Selvmordsaksjon på flyplassen i Istanbul - minst 41 drept

Minst 239 personer er skadet og minst 41 drept rett ved den internasjonale terminalen. Myndighetene mistenker IS.

Onsdag formiddag sa guvernøren i Istanbul at minst 41 personer er drept i selvmordsangrepet på den internasjonale terminalen på Istanbuls travle Ataturk lufthavn.

Minst 239 personer ble såret i angrepet. Blant dem skal flere være alvorlig skadet, og dødstallene er ventet å stige.

Vi har på det nåværende tidspunkt ikke oversikt over om nordmenn er rammet av terrorangrepet på flyplassen i Istanbul. Men vi kan ikke utelukke det, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfelt i UD til Aftenposten onsdag morgen.

Hun sier UD har vært i kontakt med både nordmenn som var på flyplassen, og bekymrede pårørende, men at det så langt ikke ser ut til at nordmenn er direkte rammet.

Flyplassen er åpnet igjen onsdag morgen for både inkomne og utgående flygninger.

To passasjerer klemmer hverandre utenfor Atatürkk lufthavn onsdag morgen.

Tre gjerningsmenn

Offisielle kilder bekreftet sent tirsdag kveld at tre gjerningsmenn sto bak angrepet.

Utstyrt med gevær og bombevester gikk de til angrep ved den internasjonale terminalen. Bilder, videoer og øyenvitneskildringer viser at minst en av gjerningsmennene klarte å komme seg inn på selve flyplassen.

Ifølge Reuters skjøt en av gjeringsmennene rundt seg med et automatvåpen ved avgangshallen, før alle tre sprengte seg selv i luften i eller rundt ankomsthallen en etasje lengre ned.

Politiet skjøt mot to av angriperne for å forsøke å stoppe dem rett før de nådde en sikkerhetssjekk i ankomsthallen, men da detonerte de ekplosivene sine, sier en tyrkisk myndighetsperson til Reuters.

Les også: Kansellerer all flytrafikk til Ataturk flyplass

Ambulansearbeidere hjelper en mann i rullestol ved flyplassen tirsdag kveld.

Peker på IS

Både statsministeren og andre tjenestemenn sa få timer etter angrepet at de mistenker at ekstremistgruppen IS sto bak. Det begrunner Yildirim blant annet med at utenlandske borgere er drept, skriver Ritzau.

– Alle foreløpige spor tyder på at IS sto bak angrepet mot flyplassen, sier en annen tyrkisk regjeringspolitiker til AP.

Ingen av gjerningspersonene, som alle skal ha sprengt seg selv, er så langt identifisert.

Flere selvmordsangrep

En video som sirkulerer på Twitter viser det som skal være en av eksplosjonene, fanget opp av et sikkerhetskamera på flyplassen.

Justisministeren har også bekreftet at de var utstyrt med tunge skytevåpen.

– En angriper åpnet ild med en Kalashnikov før han detonerte bomben på seg selv, sier justisminister Bekir Bozdag til CNN.

En annen video viser at en av gjerningsmennene blir skutt av politiet mens han bærer på en Kalashnikov. Liggende på gulvet detonerer han deretter bombene han bærer på seg.

– Mye blod

Flere angivelige øyenviteskildringer forteller at en av angriperne skal ha blitt lagt i bakken av en politimann rett før en bombe detoneres.

Sue Savage var på flyplassen for å sende avgårde en venn da hun hørte skudd og et smell, som hun skjønte var en eksplosjon. Så hørte hun flere skudd, og en eksplosjon til, forteller hun til CNN.

Hun gjemte seg på et bønnerom og så på et toalett. Da hun kom ut, ifølge henne selv etter rundt 20 minutter, hørte hun flere skrik og skudd og gjemte seg igjen på et annet bønnerom sammen rundt 30 andre til de ble hentet der av politiet.

– Det var mye blod, sier hun til CNN.

– Det var så mye knust glass over alt at de måtte feie det bort så vi ikke skulle skli.

Utlendinger blant de drepte

Nyhetsbyrået Reuters siterer en tyrkisk tjenestemann på at de aller fleste ofrene for angrepet tirsdag var tyrkiske statsborgere. Noen av de drepte skal imidlertid være utenlandske statsborgere, og to politimenn skal også være blant de drepte.

I en uttalelse maner Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan til «felles kamp mot terror».

– Om ikke stater, og hele menneskeheten, samler seg til felles kamp mot terrororganisasjoner, kan alt vi frykter bli virkelighet, sier Erdogan natt til onsdag.

Strenge sikkerhetstiltak

På Ataturk flyplass må man gjennom sikkerhetskontroll med en gang man kommer innenfor døren - og må gjennom ny kontroll når man har sjekket inn.

22. mars i år ble 16 mennesker drept i selvmordsangrep i avgangshallen på Brussels hovedflyplass Zaventem. Etterpå tok flere til ordet for at sikkerhetskontrollen bør flyttes slik at alle som kommer inn på flyplassen blir kontrollert, slik praksis er i Istanbul.

Ataturk-flyplassen i Istanbul er Europas tredje største, etter Heathrow i London og Charles de Gaulle i Paris, med over 60 millioner reisende.

Politi sperrer veien mot flyplassen i Istanbul tirsdag kveld.

En rekke angrep i Tyrkia

Sikkerhetsnivået er høyt i Tyrkia fordi landet har vært utsatt for terrorangrep i en årrekke. Det siste året har det vært flere.

Blant annet ble turistområdet like ved Hagia Sofia og Den blå moske utsatt for selvsmordsangrep i januar.

11 turister ble drept i angrepet og 36 ble skadet. Blant de skadede var nordmannen Jostein Nielsen.

Les også

Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: - Jeg kjente takknemlighet over å være i live

Ambulansene ankommer Atatürk-flyplassen etter terrorangrepet.

Utenriksdepartementet kartlegger

– Utenriksdepartementet har kontakt med vår ambassade i Tyrkia, og der jobbes det med å kartlegge om nordmenn er berørt, sier pressevakt i UD, Hilde Steinfeldt, til Aftenposten.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende (H) fordømte tidligere i kveld terrrorangrepet:

– Jeg fordømmer terrorangrepet i Istanbul. Mine tanker går til dem som mistet livet, de sårede og deres nærmeste, skriver Solberg på Twitter.

Innfører kringkastingsforbud

Bilder og videoer på sosiale medier vitner om store materielle ødeleggelser, samt en rekke mennesker som løper for å komme seg i sikkerhet. Tyrkiske myndigheter har nå nedlagt kringkastingsforbud i Tyrkia etter hendelsen.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som står bak hendelsen, og ingen har så langt påtatt seg skylden for angrepet.