Disse har mistet jobben siden Trump ble president

President Trump, tidligere kjent for å ha sparket medarbeidere i sitt eget tv-program, fortsetter å kvitte seg med brysomme maktpersoner. Sist ut er kontroversielle Anthony Scaramucci, som var i jobben bare 10 dager.

Donald Trump har brukt frasen «You’re fired» en rekke ganger etter at han ble innsatt som president i USA.

Mandag kveld norsk tid ble listen over sentrale medarbeidere som mer eller mindre frivillig har forlatt president Donald Trump forlenget med nok et navn.

Anthony Scaramucci, som bare hadde vært kommunikasjonsdirektør i 10 dager, fikk da sparken.

Det skjer etter en uke med mye Trump-drama.

Scaramucci fikk mye oppmerksomhet da The New Yorker publiserte et intervju med Scaramucci der han kom med lite flatterende, og tidvis vulgære, beskrivelser av sine nye kolleger i og rundt Det hvite hus.

Scaramucci fikk sparken angivelig fordi den nye stabssjefen, John F. Kelly, skal ha forlangt det da han tiltrådte forrige fredag.

Reince Priebus, stabssjef i Det hvite hus i 189 dager

For det er ikke så lenge siden forrige Trump-medarbeider ble fjernet. Da ble Scaramuccis rival Reince Priebus byttet ut med nevnte Kelly i rollen som stabssjef i Det hvite hus. Tiltredelsen ble offentliggjort på Twitter, hvor Trump også hyllet jobben Priebus hadde gjort.

Etter 189 dager mistet stabssjef Reince Priebus jobben, nyheten ble annonsert på Twitter.

Uken før var det presidentens talsmann Sean Spicer som gikk av, angivelig i protest mot at presidenten hadde ansatt Anthony Scaramucci, som nå altså har fått sparken, som ny kommunikasjonsdirektør. Sarah Huckabee Sanders tok over Spicers stilling.

Ingen gikk i juni

Da hadde det gått nesten to måneder uten at noen hadde flyktet fra eller blitt kastet av Trumps skute. Den forrige som ga seg, var Scaramuccis forgjenger Mike Dubke.

Kommunikasjonsdirektør Mike Dubke gikk av 30. mai, nesten 14 dager etter at han angivelig leverte sin avskjedssøknad.

Veteranen i Det republikanske partiet sa opp stillingen etter bare tre måneder på jobb. Angivelig leverte han sin avskjedssøknad allerede 18. mai. Den skal Trump umiddelbart ha akseptert etter at Dubke samtykket i å stå i stillingen til presidenten hadde gjort unna sin først reise til Europa.

Men 30. mai var det slutt, da mønstret Dubke mer eller mindre frivillig av.

Dette er de mest oppsiktsvekkende sparkingene

Den mest dramatiske sparkingen skjedde midt i mai. Da fikk FBI-sjefen James Comey sparken. Han var den tredje av de ledende personene i etterforskningen av forbindelser mellom Trump-administrasjonen og Russland, som ble kastet ut i kulden.

Reaksjonene var svært kraftige etter at James Comey ble sparket som FBI-direktør med umiddelbar virkning. Både politikere og politiske kommentatorer var raske med å sammenligne det som skjedde, med Richard Nixons grep på 1970-tallet – grep som til slutt endte i hans fall.

I mai fikk FBI-sjef James Comey beskjed om å forlate FBI. Sparkingen av Comey skapte store reaksjoner.

Presidenten har for ordens skyld lagt til emneknaggen #drainingtheswamp (tørker opp sumpen), som var et av slagordene han brukte i valgkampen i fjor.

Sally Yates, fungerende justisminister.

Sparket fra jobben 30. januar etter at hun fortalte advokatene i justisdepartementet at de ikke skulle forsvare president Trumps kontroversielle immigrasjonsinnstramming med innreiseforbud for statsborgere av flere muslimske land.

Sally Yates sto opp mot Trumps innreiseforbud for en rekke statsborgere fra muslimske land i vinter. Det førte til at hun mistet jobben som fungerende justisminister.

