpet av kort tid, skriver The New York Times.

En gruppe bestående av sentrale senatorer fra begge partiene skal etter planen møtes før avstemningen mandag, skriver The Wall Street Journal. Gruppen består av over 20 senatorer.

I forkant av avstemningen har en rekke senatorer oppfordret McConnell til å forplikte seg til en avstemning om stridens kjerne: innvandring, skriver The Washington Post.

Chuck Schumer, den demokratiske mindretallslederen i Senatet, legger skylden for budsjettkrisen på Donald Trump.

Museer og parker stengte

I løpet av helgen stengte museer og nasjonalparker. Mandag måtte flere offentlige etater stenge, etter at landet gikk inn i en såkalt «shutdown» natt til lørdag. Dermed måtte hundre tusen av statsansatte bli hjemme uten lønn.

Årsaken var at Senatet ikke klarte å komme til enighet om en forlengelse av det nåværende statsbudsjettet.

Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell har lovet å se nærmere på demokratenes kjernesaker.

Trump ønsker muren finansiert

Stridens kjerne er ulovlig innvandring. Demokratene krever at republikanerne åpner for at rundt 700.000 personer som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i landet gjennom det såkalte DACA-programmet.

USAs president Donald Trump opphevet programmet, men har gjentatte ganger uttrykt sympati med de 700.000 personene, som populært blir kalt «Dreamers».

Presidenten har sagt at han kan gjenåpne programmet hvis Demokratene går med på strengere regler for innvandring og finansiering av muren presidenten ønsker å bygge langs grensen til Mexico.