Verden

Bombeangrep mot Støres hotell

Et voldsomt bombeangrep har rammet hotellet i Kabul der Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre befinner seg.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom mandag til Kabul. Kort tid etter ble den norske delegasjonens hotell, Hotel Serena, utsatt for et bombeangrep. MUSADEQ SADEQ/AP

 • Kjetil Kjetil Olsen
 • Eivind Sørlie
 • Kristoffer Rønneberg

— Murpussen fyker rundt i rommet her. Hele bygningen ristet, sier Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen, som befinner seg på det samme hotellet.Angrepet skjedde like før klokken tre norsk tid. Det er det første direkte angrepet på et hotell i Kabul siden 2001.Syv mennesker ble drept og seks skadd i angrepet mot Serena Hotel i Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser det afghanske innenriksdepartementet til AP.Støre var etter det Aftenposten forstår på vei til et møte med den afghanske menneskerettighetsaktivisten og tidligere visestatsministeren Sima Simar. Møtet skulle finne sted på Serena Hotel, der Støre og delegasjonen hans holder til. To nordmenn ble skutt. Den ene, Dagbladets journalist Carsten Thomassen, døde mandag kveld av skadene.Den andre nordmannen er en UD-ansatt, som ble alvorlig skadet i angrepet. Informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at flere av deres livvakter følger Støre i Afghanistan, og var på hotellet da angrepet skjedde, men ingen av disse er skadet.

Vurderer å avbryte Støres tur

Mandag kveld kveld norsk tid var Støre på vei til feltsykehuset hvor den sårede nordmannen befinner seg. Utenriksdepartementet vurderer nå om utenriksministeren skal avbryte turen i Afghanistan. - Slik det ser ut nå, ligger det nok an til at Gahr Støre vil avbryte turen i Afghanistan, sier Melsom til Aftenposten.no kl. 21 mandag kveld. Melsom presiserer likevel at avgjørelsen ennå ikke er tatt, men at det er en vurdering som UD gjør fortløpende.

Politiuniform

Den norske fotografen Stian Solum ble beskutt i det samme angrepet som rammet Dagbladet-journalisten. Ifølge Solum ble de beskutt av en mann i politiuniform da de var på vei ut av heisen på hotellet. Utenriksministeren ble øyeblikkelig fraktet til et bomberom i kjelleren på hotellet da angrepet skjedde. Han ble ikke skadet. En talsmann for Taliban sier ifølge nyhetsbyrået AP at en selvmordsbomber og tre militante med granater og skytevåpen gikk til angrep på hotellet.

Flere drept

Serena Hotel er det eneste luksushotellet i Kabul, og ble bygget for noen få år siden. - Først hørte jeg en granateksplosjon. Utenfor vinduet mitt kunne jeg se at det ble skutt mot vaktbygningen ved porten. Jeg kunne se glassplinter som føyk utover vinduet mens vaktene løp i dekning, sier Andreassen over telefon fra Kabul. Aftenpostens journalist forteller at levninger etter en selvmordsbomber ligger like utenfor hotellrommet hans. Andreassen gikk i dekning iført sin skuddsikre vest da skuddene begynte å smelle. Etter den første skuddvekslingen hørte han noe som lød som smellet fra en håndgranat. Deretter fulgte nok en skuddveksling med et stort antall skudd som ble avfyrt med automatvåpen, sier Andreassen. To vakter ved hotellet ble drept i angrepet, melder nyhetsbyrået Reuters.- Jeg så en av angrepsmennene drepe en vakt før han tok seg gjennom hotellporten. Deretter fulgte en eksplosjon, sier en mann i nærheten av hotellet til Reuters.

Blodig lobby

En kvinnelig ansatt ved hotellet skal også være hardt skadet i angrepet. - Hun har sluttet å blø, men det er umulig å si om hun kommer til å klare seg, sier Andreassen, som var overrasket over at det tok svært lang tid før ambulansepersonell ankom hotellet. - Det kan skyldes at det fremdeles er en situasjon utenfor hotellet, sier han.Andreassen sier at lobbyen på hotellet er dekket av glasskår og pistolhylstre, og at det er mye blod på gulvet.- Flere steder er det merker etter at folk har blitt dratt bortover med blodige sår, sier han.Situasjonen er fortsatt kaotisk på hotellet, men skuddvekslingen opphørte ifølge Andreassen relativt raskt etter den voldsomme eksplosjonen.

Forsvaret ikke involvert

Norge har rundt 500 soldater og befal i Afghanistan, blant annet i Quick Reaction Force (Utrykningsstyrken). Men nordmennene er ikke involvert etter det som skjedde i Kabul.

— Jeg må henvise til UD når det gjelder uttalelser, sier John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret.

Utenriksministeren har som regel egne sikkerhetsfolk med seg fra Norge når han er på tjenestereiser i utlandet. Ytterliggående Taliban-opprørere gjennomførte over 140 selvmordsangrep i Afghanistan i 2007. Minst 200 sivile har blitt drept i disse angrepene, melder Reuters.Taliban forsøker å fjerne den afghanske regjeringen, som blir støttet av vestlige stormakter. Taliban ønsker også å kaste ut alle utenlandske styrker fra det krigsherjede landet. Temaside: Afghanistan

Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble såret i angrepet. SARA JOHANNESSEN / SCANPIX

Angrepet skal ha skjedd i hotellets lobby. AGA KHAN DEVELOPMENT NETWORK

Serena Hotel er det eneste lukushotellet i Kabul. AGA KHAN DEVELOPMENT NETWORK

Scanpix-fotografen Stian Lysberg Solum sier han så en uniformert mann løsne skudd inne på hotellet. ESPEN BRAATHA/VG/SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  SISTE: 18 bekreftet drept i Kabul -nordmann skal få medisinsk behandling

 2. VERDEN

  Han ble dødsdømt for drapet på Dagblad-journalisten Carsten Thomassen. Nå er han trolig løslatt.

 3. VERDEN

  Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul

 4. VERDEN

  Minst 11 soldater drept i Kabul-angrep

 5. VERDEN

  Sikkerhetsvaktene flyktet da terroristene gikk til angrep

 6. VERDEN

  Angrep mot Iraks ambassade i Kabul