Trump fikk saudi-arabisk «fredspris» - nå skal han sikre en gigantisk våpenhandel.

USA og Saudi-Arabia skal inngå våpenavtaler verdt nesten 930 milliarder kroner under Donald Trumps besøk. På sin første dag i landet ble presidenten beæret med en æresmedalje for fredsinnsats.

Donald Trump ble lørdag beæret med Saudi-Arabias høyeste utmerkelse, æresmedaljen Abdulaziz al-Saud.

Trump fikk utmerkelsen for sin innsats for å styrke bilaterale forhold og spre fred og stabilitet i verden, og «som tegn på historiske og nære bånd mellom Saudi-Arabia og USA», heter det i en uttalelse fra kongehuset i Saudi-Arabia.

USAs president mottok Abdulaziz al-Saud-medaljen i Riyadh lørdag under en seremoni av kong Salman, kort tid etter at Trump ankom landet på sin første utenlandsreise som USAs president.

Skal sikre gigantisk våpensalg

I løpet av oppholdet i Riyadh vil Donald Trump etter alt å dømme signere en avtale om våpensalg fra USA til Saudi-Arabia. Det bekrefter en tjenestemann i Det hvite hus lørdag. Våpen og forsvarsmateriell med en verdi på nesten 110 milliarder dollar skal tilfredsstille Saudi-Arabias forsvarsbehov, heter det.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe.

Saudi-Arabias krig er rettet mot jemenittisk houthi-milits. Houthiene antas å få støtte fra sjiaislamske Iran, som er det sunniislamske kongedømmets største rival i regionen.

Les også

NATO holder pusten før møtet med Trump. Ingen vet hva han kommer til å si.

«Iranske trusler»

– Denne pakken med forsvarsmateriell og -tjenester skal støtte opp om den langsiktige sikkerheten til Saudi-Arabia og golfregionen i møte med iranske trusler, sier en ikke navngitt tjenestemann i Trumps reisefølge.

Våpenavtalen skal også styrke kongedømmets «evne til å bidra til antiterroroperasjoner rundt om i regionen, og dermed redusere byrden på det amerikanske militæret til å utføre disse operasjonene», tilføyer tjenestemannen.

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen. Saudi-Arabia oppga tidligere i vår å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Les også

Granskeren som Donald Trump ikke kan si opp

Anklager om krigsforbrytelser

Det mektige kongedømmet har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet. I tillegg er over 40.000 såret i krigen, som har drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser, og det samme gjør Amnesty International og Human Rights Watch.