Inne i lasterommet var 300 migranter fanget. Nå starter jobben med å gi dem en grav.

I over 14 måneder har likene ligget i vraket på dette skipet i Middelhavet. Nå starter den omfattende jobben med å identifisere migrantene, slik at etterlatte får en grav å gå til.

Båten med de døde migrantene (til venstre i bildet) er hevet av et spesialskip som frakter det inn til Italia.

– Skipet inneholder historier, ansikter og mennesker. Det er ikke bare et nummer med lik. Derfor har jeg instruert marinen om å ta opp vraket, slik at etterlatte skal kunne gi en siste avskjed til de som ellers ville forblitt for alltid i havet.

Det skriver Italias statsminister Matteo Renzi på Facebook. Han fortsetter:

– Fra tidlig av lærer man seg at respekten for begravelser er en viktig verdi i vår kultur. Å kunne ha en grav å gå til betyr at noen kan dra dit for å minnes personen.

Dykkere fra den italienske marinen ved vraket under hevingsprosessen.

Hevet fra dypet

Det skriver han i forbindelse med at man nå starter identifiseringsarbeidet, for å finne ut hvem som var i skipet som sank nord for Libya 18. februar i fjor.

Etter fartøyet ble hevet fra 400 meters dyp torsdag, har det vært et tema at det ikke var så mange i vaket som man antok.

Man trodde først at 900 døde i forliset, noe som senere ble justert ned til mellom 700 til 800.

Nå anslås det totale antallet omkomne å være 500. Forliset fikk europeiske politikere til kreve tiltak for å avverge flere båttragedier.

Omfattende identifiseringsarbeid

Ettersom 180 av de omkomne ble funnet før opphentingen, er det nå om lag 300 migranter som skal identifiseres. Man tror disse kommer fra en rekke land, blant annet Bangladesh, Egypt, Eritrea, Gambia, Nigeria og Somalia.

– De døde har rett til å bli husket, mener den italienske statsministeren.

Slik lå vraket med nærmere 300 lik på bunnen av Middelhavet.

Dermed starter den vanskelige identifiseringsjobben. New York Times har laget en lengre sak om denne jobben. De skriver at italienske brannmenn har fått i oppdrag å hente ut likene fra vraket. Deretter skal de tas inn i et nedkjølt område. I dette området skal rettsmedisinere jobbe på skift for å finne identiteten til migrantene.

De skal blant annet ta DNA-prøver og bilder av likene. På den måten skal familier kunne gjøres i stand til å få identifisert sine kjære.

Dersom likene ikke blir koblet til noen etterlatte vil de etter en periode bli gravlagt i Italia, skriver New York Times.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss påFacebook ogTwitter.

Få med deg det som skjer i verden.Følg Aftenposten Verden på Facebook ogTwitter.