Nyhetsbyrå: Tyrkia sender flere stridsvogner inn i Syria

Ytterligere ti tyrkiske stridsvogner har krysset grensen til Syria, dagen etter at flere andre stridsvogner og tyrkiske soldater tok seg inn i Syria, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Tyrkiske stridsvogner fotografert på vei over grensen til Syria. Bildet er tatt 24. august.

En fotograf fra nyhetsbyrået sier han så stridsvognene krysse grensen torsdag formiddag, dagen etter at tyrkiskstøttede syriske opprørere jaget IS ut av den syriske grensebyen Jarablus.

Onsdag iverksatte Tyrkia en offensiv mot IS og mot den kurdiske YPG-militsen i Nord-Syria. Operasjonen startet med en rekke flyangrep, og senere rullet minst ni tyrkiske stridsvogner inn i Syria sammen med opprørssoldater.

46 IS-krigere skal ha blitt drept under kampene, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan. Ingen tyrkiske soldater ble drept i operasjonen.

Hvor langt inn på syrisk side de tyrkiske styrkene har tenkt seg, er foreløpig uklart.

Hevder kurdisk milits trekker seg tilbake

Tyrkiske medier melder torsdag at YPG-militsen har begynt tilbaketekningen fra områder nord i Syria, etter trusler fra Tyrkia og USA.

Ifølge diplomatiske kilder orienterte USAs utenriksminister John Kerry torsdag sin tyrkiske kollega Mevlüt Çavusoglu om at de kurdiske militssoldatene nå er i ferd med å forlate områdene de nylig erobret vest for elven Eufrat.

Çavusoglu gjorde det helt klart at tyrkiske styrker vil bruke alle midler for å tvinge de kurdiske militssoldatene ut av områdene vest for Eufrat, blant annet fra byen Manbij som de erobret fra IS tidligere i måneden.

USA, som har støttet den kurdiske militsen i kampen mot IS, truet samtidig med å stanse støtten dersom ikke YPG gjør som Tyrkia krever.

– De må trekke seg tilbake over Eufrat. De kan og vil ikke under noen omstendigheter få amerikansk støtte, dersom de ikke følger opp løftene om dette, sa visepresident Joe Biden under en pressekonferanse i Ankara onsdag.

Kurdisk millits har overlatt makten til lokale

Den kurdiske YPG-militsen, som erobret Manbij fra IS tidligere i måneden, hevder å ha overlatt makten i den nordsyriske byen til et lokalt militærråd.

De kurdiske militssoldatene har ikke trukket seg ut av byen, men sier at de vil bli værende for å kunne beskytte lokale myndigheter «i tilfelle angrep».

Militærrådet i Manbij ble ifølge YPG opprettet alt før militsen gikk til angrep på byen og overtok makten 15. august. Hvem som sitter i rådet er ikke kjent.

YPG støttes av USA, men amerikanerne krever nå i likhet med Tyrkia at de kurdiske militssoldatene trekker seg tilbake til østsiden av elva Eufrat.

Tyrkia ser på YPG-militsen som et underbruk av den tyrkiske PKK-geriljaen, som står på landets liste over terroristorganisasjoner.