Verden

Israelske luftangrep mot Gazastripen etter granatangrep

Israelske kampfly har bombet flere mål på Gazastripen etter at militante palestinere skjøt granater inn i Israel for første gang siden masseprotestene startet.

En mann rydder bort et tre som ble truffet av en granat i nærheten av Gazastripen tirsdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix

 • NTB

Israelske kampfly angrep i etterkant en rekke mål på Gazastripen, ifølge israelske medier. Minst tre baser tilhørende den militante islamistbevegelsen Hamas og den mindre militsen Islamsk jihad ble ifølge øyenvitner truffet.

Angrepet kom trolig som en reaksjon etter at det ble skutt nesten 30 bombekastergranater fra Gazastripen mot Israel. De fleste av dem ble skutt ned av det israelske rakettforsvaret, opplyser den israelske hæren. Én granat eksploderte imidlertid i nærheten av en barnehage og forårsaket materielle skader, ifølge en militærtalsmann.

Det er uklart om noen ble drept eller såret i luftangrepene, men Hamas bekrefter at bare «motstandsbaser» ble truffet.

Les også

Påfallende mange palestinske kvinner deltok i Gaza-opprøret. Nå frykter Israel at opprøret sprer seg.

Stridsvognangrep

Luftangrepene skjedde kort tid etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu lovet en kraftig reaksjon på granatilden.

Islamsk jihad truet tidligere denne uken med å svare på et israelsk stridsvognangrep der tre av gruppens krigere ble drept.

Granatangrepet tidlig tirsdag morgen er det første siden de store demonstrasjonene startet på Gazastripen 30. mars. Det høye antallet prosjektiler tyder på at det også dreier seg om det største enkeltangrepet fra Gazastripen mot Israel siden krigen i 2014

Les også

Flere hundre deltok i Palestina-demonstrasjon i Oslo: – Vi roer oss ikke

Israelske soldater har de siste ukene skutt med skarpt mot ubevæpnede demonstranter på Gazastripen, og over 100 palestinere er drept. Flere tusen er i tillegg såret av israelske skarpskyttere på andre siden av det tungt bevoktede grensegjerdet siden slutten av mars.

Blokade

Ingen raketter eller granater er blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel i løpet av de nesten to månedene med demonstrasjoner, og ingen israelere er drept i området i perioden.

Israel forsvarer drapene på ubevæpnede demonstranter og sier reaksjonen er nødvendig for å beskytte israelere fra palestinske angrep.

Gazastripen styres av Hamas, og Israel holder den palestinske islamistbevegelsen ansvarlig for alle angrep.

Enklavens to millioner innbyggere har i over ti år vært underlagt en streng israelsk blokade, og den humanitære situasjonen blir stadig mer alvorlig.

Les mer om

 1. Benjamin Netanyahu
 2. Israel
 3. Hamas
 4. Konflikt

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 2. VERDEN
  Publisert:

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 3. VERDEN
  Publisert:

  Israel angriper flere Hamas-mål

 4. VERDEN
  Publisert:

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 5. VERDEN
  Publisert:

  Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus

 6. VERDEN
  Publisert:

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen