Verden

Kaci Kullmann Five ny leder av Nobelkomiteen

Thorbjørn Jagland ble tirsdag vraket som leder av Nobelkomiteen. - Jeg konstaterer at de som er valgt av Stortinget fra Frp og Høyre, valgte å bruke sitt flertall til å bytte leder, sier Jagland.

  • Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Det bestemte komiteens fem medlemmer tirsdag. Ny nestleder er Berit Reiss-Andersen, som representerer Arbeiderpartiet.

Jagland fortsetter som menig medlem i Nobelkomiteen.

— Det er bred enighet i komiteen om at Jagland har vært en god leder for komiteen i seks år, sa Kaci Kullman Five under en pressekonferanse på Nobelinstituttet tirsdag ettermiddag.

Five er tidligere statsråd og leder av partiet Høyre.

På spørsmål om hvorfor Jagland ble vraket til tross for at komiteen mener han har gjort en god jobb, svarte hun at hun ikke ville gjengi det som var blitt sagt under møtet.

Selv sier Jagland følgende til Aftenposten tirsdag kveld:

- Jeg konstaterer at de som er valgt av Stortinget fra Frp og Høyre, valgte å bruke sitt flertall til å bytte leder.

Les også:

Les også

For første gang i manns minne er det spenning rundt hvem som blir Nobelkomiteens leder

Ble spurt av et annet komitémedlem

— Tradisjonen tro kommer vi ikke til å referere eller kommentere det som har foregått på dagens møte, understreket Kaci Kullman Five.

Kaci Kullmann Five avviste at lederskiftet hadde noe med isfronten mellom Kina og Norge å gjøre.

Hun røpet likevel at hun var blitt spurt om å ta over ledervervet fra et annet komitémedlem.I tillegg til Kullmann Five sitter filosof og fredsforsker Henrik Syse og tidligere stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn i komiteen på Høyre og Frps kvote.

— Handler ikke om Norges forhold til Kina

Kullman Five avfeier påstander om at lederskiftet har sammenheng med Norges iskalde forhold til Kina, som følge av at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

— Dette var en avgjørelse også jeg støttet sterkt opp om, sa Kullmann Five under pressekonferansen.

Avviser at stortingspolitikere har lagt føringer

Thorbjørn Jagland hadde forlatt Nobelinstituttets lokaler før lederskiftet formelt ble offentliggjort. Han ønsket ikke å snakke med pressen. Denne oppgaven ble overlatt til Kaci Kullmann Five og komiteens sekretær Olav Njølstad.

Den nye komitélederen avkrefter at lederskiftet har sammenheng med Jaglands lederstil. Hun sier at en ny komité har behov for en ny organisering, og at det er ikke noe dramatisk i det.

- Mitt samarbeid med Jagland har alltid vært utmerket, og det vil det fortsette å være i den nye komiteen, sa Kullman Five.

Hun sier det ikke har vært lagt noen føringer fra stortingspolitikere hva gjelder ledervervet. Slike innspill ville uansett ikke ha blitt lagt til grunn for komiteens sammensetning, sa Kullmann Five på pressekonferansen.

Det er imidlertid velkjent at politikere på høyresiden har ønsket en annen komitéleder enn Thorbjørn Jagland. Spekulasjoner antyder at det trolig var det nye komitémedlemmet Henrik Syse som ba Kaci Kullman Five om å bli leder.

276 nominasjoner til fredsprisen

Nobelkomiteen satt i flere timer samlet på Nobelinstituttet for å avgjøre hvem som skal lede komiteens arbeid i tiden fremover.

Det ble spist rundstykker og drukket te og kaffe, mens kandidater til årets tildeling av Nobels fredspris ble diskutert. På dette første møtet kan komitemedlemmene komme med forslag til kandidater.

Det er per i dag kommet inn 276 nominasjoner til årets fredspris, ifølge Nobelinstituttets hjemmesider. Av disse er 49 organisasjoner og 227 personer.

