Verden

Her var Sasja og Natasjas verksted i Donetsk

DONETSK (Aftenposten) Hvert femte minutt høres det drønn. Noen ganger rister bakken. I Kievskij-området i Donetsk er krigen rett utenfor døren.

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Sasja ser seg rundt i bakgården. Her pleide det en gang å stå biler på rekke og rad, klare for nye dekk eller helrenovering. Det lille verkstedet i bakgården er familiens inntektskilde. Helt til det ble bombet natt til torsdag.

— Alt jeg ønsker er fred. Det er alt, sier Sasja.

Hans kone Natasja plukker opp metallbiter. Kanskje kan de brukes til noe en annen gang. Det er greit å samle på alt som en kanskje, en gang i fremtiden, kan få bruk for.

På et jorde, ikke mer enn 300 meter unna huset, skytes det raketter fra prorussiske opprørere mot ukrainsk side. Drønnene høres med jevne mellomrom. I natt gikk rakettene motsatt vei, og traff verkstedet til Sasja og Natasja.

Les også:

Les også

Bli med over den farligste «grensen» i Europa akkurat nå

Hardt rammet

Ekteparet bor i Kievskij-området, et av de hardest rammede områdene i krigsherjede Donetsk. Omtrent to kilometer nord for huset, ligger flyplassen.

Aftenpostens team i Ukraina: Fotograf Kyrre Lien og reporter Helene Skjeggestad Foto: Kyrre Lien/Aftenposten

I midten av januar raste kampene om det strategiske området, og nå har de prorussiske opprørerne mer eller mindre kontroll på flyplassen og området rundt. Men gatene ligger så godt som øde. Et utslitt reklameskilt slår takten til områderakettene, som høres med jevne mellomrom. Skoler er bombet, lekeplasser er forlatt. Noen velger likevel å bli.

Hvorfor flykter dere ikke?

— Barna har vi sendt til foreldrene mine i Makejevka, men dette er hjemmet vårt. Hvis vi flykter, kommer både hus og verksted til å bli ranet. Det har vi ikke råd til, sier Natasja.

Til tross for at en rakett nettopp har slått ned bakgården hennes, smiler hun når hun snakket om hvordan det var før krigen kom til Donetsk.

— Dette var et svært koselig nabolag. Venner likte å komme på besøk her fordi det var så stille og fredelig.

Mens hun snakker, drønner det nord for huset. Kontrasten mellom det som blir sagt og det man ser og hører, kunne knapt ha vært større.

Saken fortsetter under kartet

Klikk deg frem og tilbake med pilene for å få mer informasjon fra kartet

Uten strøm og vann

Inne i Donetsk by, ser det fremdeles ut som en by. Men i Kievskij-området er det ingen tvil om at man er kommet til krigen. Det er flere tomme hus enn bebodde. De færreste har hatt strøm og vann siden midten av januar. Et par kvartaler fra Sasja og Natasjas hus har et titalls mennesker samlet seg i en vannkø. Fra en liten vannslange, fyller de opp 4–5 liter hver.

— Ukrainere skyter på ukrainere. Kan du tro det? En dame kommer med et voldsomt følelsesutbrudd da hun begynner å fylle vann.

Aleksandr er gruvearbeider, som så mange andre i området. Onsdag mistet en kollega av ham livet under et angrep. Moren hans er alvorlig skadet.

— Det er ikke snakk om å leve, men om å overleve. Vi har ikke hatt vann eller strøm siden 20. januar. Av og til klarer de fikse elektrisitet, men det varer bare noen timer, så blir det ødelagt av raketter igjen, sier Aleksandr.

Aleksandr har stilt seg opp i vannkø sammen med en rekke andre innbyggere i Kievskij-området i Donetsk. De har ikke hatt strøm eller vann siden 20. januar. Foto: Kyrre Lien

– Du vet, mange har ikke råd til en skikkelig begravelse for sine døde slektninger. De begraver dem bare i hagen.Øynene hans blir blanke. Han vil ikke snakke mer.

Sivile tap daglig

Kampene har de siste ukene tiltatt i styrke langs hele frontlinjen mellom Ukraina og prorussiske områdene. Verst har det vært i byene Vuhlehirsk og Debaltseve. Fra sistnevnte er sivile blitt evakuert i flere dager, men fremdeles er det innbyggere som gjemmer seg i kjellere uten vann og strøm.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier i en uttalelse at sivile daglig dør i kampene, og han ber om at begge parter flytter styrkene bort fra tett befolkede områder:

— Separatistenes offensiv fortsetter, og det er daglig sivile som dør, sier Ban i en uttalelse.

 1. Les også

  Dette er den farligste grensen i Europa akkurat nå

 2. Les også

  Voldsomme kamper i Øst-Ukraina - OSSE ber om våpenhvile

 3. Les også

  Dasja (3) bor seks mil unna krigen i Ukraina

 4. Les også

  Dette er NATOs svar på krisen i Ukraina

 5. Les også

  FN-sjefen ber om våpenhvile i ukrainsk by

 6. Les også

  Norge skal ha storstilt NATO-øvelse

 7. Les også

  Obama-rådgiver: USA vil ikke sende våpen til Ukraina

 8. Les også

  Merkel utfordres fra alle kanter

 9. Les også

  Russlands opptreden i Ukraina undergraver vårt naboforhold

 10. Les også

  USA vurderer våpenhjelp til Ukraina

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Bestemødre har bodd i kjelleren i fire år og militærsjefen har verdens farligste slanger på kontoret. Slik er livet på innsiden av opprørsrepublikken Donetsk.

 2. KULTUR

  Mange flere er drept etter at krigen i Ukraina ble trappet opp i februar. Men den viktigste kampen foregår ikke i skyttergraven.

 3. KULTUR

  Krigen om kulissene

 4. VERDEN

  Kaldt sa du? Her er gjennomsnittstemperaturen 50 kuldegrader i januar.

 5. VERDEN

  Katmandu løftet seg én meter, Mt. Everest krympet

 6. VERDEN

  Hun var modell for Birgitte Nyborg, nå er hun en av få som får Google til å skjelve