Verden

«Skal det ikke snart ta slutt?»

Hverdagen for de norske legene ved Shifa-sykehuset preges av en endeløs kø av lidelse og stadige bombedrønn.

Shifa-sykehuset er det desidert største i Gaza, og tar imot en kontinuerlig strøm av skadede palestinere.
 • Kristjan Molstad

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Legene Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø har jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza by siden lørdag kveld, mens anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid har vært ved sykehuset i en uke.

Brattebø og Bjørklid er norske, mens Abu Arab er dansk statsborger, og jobber på Ullevål universitetssykehus i Oslo.

Onsdag sendte Brattebø en kort rapport pr. SMS til Aftenposten.no.

«Kontinuerlig skyt og bombing idag, jevn strøm av alvorlig skadde. Mange kirurger etterhvert og opr på flere stuer. Dobl amputasjoner og laparotomier (åpning av bukhulen, red. anm.). Skal det ikke snart ta slutt?»

I løpet av natten skal rundt 16 bygninger i Gaza by ha blitt bombet. Det totale tallet på dødsofre siden offensiven startet for 18 dager siden nærmer seg 1000, hevder palestinske helsemyndigheter.

Kontinuerlig overbelastning

— Arbeidet på sykehuset går sin skjeve gang, forteller NORWAC-koordinator Merete Taksdal til Aftenposten.no. Hun har løpende kontakt med de norske legene ved Shifa-sykehuset.

— Det er en veldig stor overbelastning hele tiden, men det har kommet inn ganske mange leger fra Egypt og andre land i Midtøsten. Det er fint, selv om det er vanskelig å administrere så mange mennesker i en krisesituasjon. Det at de klarer å holde det gående sånn som de gjør, etter så mange dager med enorm pasienttilstrømming, er ganske utrolig.

Artikkelen fortsetter under bildet

Angrepene fortsetter

Natt til onsdag

Les også

Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

. Den israelske hæren sier de angrep en politistasjon, flere rakettutskytingsbaser, bygninger som ble brukt til å lage eller lagre våpen samt 35 tunneler. Også huset til en som skal være Hamas' rakettkonstruktører ble bombet i natt.

Tidlig onsdag morgen åpnet israelske stridsvogner igjen ild mot områder i utkanten av Gaza by. Minst fire palestinere ble drept og 32 skadet i nattens angrep, ifølge sykehuskilder. Legene ved Shifa-sykehuset har likevel opplevd det siste døgnet som noe roligere enn

Les også

- Kolossale kamper

.

— De norske legene forteller at det har vært noe mindre kamphandlinger rett i nærheten av sykehuset enn de var døgnet før. De hører bombedrønn som de tror kommer sørfra, sier Merete Taksdal.

Bakgrunn: - Har de det utstyret de trenger?

— Det har vært en generell mangel på utstyr i forhold til det antallet pasienter de har. De har ikke nok overvåkingsapparater til å overvåke intensivpasienter, selv om man har mobilisert alt av kriseberedskapsutstyr og maskiner som egentlig skulle vært kassert. Det kan være vanskelig å få tak i nok forbruksutstyr, så man må improvisere litt, sier Taksdal.

— Strømmen kommer og går, men vi har nødaggregat og tilgang til vann, og rimelig bra med utstyr for øyeblikket. Arbeidet er etter forholdene godt organisert. Mange av dem som jobber her har vært her tidligere. Et norsk sykehus ville kollapset etter noen dager under sånne forhold,

.

Kontinuerlig skyt og bombing idag, jevn strøm av alvorlig skadde... ...Dobl amputasjoner og laparotomier. Skal det ikke snart ta slutt?
SMS fra Johannes Brattebø

Vanskelig logistikk

Israel har innført tre timers stans i kamphandlingene hver dag, for å slippe inn konvoier med nødhjelp.

— Det har vært forsyninger av førstehjelpsutstyr til sykehuset, og helsedepartementet prøver å prioritere det de trenger, men logistikksituasjonen er vanskelig. Selv om det kommer lastebillass inn over grensen, skal det jo også distribueres til alle sykehusene. Det er vanskelig på bare tre timer, sier Merete Taksdal.

NORWAC regner med at Brattebø og Abu Arab forlater Gaza en gang i neste uke, og blir erstattet av nye leger.

Les også

 1. - Oppfordrer til hellig krig mot Israel

 2. Graver ble åpnet av raketteksplosjoner

 3. Jager Hamas-krigere i Gaza by

 4. Gaza: Krigen dag for dag

 5. - Svært spent på grensen

 6. ICRC: - Israel har brukt hvitt fosfor i Gaza

 7. Abbas: - Israel forsøker å utslette palestinerne

 8. Vurderer å kreve erstatning fra Israel

 9. Harde kamper i Gaza by

 10. Tzipi Livni: - Nå skjønner Hamas at vi reagerer kraftig

 11. - Israel forspiller sitt omdømme

 12. - Bombing av FN-skole i Gaza var et uhell

 13. - Overveiende sannsynlig at nye våpen blir testet i Gaza

 14. FN-topp: - Humanitær krise på Gazastripen