Verden

Trumps pressetalsmann: – Av og til kan vi være uenige om hva som er fakta

Etter en svært turbulent helg forsøkte Donald Trumps pressetalsmann mandag å normalisere forholdet til pressekorpset i Det hvite hus.

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Vi mener ikke å lyve til dere. Men av og til kan vi være uenige om hva som er fakta, sa Donald Trumps kommunikasjonssjef Sean Spicer til den fremmøtte pressen i Det hvite hus på mandag.

Han innrømmet at deler av informasjonen han presenterte til pressen på lørdag var feil, men at han ikke sa noe galt med vilje.

Blant annet aksepterte Spicer at tallene han gjenga for hvor mange som tok offentlig transport i Washington, DC på fredag – en indikasjon på hvor mange som dukket opp på Trumps innsettelse – ikke var riktige.

Han la til at det også er viktig at pressen gjengir fakta korrekt, og påpekte at mediene flere ganger den siste uken har gjengitt uriktig informasjon om at en byste av Martin Luther King, Jr. skulle ha blitt fjernet fra Det ovale kontor.

Donald Trumps kommunikasjonssjef Sean Spicer foran den fremmøtte pressen i Det hvite hus på mandag.

– Ny æra for handelspolitikk

Spicer kunngjorde også at Det hvite hus kommer til å etablere fire såkalte «Skype-plasser» for å sikre tilgang til nyhetsmedier som ikke kan være fysisk til stede på den daglige pressekonferansen.

– Disse plassene vil sikre tilgang til en variert gruppe journalister, sa Spicer.

Mandagens pressemøte var den første vanlige pressekonferansen etter at Donald Trump overtok som president på fredag.

Les også

Trump har startet sin første arbeidsuke i Det hvite hus – og byr på massive skattelettelser og et tupp bak til et dusin land

Spicer gjorde det blant annet klart at Trump vil være villig til å samarbeide med Russland for å bekjempe IS i Syria.

Den ferske pressetalsmannen svarte også på spørsmål om handelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP). Trump trakk seg mandag formelt fra forhandlingene om denne avtalen, som var en av Barack Obamas fremste handelspolitiske prioriteringer.

– Det er en ny æra for handelspolitikk. Fremover vil USA forhandle om bilaterale avtaler, ikke multilaterale avtaler som denne, sa Spicer.

Han sendte også ut en slags advarsel til Kina om utbyggingen av baser i de omstridte havområdene i Sør-Kinahavet.

– Vi skal sørge for at vi forsvarer internasjonalt farvann fra å bli overtatt av ett enkeltland, sa han.

Les også

CNN sendte ikke direkte fra Det hvite hus. Trumps krig med mediene tar seg opp.

Skjelte ut journalister

Det var en helt annen Spicer som møtte pressen på mandag enn mannen som skjelte dem ut på lørdag før han forsvant fra rommet uten å svare på ett eneste spørsmål.

Han klarte dermed å sette en ny og positiv tone på den første av det som vil bli en lang rekke daglige møter med reporterne i det avlange, trange rommet som i sin tid inneholdt svømmebassenget der John F. Kennedy fikk sin morgentrim.

President Trump er kjent for et konfliktfylt forhold til pressen. I løpet av valgkampen i fjor bannlyste han blant annet nyhetsorganisasjonene The Washington Post og Politico fra å delta på valgmøtene han holdt rundt om i landet.

Overdrev antallet som kom til innsettelsen

Lørdagen – hans første fulle dag som president – ble også preget av konflikt. Først hevdet Trump selv at han er involvert i en «pågående krig med mediene» etter at flere medier hadde påpekt at langt færre mennesker dukket opp for å se innsettelsen hans enn da Obama ble sverget inn i 2009.

– Det så ut som en million, halvannen million mennesker, sa Trump.

Det reelle tallet var trolig svært mye lavere, ifølge eksperter på folkemengdemålinger, bilder fra arrangementet og offisielle tall fra Washington, DCs metrosystem:

Senere på lørdag, i et kort og ampert møte med pressen, kom også pressetalsmann Sean Spicer med sterkt overdrevne påstander om antallet mennesker som dukket opp til innsettelsesseremonien.

Ifølge Politico.com fortalte Spicer fem usannheter i løpet av de fem minuttene han sto ved talerstolen.

På pressekonferansen mandag ble Spicer spurt om hvorfor Trump hadde valgt å gjøre et så stort nummer av oppmøtet på innsettelsen. Han svarte at det var fordi Trump og hans stab oppfattet det som «demoraliserende» at enkelte journalister hadde påpekt at folkemengden var så pass liten.

– Det er et konstant forsøk på å underdrive den enorme støtten han har, det er hele tiden folk som sier «han kommer ikke til å få til det eller det». Det er til tider frustrerende, sa Spicer mot slutten av pressekonferansen, som varte i en time og 16 minutter.

Kritisk melding fra den nasjonale presseklubben

Den nærmeste tiden vil vise om Spicer og Det hvite hus klarer å utvikle et konstruktivt samarbeidsklima med pressen.

Ledelsen i den amerikanske presseklubben ble så pass urolig av Spicers første pressekonferanse på lørdag at de sendte ut følgende melding mandag morgen:

– Vi ønsker en sunn diskusjon og debatt om dagens nyheter velkommen. Men det er absurd og uakseptabelt å fornærme og å trekke i tvil akkrediterte journalisters motiver for å rapportere om ting på nøyaktig vis. I tillegg er presseklubben bekymret over å høre at flere nyhetsmedier som tidligere jevnlig er blitt gitt akkrediteringer til Det hvite hus og Kongressen, ble nektet akkrediteringer til innsettelsen. Vi forventer ikke at Det hvite hus skal like alle saker som blir skrevet om dem. Vi forventer, derimot, at journalister vil stå fritt til å dekke både denne og enhver annen administrasjon, skriver presseklubben.

Les mer om

  1. Donald Trump