Verden

Historien om IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi

Lederen av ekstremistorganisasjonen Den islamske staten (IS) er «en uvanlig kompetent person», mener amerikansk ekspert.

Abu Bakr al-Baghdadi holdt 5. juli 2014 sin første og hittil eneste offentlige opptreden som lederen av Den islamske staten (IS).
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Abu Bakr al-Baghdadi holdt i juli i fjor sin første og eneste offentlige opptreden som sjefen for IS og det selverklærte kalifatet han styrer i Syria og Irak.

— Begavet koalisjonsbygger

Informasjoner om Baghdadis person har hittil vært sparsommelig og spredt. Midtøsten-forskeren William McCants ved det anerkjente amerikanske tenketanken Brookings publiserte imidlertid nylig et essay om Baghdadi, basert på en rekke kilder i regionen og folk som kjenner eller har kjent ham.

Se video: En krisestab i UD skal ha jobbet med nordmannens sak siden februar 2015:

— De nakne fakta i Baghdadis biografi alene, viser en uvanlig kompetent person. Han hjalp til med å grunnlegge en opprørsgruppe, ferdigstilte en doktorgrad samtidig som han styrte IS' religiøse saker, og han har klart å overleve i statens hensynsløse internpolitikk på grunn av sin begavelse i koalisjonsbygging og hans evne til å skremme sine rivaler, skriver McCants i essayet.

Lavere middelklasse

Baghdadi ble født i Samarra utenfor Iraks hovedstad Bagdad i 1971. Han het da Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Han vokste opp i en familie i det som beskrives som lavere middelklasse. Faren var svært religiøs, men andre i familien og slekten deltok aktivt i Saddam Husseins sekulære Baath-parti og hadde stillinger i sikkerhetsstyrkene og militæret.

Sky og stillfaren

Ibrahim var som gutt sjenert, ordknapp og lavmælt i en slik grad at det var vanskelig å høre hva han sa. Han elsket fotball og tok imot harde og ufine taklinger med stoisk ro. Han gikk mye i moskeen, der faren hans underviste i å deklamere fra Koranen. Dette likte også unge Ibrahim, og nettopp dette skulle stake ut kursen for både hans studier og yrkesliv. Han ble gjerne kalt for «Den troende», og broren Shamsi har fortalt hvordan han ved middagen kunne refse folk som syndet mot islamsk lære.

USA utlovet i 2011 en belønning på opptil 10 millioner dollar for Abu Bakr al-Baghdadi.

Strøk nesten i engelsk

Ifølge McCants ved Brookings ville han gjerne studere jus ved Universitetet i Bagdad, men kom ikke inn på grunn av middelmådige karakterer. Han strøk nesten i engelsk. Dermed ble det i stedet koran-studier. Som masteroppgave sammenlignet han versjoner av en middelaldertekst om hvordan koranen skal deklameres – leses høyt fra.

Les også saken om hva tidligere IS-gisler har fortalt:

Les også

Slik er det å være gissel hos IS

Mer hissig på banen

I tiden mellom 2000 og 2004 bodde han i et fattig Bagdad-strøk, lærte barna i området Koran-høytlesning og kalte til bønn fra minaretens høyttaler. I denne tiden giftet han seg to ganger, den ene gangen med sin kusine, og han hadde seks barn. Han var også stjernen på moskeens fotballag. Hans ferdigheter på banen skal ha gjort at han på forskjellige tider i livet har hatt kallenavnene «Maradona» og «Messi». Nå var han blitt mer hissig på banen enn som barn og ble gjerne sint hvis han mislyktes med et scoringsforsøk.

Raste mot bryllupsfest

Han kunne også bli vred om han så det han mente var uislamsk oppførsel. Den britiske avisen The Telegraph snakket i fjor med en nabo som fortalte om en rasende Baghdadi som så en bryllupsfest:

— Hvordan kan menn og kvinner danse sammen på denne måten, utbrøt han og stoppet feiringen.

Satt i USA-fengsel

I februar i 2004 ble han arrestert i Falluja mens han besøkte en militant. Han ble satt i fengselet Camp Bucca, som nå regnes som Den islamske statens arnested. Her skaffet han seg innpass i Al-Qaida i Irak og fikk kontaktene som førte ham til topps i IS.

Da han ble løslatt 8. desember 2004 hadde han kontaktene med seg.

— Folk hadde skrevet hverandres telefonnumre på strikkene i undertøyet, opplyser Brookings-eksperten.

Abu Bakr al-Baghdadi på et etterlyst-bilde fra Iraks innenriksdepartement.

Brudd med Al-Qaida

Senere steg han i rekkene i jihadistbevegelsen og i 2010 ble han sjef for IS etter at de to tidligere lederne sprengte seg i luften da de ble omringet av amerikanske styrker. Al-Qaida brøt underveis forbindelsen med IS, som de mente var for ekstreme.

Det er flere ganger hevdet at Baghdadi skal ha vært drept eller såret, senest 18. mars i år. Det er imidlertid publisert et taleopptak av ham senere der han blant annet omtalte aktuelle hendelser. Nylig kom det frem påstander om at det amerikanske IS-gisselet Kayla Mueller, som senere døde, skal ha vært seksuelt misbrukt av Baghdadi ved flere anledninger.

Propaganda og penger er hovedmotivene for kidnappingene:

Les også

Slik fungerer gisselvirksomheten som gir IS millioninntekter

— Kommandant for troende

— Gjennom hele sitt liv har Baghdadi valgt den religiøse ekstremismens vei. På måter så små som å anklage bryllupsdansere og så store som ved massehenrettelser, har han forsøkt å påtvinge sitt syn på andre. Han kunne vært universitetsprofessor og overbevist unge sinn med argumentasjon. I stedet ble den troende en kommandant for de troende, en som prøver å prakke sin primitive og kalde religiøse visjon på hele verden, skriver Brookings-forskeren.

Les også

  1. USA: - IS bruker kjemiske våpen i Syria og Irak

  2. Daniel satt 13 måneder i IS-fangenskap: Så ble han kjøpt fri av familie og venner

  3. År null i Palmyra