Filippinenes president beordrer okkupasjon av omstridte øyer i Sør-Kinahavet

President Rodrigo Duterte sier at militæret skal ta kontroll over tre omstridte øyer i Sør-Kinahavet.

Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Det dreier seg om tre øyer i den omstridte Spratly-gruppen, som også Kina, Taiwan, Malaysia, Vietnam og Brunei mener er deres territorium, melder CNN.

– Vi har forsøt å være venner med alle, men nå må vi opprettholde jurisdiksjonen, i hvert fall over de områdene som er under vår kontroll. Jeg har beordret de væpnede styrkene å okkupere disse, sa Duterte da han besøkte en militærleir på øya Palawan.

Duterte har tidligere signalisert at landet vil trekke seg lenger unna sin tradisjonelle allierte USA og forsøke å få et bedre forhold til Kina.

Uttalelsen om Spratly-øyene kan derimot bli oppfattet som en provokasjon i Beijing, samme dag som Kinas president Xi Jinping er i USA for å besøke president Donald Trump.

På det tidligere ubebodde revet som på engelsk heter Fiery Cross Reef har kineserne bygget opp en kunstig øy. Bildet viser det som trolig er rakettforsvarssystemer utplassert på øya, som også har fått en flystripe og mange bygninger.

Bygger øyer fra holmer og skjær

Manila har tradisjonelt vært en av amerikanernes sterkeste støttespillere i disputten med Beijing om den viktige handelsruten i Sør-Kinahavet.

Kina hevder at landet rettmessig eier store deler av det ressursrike havet og har de siste årene markert seg ved å anlegge kunstige øyer, flyplasser og militære installasjoner.

Kina insisterer på at de har krav på over 90 prosent av det ressursrike Sør-Kinahavet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet.

Har okkupert ni øyer og skjær

Filippinene okkuperer allerede ni ubebodde øyer, skjær eller rev i Sør-Kinahavet, blant dem et gammelt transportskip som har gikk på en grunne sent på 90-tallet og i dag huser en liten kontingent filippinske soldater.

Duterte sa også at han muligens vil besøke Thitu, som er den største av øyene landet kontrollerer i området, og muligens bygge kaserner for soldater som operere i området, skriver nyhetsbyrået Reuters.

–På vår neste uavhengighetsdag vil jeg kanskje dra til Pagasa-øya for å heise flagget der, sier Duterte. Pagasa er det filippinske navnet på Thitu.

– Forsterke tilstedeværelse

Stein Tønnesson, seniorforsker ved PRIO, forteller at Filippinene allerede lenge har okkupert Pagasa-øya.

– Det dreier seg derfor mest sannsynlig kun om å forsterke Filippinenes tilstedeværelse. Hvis det dreier seg om dette, så tror jeg ikke Kina vil reagere, sier Tønnesson.

Dobbeltallianse

Duterte kan derimot ha behov for å vise sitt folk at han er tøff, ifølge Tønnesson.

– Når det gjelder okkupasjon av disse øyene, har de andre landene investert mye mer i å bygge ut på sine øyer enn det Filippinene har gjort. De som okkuperer Filippinenes øyer har vært misfornøyd med å gå for lut og kaldt vann. Det kan også være en forklaring på den nye uttalelsen hans, sier Tønnesson.

Filippinene har vært alliert med USA, siden landet ble uavhengig i 1946. Likevel uttalte Duterte nylig at han ønsket allianse med Kina.

– Det var forbløffende, og det ville i så fall ha blitt en dobbeltallianse, sier Tønnesson.

En filippinsk soldat fotografert på Pagasa (Thitu) i fjor sommer.