Frankrike hevder å ha bevis for at Assad-styrker brukte kjemiske våpen

Fransk etterretning mener å kunne fastslå at syriske regjeringsstyrker benyttet saringass i et angrep i begynnelsen av april.

Et bevisstløst barn får hjelp av en sivilforsvarsarbeider etter angrepet i Khan Sheikhoun.
  • NTB

– Det hersker ingen tvil om at saringass ble benyttet. Det er heller ingen tvil om at det syriske regimet hadde ansvaret, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

87 mennesker skal ha blitt drept i angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun 4. april. Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har tidligere fastslått at det trolig ble benyttet «sarin eller en sarin-lignende substans».

Ifølge Ayrault har fransk etterretning sammenlignet prøver som ble tatt med prøver fra et tilsvarende angrep i Saraqib Syria 29. april i 2013. Konklusjonen er at gassen som ble benyttet i de to angrepene hadde samme opphav.

– Frankrike vet fra kilder at produksjonsprosessen for framstilling av saringassen det ble tatt prøver av, er typisk for de metoder som er utviklet i syriske laboratorier. Denne metoden bærer regimets signatur, og det er dette som gjør oss i stand til å fastslå hvem som var skyldig i angrepet, sier Ayrault.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault hevder landets ettterretningstjeneste har beviser for at syriske regjeringsstyrker brukte kjemiske våpen i et angrep tidligere i måneden. Foto: AP / NTB scanpix

Fastslo ikke

FN-eksperter som gransket det aktuelle angrepet i 2013 konkluderte med at det trolig ble benyttet mindre mengder kjemikalier i Saraqib-angrepet, men kunne ikke fastslå hvilke typer kjemikalier det var snakk om eller hvem som hadde benyttet dem.

Syria nekter for å ha brukt kjemiske våpen under angrepet mot Khan Sheikhoun og får støtte fra sin hovedallierte Russland, som hevder at gassen kom fra et av opprørernes våpenlagre som ble bombet i det syriske angrepet.

Sabdul-Hamid Alyousef holder sine døde tvillinger De to var blant de over 80 drepte i angrepet.

Russland tilbakeviser påstanden fra Frankrike og sier at landets syn på saken er uendret.

– Den eneste måten å finne sannheten på, er en uavhengig internasjonal gransking, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Rakettangrep

USA var raskt ute med å legge skylden på president Bashar al-Assads regime etter angrepet mot Khan Sheikhoun og gjennomførte få dager senere et rakettangrep mot en av landets militære flybaser.

Syria undertegnet i 2013 FN-konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen og åpnet sine produksjonsanlegg og lagre for inspektører fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som destruerte og skipet ut det som ble funnet.

FN og OPCW har tidligere slått fast at både regimet og opprørerne i Syria har brukt kjemiske våpen i den over seks år lange krigen.