– Yates har forrådt justisdepartementet ved å nekte å utøve en ordre som er ment å beskytte det amerikanske folk, het det i en pressemelding fra Det hvite hus etter sparkingen.

Yates var også tungt inne i etterforskningen av Trump-administrasjonens koblinger til Russland. Under en offentlig høring for bare to dager siden, avviste hun å snakke om dette:

Mike Flynn, nasjonal sikkerhetsrådgiver

Mike Flynn måtte i februar forlate jobben etter massiv kritikk rundt hans kontakt med Russland. Han hadde blant annet gitt uriktige opplysninger til offentligheten og til visepresident Mike Pence om famøse telefonsamtaler som han hadde hatt med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

Denne uken ble det kjent at Barack Obama hadde advart Trump mot å ansette Flynn.

Mike Flynn måtte gå som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter massiv kritikk rundt hans kontakt med Russland.

Angela Reid – «White House Chief Usher»

Reid var den første svarte kvinnen som fikk den prestisjetunge jobben som «White House Chief Usher» – som er ansvarlig for drift av stab og logistikk i Det hvite hus. Men 5. mai var det slutt. Oppgaven innebærer blant annet tett kontakt med presidenten, hans familie og stab for å avklare en rekke praktiske gjøremål.

Sparkingen kom svært overraskende, siden denne stillingen i generasjoner har vært preget av kontinuitet. Reid var bare den niende «Chief Usher» siden 1885.

Hverken det Det hvite hus eller Reid selv har villet kommentere årsaken til fjerningen. Reid hadde hatt jobben siden oktober 2011.

... og andre som forsvant ut

I tillegg har de nære Trump-støttespillerne Chris Christie og Monica Crowley raskt og uventet forlatt eller latt være å ta jobber i administrasjonen.

New Jersey-guvernøren Christie, som har fortid som statsadvokat, fulgte Trump tett i hele valgkampen, og ledet Trumps overgangsteam etter valgseieren.

Men midt i forberedelsene for presidentinntredelsen, forsvant han plutselig ut i det store mørket.

 Monica Crowley var tiltenkt en sentral stilling i Trumps administrasjon, men måtte droppe det da hun ble anklaget for plagiatvirksomhet av CNN.

Preet Bharara, statsadvokat i New York.

Ble sparket av Trump-administrasjonen 11. mars etter at han selv nektet å si opp sin stilling.

Preet Bharara ble tvunget til å forlate posten som statsadvokat i søndre del av New York i mars.

Bharara var en av 46 statsadvokater i USA utnevnt av tidligere president Barack Obama, som ble bedt om å rydde kontoret og forlate det av den nye administrasjonen.

Det har også vært antydet fra flere hold at Trumps ønske om å fjerne Bharara, kan ha direkte kobling til den pågående gransking av administrasjonens forhold til Russland.

Demokratenes Elijah Cummings er en av dem som har uttalt dette, blant annet i et intervju med TV-stasjonen ABC.

Monica Crowley, Det nasjonale rådet for sikkerhet

Også Monica Crowley forsvant hodestups ut av organisasjonskartet til Trump. Hun skal selv ha bestemt seg for å forlate administrasjonen, men ikke uten at en skandale også her var truende.

Crowley var tiltenkt en kommunikasjonsjobb i det nasjonale rådet for sikkerhet. Det var ikke lenger aktuelt etter at CNN avslørte at hun hadde plagiert tusenvis av ord i en doktoravhandling.

Paul Manafort, kampanjeleder

I tillegg ble Paul Manafort tvunget ut av jobben som kampanjeleder for Trump midt under valgkampen i august i fjor.

Manafort fikk sterk kritikk for sin kontakt med Ukrainas Putin-vennlige president Viktor Janukovitsj. I 2006 skal Manafort ha fått 10 millioner dollar av Putin-venn og milliardær Oleg Deripaska for å fremme forbindelser til Russland og påvirke amerikansk politikk i Russlands favør.

Justisminister i hardt vær

Dessuten har justisminister Jeff Sessions vært i kraftig storm siden han tiltrådte, også han for møter og kontakt han har hatt med russiske representanter.

Han ble skrytt opp i skyene i Washington, men er nå blitt et av Trumps verste mareritt.

  • Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten: