Verden

Pågrepet for terror i London: - Er mentor og rådgiver for norske islamister

OSLO/LONDON (Aftenposten) Den kjente islamistpredikanten Anjem Choudary er pågrepet og siktet for å tilhøre en islamistisk terrororganisasjon og for å ha oppfordret til terrorhandlinger. Til Aftenposten har Choudary kalt seg mentor og rådgiver for norske islamister.

Den radikale islamistlederen Anjem Choudary. Foto: Lefteris Pitarakis

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Olga Stokke
  Journalist

Choudary (47) er blant ni menn mellom 22 og 51 år som er pågrepet av antiterrorstyrken (SO15) til Metropolitain Police i London.

Flere andre ble også pågrepet i aksjonen, alle menn mellom 22 og 51 år. De satt torsdag i varetekt på flere politistasjoner i sentrum av London, siktet for å tilhøre en ulovlig islamistisk terrororganisasjon, trolig Al-Muhajiroun, ifølge Sky News.

Aftenposten har intervjuet den kjente islamistpredikanten Choudary ved flere anledninger, og i fjor kalte han seg mentor og rådgiver for det ekstreme islamistmiljøet i Profetens Ummah i Norge.

Les også:

Les også

Britisk ekstremist kaller seg mentor for norske islamister

Kontoversiell ekstremistgruppe

Anjem Choudary er juristen som sammen med Omar Bakri Muhammad dannet og ledet den kontroversielle ekstreme gruppen Al-Muhajiroun.

Etter terrorangrepet i London 7. juli 2005 ble gruppen oppløst. Bakiri ble utvist fra Storbritannia og flyttet til Libanon og Choudary tok over ledelsen alene.

Al-Muhajiroun ble også forbudt av myndighetene fordi de anså den som en terrororganisasjon med forbindelser til blant annet Al-Qaida.

Gruppen byttet derfor navn en rekke ganger. I 2010 ble Islam4UK, ledet av Choudary og en direkte viderefølger av Al-Muhajiroun, også forbudt av britiske myndigheter. Medlemskap kan føre til fengsel i ti år.

Ikke støtte i East London Mosque

East London Mosque i bydelen Whitechapel i Øst-London. Foto: Jeff Gilbert

Anjem Choudary er heller ikke særlig ønsket i Storbritannias største moské, East London Mosque, som Aftenposten besøkte fredag.— Vi nekter ingen, heller ikke Anjem Choudary, å komme hit for å be. Men vi er mot hans propaganda, den er slett ikke bra, sa kommunikasjonsrådgiver Salman Farsi i East London Mosque til Aftenposten.

— Men han kommer ikke hit til oss! Han mener at vår imam arbeider for ikke-troende, legger Farsi til.

Moskéen ligger i Whitechapel, en av innvandrerbydelene i øst-London, hvor Choudary ønsker å innføre sharia-soner. Plakater er blitt hengt opp i flere bydeler for å advare britene om at de beveger seg inn i islamske sharia-soner. Såkalte sharia-patruljer har trakassert folk for blant annet å drikke alkohol og gå i korte skjørt.

— Sånt øker spenningen mellom folk. Men det er bare noen hundre av 2,7 millioner muslimer i dette landet som støtter Anjem Choudary, sa Farsi.

- Mentor og rådgiver for norske islamister

I fjor vår skrev Aftenposten at Arslan Maroof Hussain, den selvutnevnte talsmannen for den norske islamistgruppen Profetens Ummah og den nå avdøde talsperson Egzon Avdyliskal ha opprettet god kontakt med Anjem Choudary, og hans miljø i Storbritannia gjennom vinteren 2013.

I vår døde Egzon Avdyli (25) fra Bærum i Syria. Han skal ha vært i det krigsrammede landet i overkant av tre måneder før han ble drept. Foto: Stein J Bjørge

- Jeg har regelmessig kontakt med Hussain og Ibraheem (Avdylis kallenavn red.anm.). Det er ingen administrativ link mellom oss, men jeg er en mentor og rådgiver for dem. Det er mange som sier de representerer islam, men jeg opplever Profetens Ummah som en av de få stemmene i Europa som snakker sannheten om islam uten kompromisser, sa Choudary til Aftenposten da.Les også:

Les også

Slik rangerer PST Syria- krigerne ut fra terrorfare

Oppfordret Profetens Ummah

Han begrunnet utsagnet med at gruppen følger den rene forståelsen av islam.

- Samtidig prioriterer de det islam dikterer: etableringen av en islamsk stat, frigjøringen av muslimsk land via jihad og frigjøringen av muslimske fanger, som blant andre Sheikh mullah Krekar, sa Choudary da Aftenposten snakket med ham.

