Weinstein-anklagerne jubler: – Vi tok deg

– Vi tok deg, Harvey Weinstein, vi tok deg, var de første ordene Rose McGowan skrev på Twitter fredag. Hun var blant de første kvinnene til å anklage Weinstein for seksuell trakassering.

Harvey Weinstein ble fredag fraktet i håndjern til rettsmøtet i New York. Han er anklaget for flere grove handlinger.

Det var øyeblikket store deler av #metoo-bevegelsen hadde ventet på: Harvey Weinstein i håndjern.

Skuespiller Rose McGowan kunne tidlig fredag morgen slippe jubelen løs. Hun var en av de første som sto frem med anklager mot Weinstein i fjor høst.

Skuespilleren hevder at Weinstein voldtok henne for 20 år siden.

Fredag ble Hollywood-mogulen Harvey Weinstein pågrepet og siktet for voldtekt, kriminell seksuell handling, seksuelt misbruk og seksuell trakassering overfor to kvinner. Hendelsene fant sted i 2004 og 2013. Blir han dømt risikerer den en gang så mektige filmprodusenten 25 år i fengsel.

Nå jubler flere av kvinnene som de siste syv månedene har rettet anklager mot det som var en av Hollywoods mektigste menn.

We got you, Harvey Weinstein, we got you

Selv om flere medier allerede torsdag skrev at Weinstein ville melde seg for politiet, kom pågripelsen som et sjokk for skuespilleren.

– Jeg må innrømme at jeg ikke trodde jeg ville få se dagen da han ble satt i håndjern, sa hun til ABC-programmet Good Morning America.

McGowan var ikke den eneste kvinnen som var fornøyd med å se filmprodusenten i håndjern. Pågripelsen er blitt hyppig kommentert i sosiale medier, blant annet av kvinnene som har kommet med anklager mot filmprodusenten.

«Hvorfor tok det så lang tid Harvey?», skrev den italienske skuespilleren Asia Argento, en av kvinnene som har rettet alvorlige anklager mot Weinstein.

What took you so long Harvey? https://t.co/MUFB34fWai

Den italienske skuespilleren foreslo at videoen med Weinstein i håndjern vil bli den eneste filmen Hollywood-mogulen vil bli husket for, skriver The New York Times.

«Han var kongen av Tribeca»

Jodi Kantor, som sammen med Megan Twohey, avslørte Weinsteins handlinger for The New York Times, skrev følgende på Twitter:

«Han pleide å være kongen av Tribeca» (en referanse til et område på Manhattan). «Nå overgir han seg der».

I rettsmøtet fredag ble Weinstein fremstilt som en mann som utnyttet sin posisjon, penger og makt til å lure kvinner inn i situasjoner hvor han kunne misbruke dem seksuelt.

Mira Sorvino, som har rettet anklager mot Weinstein, publiserte en lenke til en artikkel om filmprodusenten og skrev «rettferdighet» på Twitter.

«Vet noen hvor jeg kan få tak i en plass på første rad?!», skrev skuespiller Annabella Sciorra på Twitter, som også er blant de 85 kvinnene som har kommet med anklager mot Weinstein.

Anyone know where I can get front row seats?! https://t.co/L3zFjzWdUw

Gruppen «Time’s Up», som jobber for at overgrepsmenn blir straffet, var blant flere interesseorganisasjoner som kommenterte pågripelsen og siktelsen.

«I dag ble en mann, som sine handlinger var så ekstreme at de startet en global bevegelse, tatt i varetekt», skrev gruppen på Twitter.

Videre skriver gruppen:

«Harvey Weinstein har ødelagt livet til utallige kvinner. Vi står sammen med dem, og står i solidaritet med kvinner over hele verden som har opplevd utrygge arbeidsplasser. Vi gleder oss til å se rettferdigheten seire».