Verden

USA har allerede endret Israel-politikken. Det får en rekke konsekvenser.

Fritt frem for å bygge flere boliger på okkupert land. Flytting av ambassaden til Jerusalem og den første annekteringen av palestinsk land på 36 år.

Her bygges en blokk med nye leiligheter i den israelske bosetningen Har Homa som Israel annekterte etter seksdagerskrigen i 1967.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det tror ekspert blir blant konsekvensene av at Donald Trump har tatt over som president i USA.

Søndag sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu at han opphever alle restriksjoner mot å utvide bosetningene i Øst-Jerusalem.

– Vi kan bygge hvor vi ønsker og så mye vi vil, sa Netanyahu ifølge Reuters.

Uttalelsen kom rett etter at de lokale myndighetene i Jerusalem godkjente 560 nye boliger øst i byen, et første skritt i en plan som totalt omfatter 5600 nye leiligheter og hus i den hovedsakelig palestinske delen av byen.

Vedtaket ble i romjulen utsatt etter press fra statsministeren, og ifølge The Jerusalem Post var årsaken at den israelske regjeringen ikke ønsket å forsure forholdet til Washington ytterligere.

Tirsdag offentliggjorde regjeringen at den godkjenner 2500 nye boliger på Vestbredden, melder AP. Det fører til sterke reaksjoner fra palestinske myndigheter, som krever internasjonale straffetiltak mot Israel.

– Verdenssamfunnet må straks stille Israel til ansvar for det landet gjør, sier PLOs generalsekretær Saeb Erekat, melder NTB.

En talsmann for palestinernes president Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeina, kaller den israelske regjeringens vedtak en provokasjon.

– Det vil skade fredshåpet og fremme ekstremisme og terrorisme, sier han.

Hvorfor utvider Israel bosetningene nå?

Den israelske regjeringen har en langsiktig plan om å utvide bosetningene i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, men Israel ser alltid an hvordan USA vil reagere når det skal offentliggjøre nye utvidelser slik at det skader Israel minst mulig, forteller professor Hilde­ Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

– Netanyahu har ventet til Donald Trump ble president fordi han visste at det da vil komme få amerikanske protester. Nå er det grønt lys for alt som Israel har strevd med overfor tidligere president Barack Obama, sier Waage.

Trump har varslet en mye mer Israel-vennlig politikk, og han har kritisert forgjengeren for å ha behandlet Israel med «forakt og mangel på respekt».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at han opphever alle restriksjoner på å utvide bosetningene i Øst-Jerusalem.

Hva betyr flere bosetninger?

Palestinerne ønsker at Øst-Jerusalem skal bli hovedstaden i en mulig fremtidig palestinsk stat, men denne delen av byen er annektert av Israel. Selv om det ikke er anerkjent internasjonalt, anses dette av Israel som israelsk territorium der landets lover og regler gjelder.

– Regjeringen vil nå intensivere arbeidet for å legge Øst-Jerusalem under seg, og de vil systematisk jobbe for å gjøre det mer jødisk og israelsk, forteller Waage.

For palestinerne som bor her, betyr det at det vil bli vanskeligere å skaffe seg bolig, få plass til barna på skoler, dårligere vann- og elektrisitetsforsyning, og de vil stadig ha problemer med å få kommunen til å tømme søppel.

– Spenningen vil øke, og det er også Israels problem. I Jerusalem er det ingen fysiske sperrer mellom de to folkegruppene. Trolig vil vi se flere enkeltstående angrep mot israelere, tror Midtøsten-eksperten.

Palestinerne er ikke borgere i Israel, men de har et eget Jerusalem-ID-kort som gir dem visse rettigheter. Hvis de gifter seg med en palestiner fra et annet område, mister de imidlertid kortet og må flytte fra Jerusalem, ifølge avisen Haaretz.

Før Israel annekterte Øst-Jerusalem etter seksdagerskrigen i 1967, var den kontrollert av Jordan. Mange palestinere har derfor jordanske papirer på at de eier huset sitt, men dette anerkjenner ikke Israel. Jevnlig mister folk retten til å bo der, og det er svært vanskelig å få tillatelse til å bygge nye hus.

– De mest ytterliggående jødene flytter inn der palestinerne bor, og da rykker hæren inn samtidig for å beskytte dem. Dermed blir det enda flere restriksjoner på palestinerne.

