Land rundt om i hele Europa har stengt skoler og forsøkt å gi husly til hjemløse i møtet med kuldebølgen fra øst. Likevel har været fått skylda for 46 dødsfall.

Temperaturen har falt til minus 30 i flere europeiske land. Snøstormer forårsaker trafikkaos, og noen steder er mennesker snødd inne. Andre steder har folk rett og slett frosset i hjel.

En bil står fast i snøen i Whitley Bay i England.
Owen Humphreys / TT / NTB Scanpix

Ifølge AFPs oversikt har minst 46 mennesker omkommet siden fredag, etter at en 75 år gammel nederlandsk mann falt gjennom isen mens han gikk på skøyter utenfor tettstedet Hank. Minst tre barn og to voksne har blitt reddet etter lignende hendelser i skøytelandet Nederland.

En ung prest kaster en snøball foran Peterskirken i Vatikanstaten.
MAX ROSSI / X90039

Flest menneskeliv har den brutale kulden krevd i Polen, der 18 har omkommet. Ytterligere seks har omkommet i Tsjekkia, i tillegg til fem i Litauen, fire i Frankrike og Slovakia, to i Italia, Serbia og Romania, og et dødsfall i Slovenia. En kvinne har også mistet livet i kulden i Sverige.

Deler av Kroatia har fått store snømengder den siste tiden. Her fra Delnice.
ANTONIO BRONIC / X02994

Hjemløse og eldre spesielt utsatt

Mange av de omkomne var hjemløse, selv om flere europeiske land i all hast har forsøkt å sørge for å få dem inn og ned i varme senger på herbergene rundt om i storbyene.

I Tyskland etterlyser en organisasjon for de hjemløse lengre åpningstider.

– Du kan dø av kulde på dagtid også, sier organisasjonens leder Werena Rosenke.

Folk går gjennom Chinatown i London i tett snøvær.
JONATHAN BRADY / TT / NTB Scanpix

Eldre er også blant dem som er mest utsatt for kulda. I Frankrike har myndighetene bedt folk om å ta ekstra godt vare på eldre slektninger og naboer etter at en fransk kvinne i 90-åra ble funnet død utenfor pleiehjemmet sitt.

Roma fikk sin første snø på seks år denne uken.
ALESSANDRO DI MEO / TT / NTB Scanpix

Vinterens kaldeste natt

Både i Sveits og Belgia var natt til onsdag den kaldeste hittil i vinter. På toppen av Glattalp i de sveitsiske alpene, 1.850 meter over havet, ble det målt minus 36 grader.

Kulda har nådd selv de vanligvis tempererte sørlige kystbyene Bierritz og Saint-Jean-de Luz i Frankrike, der folk har hentet fram skiene sine for å gå langs de snødekte strendene.

Fotballkampen mellom Juventus og Atalanta i Torino i Italia måtte avlyses på grunn av snøværet.
Massimo Pinca / X06511

I deler av Bosnia, Kosovo, Albania, Storbritannia, Italia og Portugal var skolene stengt på grunn av kulde og snø. I Irland forbereder folk seg på en snøstorm som ventes å gi rekordstore snømengder torsdag.

– Vi kan trygt si at innbyggerne i Ferrybank og Silverue tar #Beastfromtheeast seriøst, skriver en irlender på Twitter, under et bilde av tomme butikkhyller på et supermarked.

Snøværet har ført til store forsinkelser og en rekke innstillinger i flytrafikke. Her fra flyplassen i Geneve.
PIERRE ALBOUY / X03420

Kaldest i Norge

Likevel er det i Norge temperaturen har vært på det laveste. Den første dagen i mars var Folldal i Hedmark kaldest i Europa med - 41,8 grader. Den lave temperaturen har skapt problemer også i vintervante Norge.

Iskrystallene henger i luften i Oslo 27. februar. Temperaturen har vært helt nede i 26 minusgrader på Bjørnholt i hovedstaden.
Rolf Ohman

Varmepumper sliter i kulden og batterier blir utladet. NRK melder at elektroniske dørløser slutter å fungere, og på Sørlandet har store snømengder ført til trafikkaos på veiene. Tirsdag var det minst syv trafikkulykker med 20 involverte kjøretøy bare på E18 mellom Arendal og Kristiansand.

Store snømengder og kulde har skapt problemer for trafikken på Sørlandet. Denne ambulansen kjørte seg fast på E18 ved Kristiansand.
Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Mange kallenavn

Kuldebølgen er døpt «Beistet fra øst» av britiske medier, ettersom den stammer fra sibirområdet. I Nederland har de kalt den «Den sibirske bjørnen», mens i Sverige har de kalt den «Snökanonen från öster».

I Sverige er det først og fremst det kraftige snøværet, og ikke nødvendigvis kulda, som har skapt problemer. Der og i Danmark har kombinasjonen av snø og glatte veier ført til trafikkaos.

Også Spania er rammet av det som for mange spanjolaer er uvant vintervær. Her har snøen lagt seg i Pamplonas gater.
Alvaro Barrientos / TT / NTB Scanpix

Rekordvarme i Arktis

Mens kulda herjer i Europa, har Arktis opplevd varmegrader og rekordhøye temperaturer.

Ifølge forskerne er det vanlig at varmebølger når området midt på vinteren ettersom undervannsstrømmene noen ganger snur. Men det er først de siste årene varmen har blitt så «ekstrem» som nå.

– De siste tre eller fire årene har det vært minst en av disse hendelsene der området rundt Nordpolen faktisk opplever temperaturer over null grader midt på vinteren, noe som er ganske spesielt ettersom det ikke er sollys, sier den canadiske polforskeren Walt Meier til CBC.

Hva gjør vi nå? Rådville bilister har stoppet opp på den snødekkede motorveien i nærheten av Bayonne i det sørlige Frankrike.
Bob Edme / TT / NTB Scanpix
En mann renner på ski gjennom de snødekkede gatene i Kosovos hovedstad Pristina mandag.
Visar Kryeziu / TT / NTB Scanpix
Snøen har lagt seg over ruiene var den romerske oldtidsbyen Pompeii i Italia.
CESARE ABBATE / TT / NTB Scanpix
En mann går tur med hunden i de snødekkede gatene i Malton i Nord-England.
John Giles / TT / NTB Scanpix
Innbyggere i Gijon i Spania tok del i en spontan snøballkrig onsdag.
ELOY ALONSO / X01457
Offentlige arbeidere rydder snø fra Markusplassen i Venezia.
MANUEL SILVESTRI / X03150
Bornholm i Danmark har fått store snømengder de siste dagene.
SCANPIX DENMARK / X02352
Posten skal frem, uansett vær. Her fra London.
Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Ridende politi ved Admiralty Arch i London
PETER NICHOLLS / Reuters
Det kongelige livvaktregiment til hest i London
Alastair Grant / TT / NTB Scanpix
Alfred Escher-fontenen i Zurich er frosset til is.
Melanie Duchene / TT / NTB Scanpix