Verden

Partiveteran ikke nådig mot lederkandidatene

Theresa May vant første avstemning i ledervalget i Det konservative partiet. Ifølge en partihøvding er hun «et fordømt vanskelig kvinnfolk».

Innenriksminister og EU-tilhenger Theresa May (f.v.), justisminister og EU-motstander Michael Gove og parlamentsmedlemmet og EU-motstanderen er de tre gjenværende lederkandidatene i Det konservative partiet etter den første avstemningen ble holdt i dag.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Mens første runde i ledervalget i Det konservative partiet pågikk mellom klokken 12 og 19 tirsdag, ble partiveteranen Kenneth Clarke invitert i studioet til Sky News.

Clarke har sittet i fem regjeringer og har vært både finansminister og innenriksminister for Det konservative partiet. Derfor var det ikke rart at Sky tirsdag ville ha hans syn på et ledervalg som så langt har vært preget av alt annet enn harmoni. Det ble ikke noe bedre da Clarke kom til TV-studioet.

Trodde kameraet var avslått

Men det var først etter at han trodde at kameraene var avslått, hans mest interessante uttalelser kom. Da langet han ut mot lederkandidatene. De som fikk gjennomgå mest var innenriksminister og EU-tilhengeren Theresa May, som han omtalte som «et fordømt vanskelig kvinnfolk», og justisminister Michael Gove. Clarke mener at Gove er «så vill» at han som «statsminister vil gå til krig med minst tre land samtidig».

Klikk på videoen under for å se Clarkes hele tirade

Resultatet fra dagens avstemning ble kjent rundt 19.30 tirsdag kveld. May fikk hele 165 av 330 stemmer, på andreplassen kom parlamentsmedlemmet og den innbitte EU-motstanderen Andrea Leadsom (53) med 66 stemmer, deretter kom justisminister og EU-motstander Michael Gove (48) med 48 stemmer, arbeidsminister og EU-tilhenger Stephen Crabb (43) med 34 og tidligere forsvarsminister og EU-motstander Liam Fox (54) med 16. Dermed er Fox eliminert.

Parlamentsmedlem og statssekretær Andrea Leadsom (53) og innenriksminister Theresa May (59) vant tirsdag første runde i ledervalget i Det konservative partiet.

Sistemann elimineres etter hver avstemning

Valget av ny partileder i Det konservative partiet er en totrinnsprosess. Første trinn er avstemninger hver tirsdag og torsdag i parlamentsgruppen på 330 hvor taperen i hver avstemning elimineres. Avstemningene fortsetter til antallet kandidater er nede i to.

  • Hun er knallhard på innvandring. Men favoritten til å bli britisk statsminister regnes ikke som en ny «jernkvinne»

Siden det var fem stykker fra starten av, skulle feltet ha blitt redusert til to kandidater tirsdag i neste uke. Men tirsdag kveld ble det klart at arbeidsministeren Stephen Crabb trakk seg etter den skuffende fjerdeplassen, og vil gi sin stemme til May. Dermed blir det allerede på torsdag klart hvem står igjen i finalerunden. Disse to skal delta i en uravstemning pr. post blant partiets rundt 150.000 medlemmer. Resultatet offentliggjøres 9. september.

David Cameron (49) varslet at han ville gå av som statsminister og partileder i Det konservative partiet etter å ha tapt EU-avstemningen for snart to uker sider.

Johnson falt i ryggen av studiekameraten Gove

Opprinnelig var det ventet at nei-generalen og parlamentsmedlemmet Boris Johnson (52) og May skulle bli de to som skulle stå igjen til den siste og avgjørende avstemningen blant partimedlemmene. Men torsdag i forrige uke ble Johnson sviktet av partiets andre nei-general, justisminister Michael Gove. Han skulle være Johnsons kampanjesjef, og var lovet jobben som finansminister om Johnson vant valget.

Johnson nekter å stemme på eksvennen: Hun er Johnsons favoritt i ledevalget

Justisminister Michael Gove og parlamentsmedlemmet Boris Johnson sammen under et nei til EU-arrangement i begynnelsen av juni. De to var generalene på nei-siden.

Bare timer før fristen for å stille som kandidat gikk ut, ble det klart at Gove – som studerte sammen med Johnson på Oxford – selv kastet seg inn i ledervalget.

Les mer om

  1. Brexit