Fra flere uavhengige kilder får Aftenposten bekreftet at norske ekstreme islamister har knyttet til seg kontakter i Choudarys nettverk.

Choudary sier han har oppfordret og oppmuntret Profetens Ummah til å fortsette å gå åpent ut i offentligheten med sitt budskap.

— Det beste forsvar er det åpne forsvar. Det er når du åpent forkynner det du står for og konfronterer fiender av islam, som det norske regimet, endringer vil skje. Vi har sett det i Tunisia, Jemen, Egypt og Libya, sa Choudary.

Les også:

Les også

Hussain (29) oppfattes gjerne som en plage, men skal han straffes?

— Oppfordret norsk Syria-kriger til å lage video

I fjor intervjuet Aftenposten Choudary etter at en video med tittelen «Message From MillatuIbrahim Norway» ble publisert på YouTube og på nettstedet izharudeen.com.

Siden er en av medieplattformene Anjem Choudary og hans tilhengere står bak.

Den nå avdøde Syria-fareren Egzon Avdyli hadde i fjor laget en over seks minutter lang video med et budskap og klipp fra Profetens Ummahs aktiviteter på nettstedet izharudeen.com Foto: Izharudeen.com

På videoen leste albanskfødte Egzon Avdyli, som i vår ble drept i Syria, men da fungert som en talsmann for gruppen Profetens Ummah, opp et budskap under navnet Abu Ibraheem.Selv mente Anjem Choudary at hovedformålet med nettsiden er å spre det han kaller sannheten om islam.

- Det var jeg som oppfordret ham til å lage videoen og legge den ut der, sa Choudary til Aftenposten i fjor.

Aftenposten var i kontakt med Avdyli, som sa det ikke stemte at Choudary oppfordret ham til å lage videoen eller at den skulle lenkes opp på nettsiden.

Les også:

Les også

«Vi må hindre at flere unge gutter reiser til Syria, som Egzon»

Ytterpunkt

Av kilder Aftenposten har snakket med omtales han som leder for en ekstrem bevegelse som representerer ytterpunktet blant de åpne islamistmiljøene og en mann med et visst nettverk rundt seg.

Raffaello Pantucci, seniorforsker ved The Royal United Services Institute (RUSI) i Storbritannia, har fulgt Choudary og hans grupper lenge.

Han sa til Aftenposten i mars i fjor at Al-Muhajiroun, og andre grupper Choudary har ledet, ikke direkte kan spores til utførelsen eller planleggingen av terrorangrep.

— Men det er ingen tvil om at hvis man ser godt på sakene til mange av personen som i dag er dømt for terror eller terrorplanlegging i Storbritannia, kan svært mange av dem på en eller annen måte linkes til kretsen rundt Al-Muhajiroun. Enten ved at de har deltatt på møter arrangert av gruppen, vært en del av deres nettverk eller har vært knyttet opp mot personer som assosierer seg med denne gruppen som Choudary har ledet, sa han.

Som fluepapir

Ifølge Pantucci er Choudary en person som snakker høyt og lager mye støy, men som sjelden utfører noe selv.

- Av enkelte blir han sett på som en nyttig idiot for sikkerhetsmyndighetene fordi han i alle år har virket som et fluepapir på unge radikale islamister som søker mot ham.

- Hva slags råd og hjelp vil han kunne gi norske islamister?

— Som han har gjort med andre i flere år vil han kunne gi dem promotering, sette dem i kontakt med og gi dem tilgang til personer i sitt nettverk.

— Personer i hans eget nettverk vil kunne hjelpe og støtte dem med å lage nettsider og steder hvor de kan publisere ting, sa seniorforskeren da AFtenposten snakket med ham i fjor.

Hevet terrorberedskapen

Samtidig gjennomførte politiet razziaer på 19 boliger i den britiske hovedstaden og i Stoke-on-Trent i det sentrale England.

— Pågripelsene og razziaene er del av en pågående etterforskning av islamistisk-relatert terrorisme og er ikke et resultat av umiddelbare trusler mot offentligheten, opplyser politiet i en kunngjøring, ifølge Sky News.

Britiske myndigheter hevet i august terrorberedskapen til nest høyeste nivå på grunn av trusler fra militante grupper i Midtøsten, og statsminister David Cameron har sagt at Den islamske staten (IS) nå betraktes som den største sikkerhetsrisikoen mot landet i nyere tid.

Under FNs hovedforsamling onsdag kveld kunngjorde Cameron at også Storbritannia er klar til å delta i militæraksjonen mot IS i Irak, og at han fredag vil be Parlamentet om grønt lys.

 1. Les også

  Flau Cameron beklager kommentar om dronningen

 2. Les også

  To tenåringsgutter døde etter skyteepisode i Sverige

 3. Les også

  Ebola-vaksine kan snart være klar

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)