Verden

IS sliter med helsestellet i Mosul

Da ekstremistene erobret irakske Mosul, fikk de trøbbel med helsepolitikken. Legelønninger, skiftordninger, kleskoder og dyre medisiner har utløst problemer.

I slutten av juni feiret ekstremistgruppen Den islamske staten sitt inntog i storbyen Mosul i Irak. Siden har de imidlertid støtt på problemer med styringen av byen. Associated Press

 • Bagdad
 • Erin Cunningham The Washington Post

• Kvinnelige sykehusansatte i Mosul i Irak streiket mot IS' regler for kleskoder.

• IS kunne ikke betale legene like godt som før og må tillate at en person reiser til Kurdistan for å hente sykehuslønningene i kontanter.

• IS tømte blodbanken slik at pasienter nå må ha med egen blodgiver.

Stormet Mosul i juni

Å føre krig og erobre territorier er enklere enn å styre det sivile samfunn for ekstremistgruppen. Etter å ha stormet Mosul i juni, festet de brutale styrkene fra Den islamske stat (IS) raskt grepet om byen. Med våpen i hånd iverksatte de lovene sine, og lojale imamer forkynte budskapet deres i moskeene.

Presser leger til å returnere

Men jihadistene hadde glemt noe, nemlig leger. Derfor utstedte de i forrige måned et ultimatum til medisinere som hadde flyktet:

— Kom tilbake på jobb, eller vi beslaglegger alt dere eier og dere får aldri vende hjem!

afp000806479.jpg

Strømbrudd og medisinmangel

IS’ forsøk på å drive helsevesenet i Mosul gir et innblikk i hvordan organisasjonen møysommelig arbeider for å bygge et kalifat, det vil si en islamsk stat, i Irak og Syria. Trass i all fremgang på slagmarken, har islamistene slitt med den daglige administrasjonen i Mosul, der sykehusene rammes av daglige strømbrudd og mangel på medisiner. De sunnimuslimske krigerne har dessuten innført tiltak som personalet misliker, og de setter pasientenes liv i fare, ifølge legene.

Den islamske statens brutale fremferd og mangel på erfaring kan komme til å koste dem støtte i områder der sunniene først hilste gruppen velkommen som alternativ til den sjiadominerte sentralregjeringen. Allerede nå er IS blitt tvunget til å fire på noen av sine strengeste prinsipper, som for eksempel forbudet mot å la mannlige og kvinnelige leger jobbe sammen.

LES OGSÅ:

Les også

Stadig flere IS-celler dukker opp over hele den muslimske verden

Kvinner får ikke jobbe nattskift

Men gruppen fortsetter å knesette en svært streng versjon av islamsk styre, ifølge medisinsk personell ved fire av byens syv sykehus. De lot seg intervjue på telefon, men våger ikke siteres med navn. Kvinnelig helsepersonell, blant dem leger, får ikke lov til å jobbe nattskift på sykehusene, forteller de. Kvinnelige leger må bære heldekkende ansiktssjal.

Risikerte livet for disse videobildene. Syriske Raghad ville dokumentere hverdagslivet i Raqqa etter at Den islamske stat tok over makten.

— Pisket pasient

Uenighet og avvikende meninger tolereres i liten grad. En lege i Mosul forteller at han tidligere denne måneden så en pasient diskutere med en lege som var knyttet til islamistene. Neste dag hentet IS-krigere pasienten ned til lobbyen på sykehuset, der de pisket ham og tvang ham til å be om unnskyldning til legen.

— Vi som ikke har sluttet oss til dem, lever selvsagt i frykt, sier legen som så opptrinnet.

Den islamske stat dukket opp som betydelig aktør i den syriske borgerkrigen i 2012 og 2013, og forsøkte først å styre småbyer på landsbygda i Syria. I gruppens de facto hovedstad Raqqa, som har 750.000 innbyggere, har IS opprettet islamistiske domstoler og tatt i bruk sykehus som ble ødelagt under krigen mellom opprørerne og syriske regjeringsstyrker. De har til og med greid å drive oljeraffinerier i nærheten.

Elementære tjenester har bedret seg noe i den krigsherjede, syriske byen etter at IS tok over i januar, ifølge REACH, en katastrofeovervåkingsgruppe knyttet til FN. Men Mosul nord i Irak har omtrent dobbelt så mange innbyggere og har i motsetning til Raqqa vært isolert siden de militante tok kontrollen i juni. Sentralregjeringen i Bagdad kuttet strømforsyningen, og veiene inn til Mosul kontrolleres av irakske sikkerhetsstyrker, sjiamilitser og kurdiske peshmerga-styrker.

LES OGSÅ:

Les også

Dette er IS

Krav om slør for kvinnelige sykehusansatte

— Mosul er en stor by. Den er svært vanskelig å styre, sier Ahmed Ali, som er senioranalytiker ved Institute for the Study of War i Washington. Noe av det første IS gjorde etter at de tok over, var å innføre nye regler om klesdrakten for kvinnelige ansatte ved sykehusene i byen. De skal bruke hodesjal, heldekkende ansiktsslør og hansker. Bestemmelsen sjokkerte en by der kvinnene aldri var blitt tvunget til å dekke ansiktet på jobb, selv om mange pleide å kle seg konservativt. Deretter opphevet krigerne programmer for familieplanlegging, og de stanset utdelingen av kondomer til gifte par.

Fødende fikk ikke bedøvelse fordi det var natt

I sommer hindret IS at en mannlig anestesilege behandlet en fødende kvinne, opplyser en annen lege. Ekstremistene mente det ikke sømmet seg at anestesilegen så en annen manns kone føde. Ettersom dette skjedde om natten, og ingen kvinner har lov til å arbeide nattskift, fikk den fødende kvinnen ingen bedøvelse.

