Verden

Trump: – Blir Putins verste fiende om forholdet ikke fungerer

Trump inviterer Putin til USA og påpeker viktigheten av et godt forhold mellom landene. Samtidig sier presidenten at han blir Putins verste fiende noensinne, om de ikke går overens.

USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin under møtet i Helsingfors i Finland mandag.
  • og NTB
Mandag møttes USAs og Russlands presidenter, Donald Trump og Vladimir Putin, i Helsingfors. Putin inviteres nå til nytt møte i Washington til høsten. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix

Trump, som har fått massiv kritikk etter toppmøtet med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors mandag, påpeker i et TV-intervju med CNBC viktigheten av et godt forhold mellom landene.

– Å gå overens med Putin og å gå overens med Russland er positivt, ikke negativt, sa han.

– Med det sagt, om det ikke fungerer, blir jeg den verste fienden han noensinne har hatt, la presidenten til.

Trump gjentok torsdag på Twitter at han er svært fornøyd med mandagens møte, som han mener har kommet feil fram på grunn av det han kaller «fake news».

– Toppmøtet i Russland var en stor suksess, bortsett fra hos den virkelige folkefienden, de Falske Nyhetsmediene. Jeg ser fram til vårt andre møte, så vi kan begynne å implementere de mange tingene vi diskuterte, skriver Trump, og ramser opp noen av de største utfordringene i verdenspolitikken, inkludert kampen mot terror, sikkerhet for Israel, utbredelsen av atomvåpen, cyberangrep, handel, Ukraina, fred i Midtøsten og Nord-Korea.

Nytt møte til høsten

Trump nektet i Helsingfors å stille seg bak konklusjonen fra et samlet amerikansk etterretningsmiljø om at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i 2016. Da han kom hjem til Washington, hevdet han imidlertid at han hadde forsnakket seg under pressekonferansen med Putin.

Donald Trumps pressetalskvinne Sarah Sanders sier det er samtaler på gang om et nytt besøk til høsten, men hun kunne ikke si sikkert hvor det vil finne sted.

Det hvite hus opplyser at det er den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton som har fått i oppdrag å formelt invitere Putin til USA.

– Fare for opptak

USAs etterretningssjef Dan Coats var på en sikkerhetskonferanse i Aspen, Colorado, da han fikk vite av journalistene at Putin er invitert til USA.

– Det var ikke jeg klar over. Det kommer til å bli spesielt, sa Coats. Han la til at han ikke hadde noen opplysninger om hva som var blitt sagt under møtet i Helsingfors.

– Det er presidenten som har styringen på dette. Men hvis han hadde spurt meg om hvordan møtet skulle settes opp, ville jeg ha foreslått et litt annet opplegg. Det er alltid en fare for at Putin tar opp slikt på bånd, sa Coats.