Her leder Front National bystyret - og de vil rive byens eneste moske
FREJUS (Aftenposten) Front Nationals Marine Le Pen har gått hardt ut etter angrepet i Nice. Raseriet i den franske befolkningen kan komme partiet til gode i neste års presidentvalg.
Med hvite søyler, marmor og en fontene i hagen på fremsiden, ser El Fath-moskeen i Fréjus ut som en vakker oase blant de stygge høyblokkene som omgir den. Men bygget er gjenstand for en bitter strid som på mange måter symboliserer det skarpe konfliktnivået i det franske samfunnet.
Bystyret, som ledes av Front National, forlanger den revet. Muslimene har gått til sak for å bevare den. Kampen pågår nå i det franske rettssystemet.
Moskeen kan «bli trekkplaster for muslimer»
– Den forrige ordføreren tillot at byens muslimer bygget en moské som var altfor stor. Dessuten er den reist uten de nødvendige tillatelser. Derfor vil vi ha den revet, sier viseordfører i Fréjus og byråd for kriminalitetsforebygging og sosiale tjenester, Christine Meunier.
Meunier er politiker for Front National, som overraskende vant makten i Fréjus i lokalvalget i 2014.
– Vi ønsker å ha en mer variert befolkning i denne bydelen, men med den store moskeen er det helt umulig, sier hun.
Partifelle Alain Dubreuil stemmer i:
– En så stor moskee kan være et trekkplaster for andre muslimer som får lyst å flytte hit, sier han.
Front National rekrutterer nye velgere
Mandag formiddag holder innbyggerne i Fréjus en minnestund for de døde etter angrepet i Nice. I et lite lokale like ved rådhuset er det hektisk aktivitet; kontoret til Front National registrerer nye velgere så det suser.
– Dessverre, får jeg nesten si, så får vi mange nye medlemmer nå etter terroren i Nice – «dessverre» for vi jo aldri skulle hatt disse omstendighetene, sier Patrick Renard, som er Front Nationals byråd for politi og sikkerhet.
- Politikerforakt og fremmedfrykt har fått et oppsving etter terroren i Nice:Frankrike har fått nok og orker ikke mer
Det innvandringsskeptiske partiet som ledes av Marine Le Pen står sterkt i denne regionen. Etter angrepet i Nice har Le Pen gått hardt ut, og bedt innenriksministeren trekke seg. Hun har også bedt den franske regjeringen om å erklære krig mot ekstremisme, og «utrydde islamistisk fundamentalisme».
Fréjus ligger en knapp time vestover fra Nice. Nå tror mange partiet får en opptur ettersom den franske befolkningens holdninger mot muslimer hardner. Folk som tviler vil bli drevet mot partiet etter et slikt angrep, sa forfatter Stephane Wahnich til Washington Post.
Renard er enig.
– Dette angrepet var spesielt brutalt, fordi det gikk ut over familier, og barn. Franskmenn vet at vi er det eneste alternativet som fokuserer på nasjonal selvstendighet og sikkerhet. Jeg er overbevist om at vi vil gå seirende ut av valget neste år, sier Renard.
Hatets barbari
– Vi kan ikke tolerere dette lenger, sier ordfører David Rachline til den fremmøtte folkemengden på plassen foran rådhuset.
Han holder en harmdirrende og sterkt politisk tale som reflekterer sinnet mange uttrykker i dagene etter massakren på Promenade des Anglais. Den «barbariske islamismen» som tok livet av 84 mennesker må nedkjempes, sier Racheline. Ordføreren nevner ikke president François Hollande med navn, men kritiserer tidligere president Nikolas Sarkozy for å ha kutt politi og militære.
Det er tydelig at Front National ser på Sarkozy som sin fremste utfordrer – Hollande har en oppslutning på 12–13 prosent på målingene.
Rachline forlanger også umiddelbar immigrasjonsstopp, og sier at sikkerhet er en premiss for frihet. Rachline er bare 28 år, og har tidligere vært leder for ungdomspartiet til Front National. I tillegg til ordførervervet er han senator i det franske parlamentet, og en stigende stjerne i Marine le Pens organisasjon.
Stolt av å stemme Front National
Folk pleide å være flau over at de stemte på Front National. Nå er de stolt av det, sier Olivier Barron, som driver en iskrembutikk på rådhusplassen.
– Det har skjedd et skifte de siste årene. Mange har gått fra ene siden til den andre, «flip flop», sier Barron, og vender håndflaten for å illustrere. Selv støtter han Nikolas Sarkozy.
– Alle pleide å nekte på at de stemte på FN, selv om over halvparten gjorde det!
En del ting har blitt bedre i Fréjus etter at de kom til makten, sier han.
– Det er mer politi i gatene. Det er bra. Folk ser politiet og de føler seg trygg, eller de finner ikke på noe tull.
– Men var det så farlig her at man behøvde mer politi?
Barron ler.
– Det er kanskje mer følelse enn realitet. Mye følelse, lite realitet. Men følelse teller også, sier han.
Nektet å godkjenne moskeen
Ordfører Racheline har gått i bresjen i kampen mot moskeen, som han nektet å godkjenne Bygget sto ferdig i fjor. Rachline ble overstyrt av en fransk domstol, som beordret moskeen åpnet i januar i år, fordi de 650 personene som samlet seg til bønn hver fredag ikke hadde noe alternativ innen 15 kilometer, ifølge Le Figaro.
I februar bestemte en domstol at moskeen kan stå inntil videre, men bøtela menigheten for å ha bygget med utløpt byggetillatelse og fordi bygget er i strid med lokale retningslinjer. Også tidligere ordfører Elie Brun ble bøtelagt for å ha utstedt en ulovlig byggetillatelse.
Bystyret i Fréjus har anket avgjørelsen.
– Jeg vil gjerne understreke at vi ikke har noe imot at de får ha et sted, men vi kan ikke godta at de bygger noe som er ulovlig, og altfor stort, sier Patrick Renard, som er byråd for politi og sikkerhet.
Frustrerende
I moskeen kommer Fréjus’ muslimer til formiddagsbønn. Få av dem var å se på minnestunden oppe i byen. En ung mann som ikke vil identifiseres sier at de er sinte og frustrerte over at kommunen vil rive den nye moskeen deres.
– Dette har pågått i to år nå. Det er avgjort av retten, og de burde gi seg. Vi har alle vært med å bidra til moskeen, og bør få beholde den, sier han.