Ny klimarapport for regntungt land: Mer nedbør, sol og hete
Britene kan vente seg mer regn, men også flere dager med 40 grader. Det er langtidsvarselet fra britiske meteorologer.
Onsdag deltok den britiske statsminister Boris Johnson på en seremoni for falne politifolk. Johnson strevde med å få skikk på paraplyen sin. Den ble vrengt da han skulle åpne den.
Ved hans side humret prins Charles og politifolk som så opptrinnet.
En fersk rapport fra Royal Meteorological Society gir mindre grunn til å trekke på smilebåndet. Den antyder samtidig enda mer bruk for paraplyer i et land som fra før har ry for regntung tåke og grått vær.
Rekorder i fleng
«Det britiske klimaet endres», fastslår rapporten. De siste tiårene har været vært både varmere, våtere og mer solfylt enn det var på 1900-tallet.
Fjoråret var spesielt for britisk vær på tre måter:
- Det var det tredje varmeste året registrert.
- Det var det femte våteste året.
- Det kom på åttendeplass i solskinn.
Én ting er spesielt med dette: Ingen andre år har kommet inn på topp-ti-listen på alle disse tre målene.
– 2020 var enda et bemerkelsesverdig år for britisk klima, sier Mike Kendon i en uttalelse.
Han er hovedforfatter av rapporten og ledende klimaforsker ved Met Office.
Spår 40 grader
Forskerne advarer mot å tro at klimaendringer er noe som vil skje i fremtiden. De er her nå, sier de.
Liz Bentley er sjef for Royal Meteorological Society. Til BBC sier hun at briter må venne seg til tanken på dager med 40 grader.
– Med en oppvarming på 1,5 grader, vil vi jevnlig ha det, sier hun.
Hun minner om fjoråret. Veier smeltet. Togskinner og strømkabler buktet seg. Folk klaget på varmen ikke bare om dagen, men også om natten.
– Ofte trengs en stor hendelse for å forandre holdninger til klima. La oss håpe at det som har skjedde i det siste med ekstremt vær, vil øke viljen til å ta grep mot problemet, sier hun.
Global advarsel
FNs neste store klimakonferanse finner sted nettopp hos britene. I november skal landene møtes i Glasgow i Skottland. Da skal de drøfte og bli enige om tiltak for å holde økningen i den globale temperaturen nede. I 2015 ble landene enige om et mål om å bremse økningen til 2 grader dette århundret.
I det siste snakker imidlertid flere og flere om 1,5 grader som et nytt mål.
Onsdag advarte 13.900 forskere mot en global klimakrise. De har alle skrevet under en artikkel i tidsskriftet BioScience. De mener politikerne hittil har mislyktes og at det haster mer enn noen gang å beskytte livet på jorden.
For 31 klimavariabler som disse forskerne følger, ble det satt 18 nye rekorder i 2020. Det gjelder blant annet forhold som energibruk, antall gårdsdyr og tykkelse på isbreer.