Verden

Sosialistpartiet åpner for å kaste Hollande

Frankrikes president François Hollande er så upopulær at selv ikke hans eget parti uten videre våger å satse på hans gjenvalg. Det åpner for alternative kandidater.

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Frankrikes president Francois Hollande.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter å ha dementert det gang på gang sa sosialistpartiets leder, Jean-Christophe Cambadélis, nylig at det også skal holdes nominasjonsvalg på venstresiden.

En fersk meningsmåling viser at Hollande ligger best an til å vinne nominasjonen. I en måling gjort for Elabe sier 46 prosent av de spurte at de vil ha han som presidentkandidat. Men det er oppsiktsvekkende i Frankrike at man åpner for at en sittende president utfordres, skriver Reuters.

Nominasjonen skal holdes 22. og 29. januar neste år og være åpen for alle som er med i La belle alliance populisme, som er en løselig allianse av grupper som støtter sosialistregjeringen, men hverken De Grønne eller kommunistene er med.

De stiller trolig med egne kandidater.

Strid blant de konservative

Hittil er det i første rekke kampen om å bli de konservatives presidentkandidat som har tiltrukket seg mest oppmerksomhet. Der er det tidligere statsminister Alain Juppé og Nicolas Sarkozy som kjemper om å bli kandidat.

Nicolas Saskozy.

Lederen av Nasjonal Front, Marine Le Pen, tar plassen som sitt partis presidentkandidat.

I meningsmålingene nasjonalt ligger Hollande på tredjeplass. Dersom det blir resultatet, vil han bli slått ut i første valgomgang. Det betyr at det vil være Marine Le Pen og den konservative kandidaten som kommer til andre valgomgang – som i tilfelle blir et rent høyreoppgjør.

I målingen fra Elbe sier 60 prosent av de spurte – uansett partipreferanse – at de mener Hollande ikke bør stille til en ny periode.

  • Hør vår podkast om Frankrike

Uvanlig å utfordre en sittende president

Det er ikke vanlig i Frankrike at en sittende president som skal inn i andre valgperiode, må igjennom en nominasjon. Når dette nå skjer og noen tungvektere stiller opp mot Hollande, er det et klart bevis på presidentens manglende popularitet. Han er den minst populære president siden man startet å måle den slags i Frankrike. Sist søndag viste en meningsmåling at bare 14 prosent av franskmennene mener han gjør en god jobb, det var ned ett prosentpoeng fra forrige måling.

Den lille oppgangen han fikk i kjølvannet av terroren, varte ikke lenge.

Hollande håper på et mirakel | Per Kristian Haugen

Statsminister Manuel Valls, som kan være en av utfordrerne, fikk i samme måling 21 prosent.

Hollande har sagt at han ved årsskiftet skal si ifra om han stiller som kandidat til en ny fem års periode eller ikke, skriver Reuters. Partileder Cambadélis sa i et intervju med TV-stasjonen TF1 at han håper at Hollande vil stille.

Les også

  1. Soros: Brexit vil sende pundet ned 20 prosent

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Marine Le Pen