- Dårlige forberedelser bidro til K2-katastrofen
Det sier frostskadet nederlender, som ble reddet ned med helikopter i dag.
Pakistanske redningsarbeiderne så seg mandag kveld nødt til å utsette operasjonen for å redde en italiensk klatrer, som dermed må tilbringe nok en natt på K2. Marco Confortola vil i morgen forsøke å komme seg lengre ned, hvor han lettere kan nås med helikopter. Han har vanskelig for å gå, ettersom beina hans er ødelagt av frosten. — Hans bevegelser er svært langsomme på grunn av frostskader, men vi håper at han klarer å komme seg ned til Camp 1, som er litt over 6000 meter, sier Mohammad Akram som er koordinator for redningsarbeidet. Helikoptre kan vanligvis ikke fly over 6000 meters høyde, på grunn av den tynne luften. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA snakket Confortola mandag med sin bror Luigi på satellittelefon. - Det var et helvete der oppe. Hendene mine er ok, men føttene mine er svarte av frostbitt. Men jeg klarer å gå, og vil gå nedover, skal klatreren ha fortalt broren.
Minst 11 omkommet
Et isskred sist fredag
11 klatrere fryktes omkommet
. Blant dem som er bekreftet døde, er nordmannen
Fakta om Rolf Bae
. En nederlandsk klatrer som i dag
Nederlandske fjellklatrere reddet fra K2
, antyder at mangefulle forberedelser kan ha bidratt til katastrofen. Wilco Van Rooijen (40) ledet en nederlandsk ekspedisjon til toppen av fjellet. Til nyhetsbyrået Reuters sier han at deres største feil var å gjøre avtaler med andre ekspedisjoner. — Alle fikk hvert sitt ansvarsområde, men det noen som ikke gjorde det de hadde lovet, sier han, og nevner blant annet at ett av de andre lagene bare hadde tatt med halvparten så mye tau som det egentlig skulle. - Slike dumme ting gjør at man setter liv i fare, sier han.
- Feste tau galt sted
Rooijenmener at enkelte av de første klatrerne festet tau på gale steder, blant annet opp gjennom den såkalte «flaskehalsen» og dermed gjorde bestigningen vanskeligere for klatrere som kom bak. - Vi ble svært forbauset. Vi måtte flytte tauene. Det tok selvfølgelig mange, mange timer. Noen snudde, og gikk ned igjen, fordi de ikke lenger stolte på dem, sier Rooijen, ifølge The Times. Rooijen ble reddet ned fra K2 med pakistanske militærhelikoptre mandag, sammen med landsmannen Cas Van de Gevel. Fra sykehussengen i Skardu har Rooijen i dag beskrevet den forferdelige nedstigningen. Problemene skal ha begynt da en sky gjorde klatrerne praktisk talt blinde.
- Folk løp ned i panikk
Så kom israset ned «flaskehalsen», 350 meter nedenfor toppen, som førte til at blant andre Bae omkom. Raset skapte panikk, forteller Rooijen. - Folk løp nedover, men de visste ikke hvor de skulle, så mange valgte feil rute, og forsvant på feil side av fjellet. Da har du et stort problem, sier han ifølge Reuters. Rooijen hevder at han skrek til folk at de måtte samarbeide. Han hevder mange var mest opptatt av å redde seg selv og mener å ha sett at flere forlot sine ledsagere. - Jeg hadde ikke tid til å diskutere. Jeg måtte bare gå nedover. Hvis du går nedover, har du mer oksygen, og da er sjansen for å overleve større, sier han.
Så klatrere henge i luften
Etter skredet så Rooijen en klatrer henge fra et tau, mens ledsagerne hans forsøkte å redde ham. - Det var en koreansk klatrer som hang opp ned. Det var en andre koreaner som holdt ham med et tau, men også han var i sjokk, og så var det en tredje person der, og de forsøkte å overleve, men jeg måtte også overleve, sier Rooijen. De tre koreanerne avslo tilbudet hans om hjelp. Det er ikke klart om disse tre er de samme koreanerne som nå er blant dem som har omkommet.