Verden

Tusenvis bor heller i denne slummen enn å søke asyl i Frankrike

BRUSSEL (Aftenposten): Tusenvis av migranter bor i slumtilstander i Calais i håp om å nå Storbritannia. Nå skal deler av leiren jevnes med jorden.

Jungelen i Calais er hjem til mange tusen migranter. PASCAL ROSSIGNOL

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Syrere, irakere og afghanere fortsetter å ankomme greske øyer i store strømmer. Bare i løpet av den siste uken har det kommet 23.300 personer.

Alle vil raskt videre mot et bedre liv lenger nord i Europa. Mens Skandinavia, Østerrike, Tyskland og Storbritannia står høyt på migrantenes ønskeliste, vil nesten ingen bosette seg i Frankrike.

I den provisoriske flyktningleiren i Calais i Nord-Frankrike, ofte omtalt som "jungelen", bor det tusenvis av migranter som vil til Storbritannia. De hygieniske forholdene er "under enhver kritikk", ifølge Leger uten grenser.

— De siste ukene er det kommet 40–50 personer til feltsykehuset vårt hver dag med tilfeller av skabb. Situasjonen er uakseptabel, men vi mener man må bedre forholdene i campen, ikke jevne den med jorden og sende flyktningene andre steder, sier Maud Le Quintrec i Leger uten grenser til avisen Le Figaro.

Ingen vet eksakt hvor mange som bor i leiren i Calais. Myndighetene anslår det til rundt 3.700, mens organisasjonen Help Refugees mener det er 5.500. Totalt skal det bo over 9000 personer i provisoriske leire i Nord-Frankrike.

Østerrike struper flyktningstrømmen.

Les også

Dette er de nye landene som kan bli rammet av kaoset.

Denne sørlige delen av leiren i Calais skal etter planen jevnes med jorden. Men mange av migrantene vil ikke flytte inn i containerne lenger nord på bildet. Noen mener det føles som et fengsel, andre frykter å måtte bli i Frankrike fordi de må oppgi fingeravtrykk for å komme seg ut og inn. PASCAL ROSSIGNOL

Vil sende inn bulldosereFranske myndigheter vil redusere størrelsen på "jungelen" til rundt 2000 personer. Tvangsflyttingen av menneskene i den sørlige delen av leiren skulle startet tirsdag, men ble utsatt i påvente av en beslutning fra en domstol i Lille. Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at rivingen ikke bryter med fransk lov og kan gjennomføres som planlagt.

Om bulldoserne blir sendt inn, vil migrantene enten måtte flytte til containerhusene litt lenger nord eller til mottakssentre andre steder i Frankrike. Men få er villige til å søke asyl i Frankrike og gi opp drømmen om Storbritannia, selv om sjansen for å komme seg over kanalen er liten og ferden farefull.

— Det er forbløffende hvor bestemte flyktningene er på å dra dit til vil, og hva de er villige til å gå gjennom for å få det til, sier Elisabeth Collett, direktør i tenketanken Migration Policy Institute Europe.

Belgiske myndigheter frykter at mange vil dra nordover mot den belgiske grensen og forsøke å bli smuglet over fra havnen i Zeebrugge. Tirsdag innførte de midlertidig grensekontroll, som det syvende Schengen-landet.

«Jungelen» kalles denne flyktningleiren i Calais hvor det hersker svært dårlige forhold. Planen er at store deler av leiren skal rives, men det er utsatt inntil videre. PASCAL ROSSIGNOL

Få vil til Frankrike

Hvorfor velger ikke flere å søke fransk asyl etter måneder med mislykkede forsøk på å nå Storbritannia? Og hvorfor har hundretusenvis av syrere, irakere og afghanere strømmet inn i Tyskland, mens Frankrike har fått under 10.000?

Ekspertene trekker frem en rekke forklaringer: Én er den lange tiden det tar å få søknaden sin behandlet, snittet i Frankrike ligger på to år. Asylantene kan ikke jobbe og har heller ikke tilgang på viktige velferdstjenester mens de venter. I tillegg er Frankrike strengere i behandlingen av asylsøknader enn endel andre land.

— Når en stor befolkningsgruppe bosetter seg i et land, har det en selvforsterkende effekt. Det opprettes grupper i sosiale medier, og migrantene får informasjon om landet og asylsystemet. Andre land kan gå helt under radaren, sier Collett.

Londons populære ordfører Boris Johnson vil kjempe for å få britene ut av EU :

Les også

Her er 48  bilder som viser hvorfor det er så lett å elske han

Familiemedlemmer i Storbritannia er en viktig fellesnevner for mange av migrantene i leiren i Calais. Frankrike har relativt få personer med bakgrunn fra Syria, Irak og Afghanistan.

— Frankrike er ikke er naturlig land for syrere, men er det for eksempel for flyktninger fra Vest-Afrika, Sri Lanka og Bangladesh, sier Michel Roziere i organisasjonen Revivre til nyhetsbyrået IRIN.

Totalt tok Frankrike imot 62.000 asylsøkere i fjorårets første 11 måneder. Det er bare en svak økning fra i 2014.

 • Mye kan gå galt fremover: Dette er skrekkscenarioet som kan ødelegge Europa

Lovene vil én ting, flyktningene noe annet

Også fransk økonomi er med på å forklare hvorfor landet ikke har opplevd en eksplosjon i antall asylsøkere. Arbeidsledigheten lå på 10,2 prosent ved utgangen av 2015.

Den sterke posisjonen til innvandringskritiske Nasjonal Front bedrer heller ikke Frankrikes omdømme blant flyktningene, understreker ekspertene.

— Statenes ”kroppsspråk” spiller en rolle. Land som Sverige og Tyskland snakker om åpenhet og behovet for å behandle folk likt og integrering. Frankrike har slitt med at innvandrergrupper har vært ekskludert fra samfunnet i mange generasjoner, sier Collett.

Gjennom EUs omfordelingsprogram skal Frankrike ta imot nesten 20.000 flyktninger, men til nå er kun 135 personer blitt plassert ut i landet. Da Frankrike forsøkte å hente asylsøkere med busser fra Tyskland i september, klarte de ikke å fylle dem opp.

— Calais er et godt bilde på en utfordring som gjelder hele EU. Asyllovene passer ikke sammen med måten flyktningene tenker og handler på. Det er vanskelig å tvinge folk til å søke asyl på steder der de ikke vil være, sier hun.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Gapet mellom eliten og folket vokser: Nå fosser radikale stemmer frem overalt

 1. Les også

  Hard vinter venter flyktningene i Calais

 2. Les også

  Tabloidene slakter Camerons nye EU-avtale

 3. Les også

  Selv Cameron måtte snu i møtet med bildet av den syriske gutten

 4. Les også

  Nye fransk-britiske tiltak mot migranter i Calais

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Jungelen» i Calais tømmes – frykter opptøyer de neste dagene

 2. VERDEN

  «Jungelen» var likevel ikke helt tom

 3. VERDEN

  Branner herjer i «Jungelen»

 4. VERDEN

  «Jungelen» i Calais skal avvikles

 5. VERDEN

  Tømmingen av «Jungelen» i Calais har begynt

 6. VERDEN

  Franske myndigheter kaster ut tusenvis av migranter fra «Jungelen» - på mandag jevnes den med jorden