  • Før jul slo FNs sikkerhetsråd fast at de israelske bosetningene er ulovlige og krevde full byggestans. Derfor gjør FN-sensasjonen lille julaften Israel rasende.
Den israelske bosetningen Maale Adumim ligger på okkupert område på Vestbredden og er på størrelse med en norsk by – 40.000 innbyggere.

Hva er problemet med den store bosetningen Maale Adumim?

Den israelske regjeringen har planer om å annektere denne bosetningen på Vestbredden, men lovforslaget om dette er nå utsatt til etter at Netanyahu skal møte Trump i februar, ifølge avisen The Jerusalem Post.

Maale Adumim er på størrelse med en norsk by – 40.000 innbyggere – og den ligger like ved Øst-Jerusalem. Hvis dette området blir annektert, blir det første gang Israel annekterer et landområde siden Øst-Jerusalem i 1967 og Golanhøydene i 1981.

– Dette vil Israel gjøre helt ensidig og i strid med folkeretten og internasjonale konvensjoner, og det er kanskje bare USA og Trump som vil anerkjenne dette, sier Waage.

Israel okkuperte dette området i 1967. Hvis det blir annektert, vil trolig Israel også ta flere områder slik at Maale Adumim blir geografisk knyttet til Israel. Her bor det mange palestinere. I tillegg må Israel flytte muren og veisperringer lenger ut på Vestbredden.

– En slik annektering vil effektivt bidra til å dele Vestbredden i to slik at ytterligere dødsstøt for en fremtidig palestinsk stat vil bli markert.

Hvordan endrer Trump Israel-politikken?

Da Barack Obama ble USA-president for åtte år siden, hadde han store ambisjoner for å få til endringer i Israel-Palestina-konflikten, men det stoppet raskt opp.

– Obama ville at «change» også skulle komme til Midtøsten og hadde åpenbart drukket for mye Møllers tran. Etter bare et år skjønte han at denne konflikten er mye vanskeligere enn han hadde trodd. Da ga han nærmest opp, forteller Waage.

Selv om Obama har ønsket en mer rettferdig løsning for palestinerne, har den amerikanske politikken vært like Israel-vennlig som alltid. Samtidig har Obamas forhold til statsminister Netanyahu vært trøblete.

– Nå gjenstår det å se om Trump vil gjøre politikken enda mer ensidig pro-Israel.

USAs president Donald Trump har varslet en mye mer Israel-vennlig politikk, og han har kritisert forgjengeren for å ha behandlet Israel med «forakt og mangel på respekt».

Hvorfor er det så mye bråk med planene om å flytte USAs ambassade til Jerusalem?

Jordan har ansvaret for å forvalte de hellige stedene i Øst-Jerusalem. Hvis USA flytter ambassaden hit, mener ekspertene at det vil bli mye bråk med den arabiske verden.

– For den israelske regjeringen er det trolig viktigere å få støtte til å bygge ut flere bosetninger og få med Trump på en ny avtale om Iran. Spørsmålet er hvor mye bråk Israel og USA ønsker å lage i denne opphetede regionen, sier Waage.

Hvilke konsekvenser kan Trumps politikk få for fredsprosessen?

Palestinernes drøm om en egen stat er forlengst død, kampen for en tostatsløsning er forlengst tapt, mener Waage.

– Palestinerne har tapt alt: kampen om landet, kampen om rettigheter til territoriet, til sivile rettigheter. Ingen kommer til å gjøre noe for å hjelpe dem, hevder historieprofessoren.

Hvordan vil Israel håndtere konflikten?

– Planen er å stue palestinerne sammen på mindre og mindre landområde med færre og færre rettigheter samtidig som israelerne øker kontrollen.

I en slik enstatsløsning vil den demografiske utviklingen gjøre at palestinerne etter hvert kommer i flertall.

– Det er Israels hodepine. Hvordan kan man ha en jødisk demokratisk stat når flertallet som bor der, er palestinere? Det går ikke. De får ikke til å være en demokratisk stat samtidig som flertallet av innbyggerne er uten de samme rettighetene.

Les mer om

  1. Israel
  2. Jerusalem
  3. USA
  4. Donald Trump
  5. Barack Obama