Svensk UD: Ingen stemte nei da Saudi-Arabia fikk plass i FNs kvinnekommisjon
Ingen land stemte nei da Saudi-Arabia fikk plass i FNs kvinnekommisjon, ifølge svensk UD. Regjeringen i Norge har nektet å oppgi hva den stemte.
- NTB
Svensk UD opplyser overfor Svenska Dagbladet at 47 av 54 land stemte ja, mens syv land avsto fra å stemme i voteringen 19. april. Den svenske avisen har stilt flere skriftlige spørsmål til det svenske utenriksdepartementet om avstemningen.
Da ble Saudi-Arabia valgt inn kommisjonen som jobber med kvinners rettigheter. Det er ikke kjent hvorvidt Sverige var blant landene som avsto fra å stemme, og selve voteringen var hemmelig. Sveriges utenriksminister Margot Wallström har vist til at spørsmålet ikke ble «avgjort på politisk nivå».
Svært uvanlig å stemme nei
Wallströms departement hevder også at det ikke er mulig å stemme nei i denne typen voteringer i FN. Man kan bare stemme ja eller la være å stemme, sier pressetalsperson Erik Wirkensjö til nyhetsbyrået TT.
At det ikke er mulig å stemme nei, avvises av statsviteren Thord Janson ved Göteborgs universitet. Men han bekrefter at det er svært uvanlig.
Regionene i FN – i dette tilfellet Asia – foreslår hvilke land i regionen som bør få plass i ulike organer. Da pleier land fra andre regioner å respektere valget.
– Du kan stemme nei, men det er bare land som Iran og Nord-Korea som gjør sånne ting, sier Wirkensjö.
Han mener Sveriges forhold til Saudi-Arabia kunne tatt skade hvis det kommer fram at Sverige lot være å stemme i voteringen. Svensk UD sier de ikke kommer til å avsløre hva de stemte.
Sterke reaksjoner
Mange har reagert på at Saudi-Arabia ble stemt inn, ettersom saudiarabiske kvinner lever under svært strenge sosiale restriksjoner og landet regnes som et av de minst likestilte i verden.
Utenriksminister Børge Brende (H) ble i Stortingets spørretime 26. april konfrontert med spørsmålet om hva Norge stemte da saken ble behandlet i FN.
– Regjeringen følger samme praksis som tidligere regjeringer ved å ikke offentliggjøre hvordan man stemmer ved hemmelige valg, svarte han.
Dette har vært en etablert internasjonal praksis som har vært fulgt av ulike regjeringer i Norge, utdypet utenriksministeren. Tirsdag meldte NRK at Utenriksdepartementet heller ikke ønsker å kommentere opplysningene Svenska Dagbladet har fått fra svensk UD.
– Jeg beklager at vi stemte som vi gjorde, sa statsminister Charles Michel i nasjonalforsamlingen i Brussel i slutten av april. Han forklarte at avstemningen skjedde uventet med kort forvarsel.