Verden

Fransk påtalemyndighet innleder formell etterforskning av presidentkandidat Fillon

Franske påtalemyndigheter har bedt om å få innlede en offisiell etterforskning av presidentkandidaten François Fillon, ifølge avisen Le Parisien.

  • NTB

Fillon er anklaget for å ha gitt sin kone lønn på statens regning uten at hun utførte konkrete oppgaver som hans assistent i nasjonalforsamlingen.

Les mer: Han har beklaget at han ansatte konen

Nyheten ble kjent fredag kveld og innebærer full gransking av anklagene om at Fillon i årevis sørget for at kona fikk lønn på statens regning uten at hun utførte konkrete oppgaver.

I en uttalelse fredag kveld opplyste en særskilt påtalemyndighet for økonomisk kriminalitet at Fillon etterforskes for angivelig underslag av offentlige midler, samt for å ha mottatt offentlige midler urettmessig.

Tidligere i februar opplyste påtalemyndigheten at de undersøkte saken.

Var favoritt

Fillon er presidentkandidat for det konservative partiet Republikanerne.

  • Profil: Her kan du lese mer om hvem François Fillon er

Han har tidligere sagt at han vil trekke seg hvis han blir formelt siktet, men senere har han endret oppfatning.

– Jo nærmere vi kommer presidentvalget, desto mer opprørende ville det vært å frata høyresiden og sentrum en kandidat, sa han nylig til Le Figaro, ifølge TT.

Mister velgere

Anklagene er blitt fremmet i det franske ukemagasinet Le Canard Enchainé. Magasinet har hevdet at Fillons kone i løpet av årene har mottatt 500.000 euro som Fillons assistent.

Fillon var tidligere favoritt til å vinne valget, men har som følge av kritikken falt på meningsmålingene. Han har anklaget venstresiden for å forsøke å sverte ham, og han har også bedt det franske folk om unnskyldning for at han ansatte sin kone. Samtidig har han hevdet at lønnen var fullt fortjent.

Første runde i valget holdes 23. april, mens andre runde holdes 7. mai. Ifølge meningsmålinger ligger høyrenasjonalisten Marine Le Pen an til å få flest stemmer i første runde. Men de tyder også på at hun vil bli slått i den avgjørende runden, mest sannsynlig av sentrumskandidaten Emmanuel Macron.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Presidentvalget i Frankrike