Fillon: – Trygg på at jeg blir frikjent

Flere tusen møtte opp for å vise støtte til den pressede presidentkandidaten François Fillon i Paris søndag. Han ba sine tilhengere om ikke å gi opp.

Tilhengere lytter til presidentkandidat François Fillon under søndagens valgmøte i Paris. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
  • NTB
Francois Fillon møtte tilhengere i Paris søndag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix

Deltakerne på valgmøtet i skyggen av Eiffeltårnet søndag viftet med franske flagg for å hilse den konservative kandidaten.

I en tale til tilhørerne innrømmet Fillon at han har gjort feil, og at han delvis er ansvarlig for at presidentkampanjen hans nå står overfor meget store hindre.

Han beklaget, og sa at midt i den rettslige etterforskningen hadde tilhengerne blitt glemt. 63-åringen sa videre at han er trygg på at han kommer til å bli frikjent.

En av disse kan bli Frankrikes neste president. Bare én er ikke involvert i skandaler.

– Jeg har blitt angrepet fra alle kanter, og jeg må lytte til dere. Jeg må lytte til denne enorme menneskemengden. Men jeg må også stille spørsmål ved de som tviler og har forlatt skipet. Deres ansvar er stort, det samme er mitt, sa Fillon, ifølge Le Monde.

Siktet

I uka som gikk ble Fillon siktet for å ha betalt sin kone og sine barn med statlige midler for arbeid de reelt sett ikke har utført. Til tross for anklagene vil han ikke trekke seg som presidentkandidat.

Mange mener valgmøtet søndag kan bli Fillons siste. Ledelsen i partiet hans, Republikanerne, skal mandag ha møte for å diskutere situasjonen. Mange sentrale medarbeidere og politiske støttespillere har de siste dagene trukket støtten til Fillon. Flere har tatt til orde for at tidligere statsminister Alain Juppé, som ble slått av Fillon i nominasjonsprosessen, må erstatte ham som partiets presidentkandidat.

Motdemonstrasjoner

Flere titall busser var satt inn for å frakte inn Fillon-tilhengere fra andre deler av landet, og opprørspoliti var plassert ut rundt Place de Trocadero.

Det ble samtidig avholdt motdemonstrasjoner. Paris' ordfører Anne Hidalgo hadde i forkant av søndagens møte oppfordret Fillon til å avlyse på grunn av den pågående etterforskningen.