Selv om jihadistene forsøker å beholde lokale byråkrater for at institusjonene skal fungere, sørger de for at folk som er lojale, samt militære offiserer, rykker opp i administrasjonen, også ved sykehusene.

— De er krigere, og dette er sivilt arbeid. De prioriterer ikke mennesker, sier en kvinnelig lege.

Jihadistene har måttet lempe på tiltak

I september og oktober ble minst fem leger – menn og kvinner – drept i Mosul, ifølge menneskerettighetsaktivister i Nord-Irak. Det er uklart om de ble henrettet på grunn av arbeidet de utførte. Samtidig arresterte de militante en apoteker fordi han solgte medisin til en kvinne som ikke var forskriftsmessig tildekket av slør. Etter det har ingen hørt noe til apotekeren, ifølge aktivistene. Men oppi all terroren har jihadistene måttet lempe på noen av tvangstiltakene, og de har arbeidet for å holde helsesektoren i live.

LES OGSÅ:

Les også

Norge støtter sykehus i IS-kontrollerte områder

Fikk sykehusstreik i fanget

Kleskodene for kvinner utløste en streik blant kvinnelige ansatte ved flere sykehus. Det endte med et kompromiss. Mens kvinnene fremdeles må dekke seg til, får legene nå lov til å arbeide sammen med mannlige kolleger og pasienter, slik at ikke behandlingen skal ta skade. De militante har også åpnet for at enkelte kvinnelige pasienter får gå til mannlige spesialister med lidelser som ikke gjelder graviditet eller kjønnsorganer.

Mosul ligger ved bredden av Tigris nord i Irak og hadde før Den islamske staten rykket inn anslagsvis 1,8 millioner innbyggere. Ifølge FN har ca. 500.000 flyktet. Michael Bracken, US Army

Får fortsatt lønn fra Bagdad

Av hensyn til egen økonomi har IS-ledelsen i Mosul dessuten gått med på at helsepersonellet får fortsette å motta lønn fra sentralmyndighetene i Bagdad. IS-talsmenn sier de bare kunne betalt en månedslønn på 1200 kroner i måneden, mens legene nå får cirka 6000 kroner fra staten. Derfor tillater ekstremistene at en sykehusansatt hver måned reiser til Kirkuk i Kurdistan-regionen for å hente lønnen i kontanter, ifølge medisinsk personell.

Jihadistene har også smuglet inn de mest brukte medisinene og fordelt dem på offentlige sykehus og klinikker, som pleide å få alle medikamenter gratis fra myndighetene i Irak.

– Vi forsøker å levere medisiner og utstyr til Mosul, men det er veldig vanskelig, sier talsmannen for helseministeriet i Bagdad, Abdel Ghani Saadoun.

– Vi vil ikke at de skal ende opp hos Daesh, legger han til, med en arabisk forkortelse for Den islamske stat.

LES OGSÅ:

Les også

Slik er dagliglivet i islamistenes hovedstad

Gått tom for rullestoler

Smuglerrutene som går på kryss og tvers i Mosul med omland, er noen av byens få forsyningslinjer for mat, drivstoff og medisin. Både apoteker og vanlige folk bruker korridorene til å hente sine egne medisiner, ofte til en pris som er to eller tre ganger høyere enn normalen. Jihadistene ser gjennom fingrene med denne trafikken. Det ser ut til å være i sterk kontrast til praksis i Syria, der IS-krigere ifølge FN har hindret import av medisiner til Hasakah-provinsen øst i landet.

Men bare for en måned siden innførte IS i Mosul begrensninger på hvor mye apotekene kan tjene på salget av smugler-medisiner, forteller leger i byen. Bestemmelsen sies å ta sikte på å beskytte fattige innbyggere. Mer avanserte reseptbelagte medisiner og utstyr til langsiktig behandling er det vanskelig, for ikke å si umulig, å få tak i. For eksempel er ortopedisk avdeling ved ett av sykehusene gått tom for rullestoler.

Må ha med egen blodgiver

En av Den islamske statens mest skadelige handlinger, forteller legene, er å plyndre blodbanken i Mosul for å behandle sine sårede krigere. I august begynte USA å bombe de militante som hadde tatt Mosul-demningen, og hundrevis av IS-krigere ble såret. Ekstremistgruppen beordret legene i byen til å tømme blodlagrene for å gi det til krigerne. I dag må sivile pasienter ha med seg egne blodgivere til laboratoriet. Men blodet kan ikke lagres trygt lenger på grunn av den ustabile strømforsyningen.

– Det er ikke liv her, vi lever i mørke. I Mosul er vi som levende døde, sier en kvinnelig lege.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

 1. Les også

  Hellige krigere orket ikke hardkjør på treningsleir -rømte hjem med souvenirer i kofferten

 2. Les også

  Stadig flere IS-celler dukker opp over hele den muslimske verden

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Har en USA og Saudi-Arabia en hemmelig plan for IS-medlemmer som drives ut av Mosul?

 2. VERDEN

  Den syriske hæren erklærer seier over IS

 3. VERDEN

  Slik foregår slaget om IS-hovedstaden Raqqa

 4. VERDEN

  Økonomi under IS' terrorregime: Der de fattige sulter og skatteoppkreveren bærer pisk.

 5. VERDEN

  Kvinner under IS' terrorregime: «Til martyrdommen skiller oss ad»

 6. VERDEN

  Amerikanske soldater er inne i IS’ «hovedstad» i Syria