276 er det nest høyeste antall nominasjoner noensinne. Rekorden er på 278 fra 2014

Les også:

Les også

En av disse blir Nobelkomiteens nye leder

Reflekterer Stortingets sammensetning

Sammensetningen av Nobelkomiteen skal, så langt det lar seg gjøre, reflektere partienes styrkeforhold i Stortinget. Det er imidlertid komiteen selv som velger hvem som skal være leder.

Thorbjørn Jagland forlot Nobelinstituttet før lederskiftet formelt ble offentliggjort.

Helt siden det politiske flertallet på Stortinget gikk fra rødt til blått ved forrige stortingsvalg, har Thorbjørn Jaglands fremtid som leder av komiteen blitt diskutert.Den nye komitélederen Kullman Five viste til nettopp stortingssammensetningen da hun redegjorde for lederskiftet tirsdag.

Et av de store spørsmålene nå, er hvorvidt avgjørelsen om å vrake Jagland på bakgrunn av den politiske sammensetningen på Stortinget vil skape presedens.

I så fall kan det bli en ny runde med rokkeringer i Nobelkomiteen etter neste valg — dersom det ikke lenger er borgelig flertall.

Syse kom inn - ga blått flertall

I tillegg til Jagland, er advokat og tidligere statssekretær Berit Reiss-Andersen oppnevnt som komitémedlem av Arbeiderpartiet. Fra tirsdag av er hun nestleder i Nobelkomiteen.

På Høyre- og Frp-kvoten finner vi, i tillegg Kaci Kullmann Five, filosof og fredsforsker Henrik Syse og tidligere stortingsrepresentant Inger-Marie Ytterhorn.

Da Syse overtok SVs plass i komiteen, tippet flertallet over til å bli blåblått. Både Syse og Kullmann Five ble nevnt som aktuelle lederkandidater i forkant av tirsdagens avgjørelse.

Komiteens leder siden 2009

Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009.

Før han ble vraket påpekte flere at det ville være oppsiktsvekkende dersom det borgerlige flertallet skulle velge å sette punktum for Jaglands lederperiode.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle skrev i en kommentar mandag at Nobelkomiteen innfører «et nytt og diskutablet prinsipp» dersom Jagland vrakes på grunn av den nye sammensetningen i komiteen.

Redaktøren peker på at lederens uavhengighet «bidrar til ikke å knytte Nobelkomiteen og dens tildelinger tett opp til det til enhver tids politiske flertall».

Jagland: - Må forholde meg til det

Tidligere tirsdag sa Jagland i en kort kommentar til NRK tirsdag at de som er valgt inn i komiteen fra Høyre og Frp, har valgt en ny leder. Det må jeg forholde meg til, påpekte han.

Han ønsker ikke å kommentere lederskiftet ytterligere.

TilVGhenviste Jagland til den nye lederen for svar tidligere tirsdag.

– Jeg henviser dere til Kaci Kullmann Five for å få svar på hvorfor dette ble utfallet, sier han til avisen.

Les også:

Les også

- Fredsprisen forplikter norske forbrukere

Har frontet kontroversielle tildelinger

Thorbjørn Jagland har vært omstridt i sin tid som leder av Nobelkomiteen.

Kritikere har pekt på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen.

I tillegg har Jagland frontet kontroversielle fredspristildelinger. I tillegg til den tidligere nevnte tildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, har tildelingene til EU og USAs president Barack Obama blitt gjenstand for debatt.

Liu Xiaobo-prisen har fått spesielt mye oppmerksomhet som følge av Kinas sterke reaksjon. All politisk kontakt mellom Kina og Norge ble brutt etter denne tildelingen. Selv fire år etterpå ser ikke isfronten ut til å være i ferd med å smelte.

Tirsdag morgen sa Nobel-historiker Asle Sveen til NRK at det å skifte ut Jagland kan bli oppfattet som et knefall for Kina.

Les også

  1. Kastes Jagland?

  2. Jagland eller Kullmann Five – det avgjøres 3. mars