Verden

Minst 25 drept skal være drept i nye angrep i Aleppo - to millioner uten vann

Syriske og russiske fly fortsetter å slippe bomber og avfyre granater mot mengder av mål i den østlige delen av Aleppo. Blant ofrene er syv personer som sto i kø for å kjøpe yoghurt, ifølge eksilgruppe.

En gutt ser på ødeleggelsene etter et angrep mot bydelen Tariq al-Bab i det østlige Aleppo. Bildet ble tatt fredag. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters / NTB scanpix
  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Ifølge Sivilforsvaret i Aleppo pågår det «kontinuerlige» luftangrep.

Den opprørskontrollerte delen av byen har vært under konstant angrep siden torsdag. Flere titall mennesker er drept, og lørdag kom det meldinger om at ytterligere 25 sivile har mistet livet i angrepene, deriblant syv som sto i kø for å kjøpe yoghurt.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder samtidig at det er vanskelig å få oversikten over antall drepte og sårede ettersom mange mennesker er begravd i ruinene, men SOHR mener å vite at minst 173 mennesker har blitt drept siden våpenhvilen kollapset mandag.

  • Les om det diplomatiske dramaet: Det store, hemmelige krigsspillet om Syria

Ødeleggelsene er enorme i flere nabolag, ifølge en korrespondent for det franske nyhetsbyrået AFP. Høye bygninger er lagt i grus og hele gater utslettet. Flere steder har bombardementene etterlatt enorme kratre som er opptil fem meter dype. Også kjellere, der innbyggere vanligvis har følt seg trygge, er lagt i grus.

Kilder i byen melder at rakettene er så kraftige at de skaper rystelser som minner om jordskjelv.

Mange drepte

Fredag meldte sykehuskilder om over 90 drepte, mens SOHR fastslo at minst 47 personer var drept, deriblant sju barn.

Det frivillige redningskorpset Hvite hjelmer er enormt presset i en by som mangler både strøm og annet drivstoff som kunne holdt generatorene i gang. Gruppen har kun to brannbiler igjen for å dekke hele Øst-Aleppo, der om lag 250.000 mennesker antas å befinne seg.

Jakter på mat

Uten gatelys er det vanskelig å navigere i nattemørket, og enkelte gater er så fulle av bygningsrester at de er uframkommelige.

Lørdag morgen var gatene så å si folketomme, kun noen få innbyggere var ute i et forsøk på å få tak i brød.

Den nesten totale beleiringen av Øst-Aleppo har vart siden midten av juli. De siste dagene har FN nærmest tryglet regimet om å få bringe inn nødhjelp, men lastebilene står fortsatt fast på den syrisk-tyrkiske grensen. Mye av maten går ut på dato mandag, ifølge FN-rådgiver Jan Egeland.

Nær to millioner uten vann

Ifølge FN skal også nærmere to millioner mennesker i Aleppo være uten vann etter at en pumpestasjon ble slått av, skriver BBC.

Kontroll over vanntilførselen blir brukt som et våpen i partene i konflikten, ifølge den britiske kringkasteren.

Intense angrep i natt har ødelagt vannpumpestasjonen i Bab al-Nayrab, som forsyner om lag 250.000 mennesker i de østlige delene av Aleppo, opplyser Verdens barnefond (UNICEF) lørdag.

På grunn av de voldsomme bombardementene greier ikke reparatører å ta seg fram til stasjonen.

Som en hevn ble pumpestasjonen i Suleiman al-Halabi, som også ligger i øst, skrudd av, noe som ifølge UNICEF har ført til at 1,5 millioner mennesker i den vestlige delen av byen også har mistet vanntilførselen.

Vannmangelen utgjør en alvorlig helsetrussel i den østlige delen av den krigsrammede storbyen ettersom de eneste alternative drikkevannskildene kommer fra svært forurensede brønner.

I vest finnes det dypere brønner med grunnvann som kan brukes.

– For at barn skal overleve, er det helt avgjørende at alle konfliktens parter slutter å angripe infrastruktur knyttet til vanntilførselen, varsler UNICEF, som også ber om at reparatører får tilgang til den ødelagte vannpumpen, samtidig som den andre skrus på igjen.

Les også

  1. Her blir Rawan (5) reddet ut av ruinene. Resten av familien hennes ble drept i bombeangrepet.

  2. Aftenposten mener: Forverring i Syria gleder kun Assad

  3. Det store, hemmelige krigsspillet om Syria

  4. Assads soldater med ny offensiv mot Aleppo