Palestinske myndigheter: 15 drept og 1400 skadet under massedemonstrasjoner på Gazastripen

15 ble drept i sammenstøt da tusener av palestinere fredag demonstrerte ved grensen til Israel. De markerte starten på en protest som skal vare i seks uker.

Palestinere som fredag samlet seg for å delta i protesten som har fått navnet «Den store tilbakevendings-marsjen», løper fra tåregass. Demonstrasjonen skal etter planen vare frem til 15. mai.

Fredag kveld var minst 15 palestinere bekreftet drept i sammenstøt med israelske soldater langs grensen mellom Gazastripen og Israel, opplyser palestinske helsemyndigheter, ifølge BBC.

1400 skal være skadet, ifølge nyhetsbyrået DPA, som henviser til palestinske myndigheter.

Ytterligere én, en 27 år gammel bonde, ble drept i et separat angrep før daggry i byen Khan Yunis sør på Gazastripen.

Den israelske avisen Yedioth Ahronoths nettutgave Ynet oppgir at rundt 30.000 palestinere deltok i demonstrasjonene.

Opprør på seks steder

Bilder fra nyhetsbyråene som kom fredag viser at store menneskemasser har samlet seg, at sårede ble evakuert etter konfrontasjoner med israelske soldater og at palestinere forsøkte å flykte unna tåregassgranater.

Palestinere samlet seg fredag for å delta i protesten som har fått navnet Den store tilbakevendings-marsjen, og som etter planen skal vare frem til 15. mai.

Den israelske hæren melder om opprør på seks steder langs det 65 kilometer lange grensegjerdet. Brigader og talsperson Ronen Manelis hevder til Jerusalem Post at alle de drepte prøvd å trenge igjennom eller ødelegge grensegjerdet, ifølge BBC.

Vitner sier Israel tok i bruk både tanks og snikskyttere, og opplyser at en drone er brukt ved minst en anledning for å slippe tåregass ned på demonstrantene.

Ifølge den israelske hæren tilhørte to av de drepte palestinerne Hamas' elitestyrke Nukhba. Alle som ble drept, var terrorist-aktivister i alderen 18 til 30 år, heter det i en uttalelse fra Israels hær.

16-åring drept

Blant de døde er en 16-åring og en 25 år gammel kvinne, som ble skutt øst for Jabalia. Blant de skadede er flere unge personer.

Den 27 år gamle bonden Omar Samour ble drept nær Khan Yunis sør i Gaza, før demonstrasjonene startet. Israelerne hevder han beveget seg nær grensegjerdet og oppførte seg mistenkelig, mens palestinske øyenvitner hevder at han plukket persille i sin egen åker.

To palestinere ble drept av ild fra stridsvogner, ifølge helsedepartementet i Gaza by. Fredag kveld opplyste den israelske hæren at den hadde utført luftangrep og angrep med artilleri rettet mot tre Hamas-mål på Gazastripen.

En palestiner blir evakuert etter å ha blitt såret fredag formiddag.

Reuters skriver at ledere for demonstrasjonen har bedt unge palestinere om å holde seg unna for ikke å øke risikoen for blodige konfrontasjoner med israelerne, men at flere hundre ungdommer har valgt å ignorere oppfordringen.

Slektninger av den palestinske bonden Omar Samour på sykehuset der han ble brakt inn etter angrepet.

Symboltung protest

Demonstrasjonen som startet på Gazastripen startet fredag formiddag, skal etter planen bli en seks uker lang protest med krav om at palestinske flyktninger må få vende tilbake til det som nå er Israel. Demonstranter har reist flere titalls telt fem steder langs grensen.

Protesten har fått navnet «Den store tilbakevendings-marsjen». Det var ikke tilfeldig at den startet på det palestinerne kaller «Landdagen», til minne om 30. mars 1976, da seks demonstranter drept av israelske sikkerhetsstyrker under en demonstrasjon mot konfiskering av land.

Telt er slått opp fem steder langs grensen.

Demonstrasjonen skal etter planen vare til 15. mai, som palestinerne kaller Nakba (katastrofen). Denne datoen markerer minnet om at flere hundre tusen palestinere flyktet under krigen i 1948, da Israel ble en stat.

– Folkelig opprør

Islamistiske Hamas, som kontrollerer Gazastripen, har oppfordret folk til å slutte opp om demonstrasjonene. Bevegelsens leder Ismail Haniyeh er blant dem som deltar.

– Men protestene er et desperat, folkelig opprør mot blokade og dårligere levekår. Initiativet kom ikke fra Hamas eller andre politiske grupperinger som nå forsøker å gjøre dette til «sin» kampanje, hevder en mann på Gaza-stripen på telefon til Aftenposten.

Palestinere flykter fra israelsk tåregassangrep øst for Gaza by fredag.

Vedkommende ønsker ikke at hans navn skal offentliggjøres på grunn av den spente situasjonen.

– Nettopp nå hørte jeg rykter om at noen hadde klart å skjære et hull i grensegjerdet i nord. Man kan ikke se bort fra at noen faktisk vil forsøke å presse seg over på israelsk side, sier mannen.

Skarpskyttere står klare

Israelske styrker holder høy beredskap. Det er utplassert flere enn 100 skarpskyttere i grenseområdene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Over 100 israelske skarpskyttere er på plass i frenseområdene, melder Reuters.

På israelsk side er det også blitt bygget opp jordvoller og montert piggtrådgjerder for å stanse folkemasser dersom demonstrantene skulle gjøre forsøk på å ta seg over grensen.

Det israelske militæret har i tillegg innført en forbudssone på Gaza-siden for å tvinge palestinere unna grensegjerdets nærområde.