Verden

Sudan mistenkes for å fyre opp under borgerkrigen i Sør-Sudan med våpenleveranser

Opprørssoldater brygger te i byen Leer, der lederen Riek Machar kommer fra. Foto: AP/NTB Scanpix

Opprørsstyrker i Sør-Sudan får levert ammunisjon og våpen i flydropp fra Sudan, ifølge rapport.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Sulaiman Mamadou i Gambella i Etiopia har de siste månedene blitt bønnfalt om hjelp fra flere og flere desperate mennesker på flukt fra nabolandet Sør-Sudan.

— I vinter kom det 1000 i måneden. I april opplevde vi en bølge. Da kom nesten 5000. I mai registrerte vi over 6000, forteller Mamadou til Aftenposten.

Mange av de sørsudanske flyktningene som kommer til Etiopia, er gamle og skrøpelige. De er også utmattet og utsultet av ukevis til fots, forteller FNs representant på stedet. Foto: THOMAS MUKOYA, Reuters/NTB Scanpix

Sudans president Omar Hassan al-Bashir mistenkes for å levere ammunisjon og våpen til opprørerne i nabolandet Sør-Sudan. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Han er representant i Gambella for FNs høykommissær for flyktninger og snakker med mange av dem som kommer.

— En av dem sa til meg, og uttalelsen er ganske typisk: «Vi har ikke skoler, vi har ikke arbeid, vi har ikke mat. Vi har bare krig.» Konflikt er bokstavelig talt det eneste de har, sier Mamadou.

Den siste tiden har regjeringsstyrkene rykket frem mot opprørsleder Riek Machars hjemby Leer i den voldsherjede provinsen Unity.

Får våpen i flydropp?

Samtidig tyder en fersk rapport fra London-baserte Conflict Armament Research på at nabolandet i nord, Sudan, holder liv i konflikten ved å forsyne opprørerne med våpen og ammunisjon. Noe av ammunisjonen som granskerne har inspisert, har skader som tyder på at den er sluppet fra luften. Svært mye er produsert i 2014, noe som ifølge rapporten langt på vei beviser at dette er forsyninger direkte fra myndighetene i Khartoum til opprørerne.

Sudan nekter å stå bak

Sudanske myndigheter har gjentatte ganger benektet anklager om at de bevæpner opprørerne og sagt at de ikke har noen interesse av å forsterke konflikten i nabolandet.

Sudans største våpenprodusent, som samarbeider tett med Kina og Iran, er direkte underlagt landets forsvarsdepartement og øverstkommanderende, president Omar al-Bashir. Den krigsforbrytertiltalte Bashir ble tirsdag denne uken tatt i ed for en ny femårsperiode etter å ha styrt landet siden et statskupp for 26 år siden.

Forsyninger blokkert

I Sør-Sudan har 555.000 mennesker flyktet fra landet siden konflikten eksploderte i 2013, og ca. 1,5 millioner har rømt hjemstedet og søkt beskyttelse andre steder i hjemlandet.

Ifølge FN har kampene i provinsene Unity og Øvre Nilen nord i landet nå blokkert hjelpeforsyninger til 650.000 mennesker. Det antas at en tredjedel av Sør-Sudans 11 millioner innbyggere er avhengige av hjelp for å få nok mat.

Gjørmetråkk

Nå står regntiden for døren og hjelpearbeidere er avhengige av å kunne frakte hjelp ut på landsbygda til der den trengs før veiene blir ufremkommelige gjørmestier.

I Gambella der Sulaiman Mamadou holder til, er de også redde for at stadig flere vil komme den neste tiden. I fjor ble to flyktningeleirer i området oversvømmet i regntiden og 47.000 mennesker er nå flyttet til et nytt sted der Mamadou håper de slipper flom.

— Gamle og skrøpelige

— Mange av dem som kommer er i dårlig forfatning. De har gått i ukevis med bører på ryggen. Gravide har født underveis. Andre er gamle og skrøpelige, forteller han.

Ifølge FN-representanten dukker det innimellom de svake gruppene også opp endel unge menn.

— De sier de vil unngå å bli tvangsvervet til kampene, opplyser han.

Les også

  1. Sudan kaller norsk ambassadør inn på teppet etter valgkritikk

  2. Gir matmangel skylden for flere kriger

  3. Kan oksegutten stanse krigen?